Är Cappuccino Starkare än Kaffe Latte?

caffeine 1866758 1280

Cappuccino och latte är två av de mest populära beställningarna på kaféer, men vad är skillnaden mellan en cappuccino och latte?

Den största skillnaden är att cappuccino har mer mjölkskum och en starkare espressosmak. En latte har mer ångad mjölk vilket ger en krämig konsistens med ett tunt lager mjölkskum. Båda dryckerna använder en dubbel shot espresso, ångad mjölk och mjölkskum.

Kaféer gör varje kaffesort på olika sätt vilket gör det svårt att jämföra en cappuccino med latte.

Lagret av mjölkskum är mycket tunnare än i en cappuccino, och den ångade mjölken dränker mycket av kaffesmaken. Du kan beställa din latte med en dubbel shot espresso, och det skulle göra den starkare.

Vad är skillnaden mellan en latte och en cappuccino?

En traditionell cappuccino har en jämn fördelning av espresso, ångad mjölk och skummad mjölk. En latte har mer ångad mjölk och ett lätt lager av skum. En cappuccino är distinkt skiktad, medan i en latte blandas espresson och ångad mjölk.

Vad är skillnaden mellan caffe latte och cafe au lait?

En latte görs med djärv espresso, medan café au lait använder starkt kaffe. Latte har mer mjölk och lite skum och kan göras med ett brett utbud av smaker. Café au laits serveras vanligtvis direkt, även om den amerikanska versionen lägger till cikoria.

Vad är en cappuccino?

En cappuccino börjar med en shot espresso, följt av ett lager ångad mjölk, toppat med ett tjockt och luftigt lager mjölkskum. Det vanliga receptet för cappuccino är ⅓ espresso, ⅓ ångad mjölk och ⅓ mjölkskum. Klassisk italiensk Cappuccino använder lite mer ångad mjölk med 25 ml espresso och 100 ml ångad mjölk.

En cappuccino.ska producera en harmonisk balans mellan rik, söt mjölk och espresso. En cappuccino tillagas med en enda shot espresso, texturerad mjölk och ett minimum av 1 centimeter skumdjup.

Alla cappuccinos har tre olika lager gemensamt: espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Det skummade mjölklagret är en viktig touch för en cappuccino. Skummet är luftigt, men mjölkbubblorna ska vara täta till den punkt där skummet fastnar på en sked. Ett bra cappuccinomjölkskum lämnar en mjölkmustasch efter en stor första klunk. Lagret av ångad mjölk bör inte övermanna espresson. Espressosmaken bör komma igenom inom några klunkar.

Att göra en cappuccino är ett test av baristas färdigheter. Mjölken måste ångas längre för att skapa en luftig konsistens. Ångstaven bör vara närmare ytan på mjölkkannan för att skapa tätt mjölkskum. Baristan måste känna förhållandet 1:1 mellan ångad mjölk och espresso innan du lägger ett lager mjölkskum ovanpå.

”Skedtestet” är ett sätt att kontrollera konstruktionen av en cappuccino. Lägg en tesked platt ovanpå cappuccinon. Om skeden vilar ovanpå cappuccinon har mjölkskummet rätt tjocklek och densitet.

Vad är en latte?

Ordet latte översätts till ”mjölk” på italienska. Om du ber om en ”latte” i Italien, förvänta dig en kopp mjölk! Be om en caffe latte i Italien för att få den typiska lattedrycken.

Latten börjar med en dubbel shot espresso som en cappuccino. Lattes har ett mycket tjockare lager av ångad mjölk och ett tunt lager av mjölkskum ovanpå. Där en cappuccino är ett jämnt förhållande av tre ingredienser kommer en typisk latte att ha ett förhållande mellan espresso och mjölk mellan 1-5 och 1-4 beroende på dryckens storlek. Större drycker har en högre andel mjölk. Ett typiskt förhållande är ~20% espresso, ~70% ångad mjölk och ~10% mjölkskum. Mjölkskumlagret är endast fingerbredd.

En latte handlar om ångad mjölk. Den ångade mjölken sträcks med en liten mängd luftning, så mjölken blandas med espresson. Ångstaven bör vara närmare botten av mjölkkannan för att jämnt behandla mjölken.

Lagret av ångad mjölk ger latten en subtil espressosmak och krämig konsistens. De tre lagren märks knappt i en latte.

Latte serveras vanligtvis som stora drycker.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar