Oavsett om du älskar smaken av din morgonlatte eller om du helt enkelt behöver en plockning under arbetsdagen, kan vi alla vara överens om att koffein erbjuder energihöjande fördelar som får oss att komma tillbaka för mer.
Överraskande nog kan dock koffein också erbjuda mag-och tarmförstärkande fördelar som kan hjälpa till med tarmens rörlighet – när maten färdas genom mag-tarmkanalen genom en serie muskelsammandragningar – och på en handfull andra sätt.
Koffein kan potentiellt förändra sammansättningen av tarmmikrobiomet genom att minska tillväxten av skadliga bakterier och främja tillväxten av goda bakterier. Koffein kan också reglera rörelsen i tarmen och tarmrörelserna som förbättrar tarmmikrobiomet.
Som så många saker i livet handlar dock förhållandet mellan koffein och tarmhälsa om måttfullhet – såväl som ens specifika mikrobiom och koffeinkänslighet. Koffein har också potential att påverka din tarm negativt, vilket kan leda till oönskade biverkningar.
Ny forskning som kopplar koffeinkonsumtion till en hälsosam tarmmikrobiom – de biljoner mikroorganismer som lever i din matsmältningskanal och påverkar din allmänna hälsa – kan uppmuntra dig att dricka mer kaffe.
Under de senaste åren har många studier visat samband mellan kaffekonsumtion och sänkta hälsorisker av alla slag – från typ 2-diabetes till vissa cancerformer till Parkinsons sjukdom.
Samtidigt tyder ackumulerande bevis på att sammansättningen av din tarmmikrobiom kan påverka din hälsa, antingen genom att främja eller minska risken för sjukdomar.
Genom att koppla ihop prickarna mellan dessa två fann en ny studie att mikrobiomen hos vanliga kaffedrickare var betydligt hälsosammare än de som drack lite eller inget kaffe.
Vi behöver fortfarande lära oss mer om hur bakterierna och värden påverkar våra kroppar och interagerar för att påverka vår hälsa.
Totalt sett uppvisade de 34 deltagare som drack två eller fler koppar kaffe dagligen under föregående år bättre tarmmikrobiomprofiler än de som drack mindre eller inget kaffe.
Kraftiga kaffedrickares bakteriearter var rikligare och mer jämnt fördelade i tjocktarmen, rikare på antiinflammatoriska egenskaper och betydligt mindre benägna att inkludera Erysipelatoclostridium, en typ av bakterier kopplad till metabola abnormiteter och fetma.
Det är fortfarande osäkert varför kaffe utövar ett så positivt inflytande på tarmmikrobiomet. Men koffein eller andra näringsämnen i kaffe kan påverka metabolismen av bakterier och i sin tur hur de bakteriella metaboliterna – slutprodukterna av den metabolismen – påverkar din kropp.
Även om forskare kanske inte helt förstår mekanismerna bakom kaffes påverkan på mikrobiomet, blir de allt mer övertygade om vikten av tarminnehåll för den allmänna hälsan.
Tarmmikrobiomet verkar vara den felande länken mellan kost och förekomsten av kroniska sjukdomar.
Till exempel, individer som äter en typisk västerländsk kost med hög fetthalt och bearbetade livsmedel tenderar att hysa i tarmen fler endotoxiner, toxiska komponenter av ”dåliga” bakterier associerade med fetma, insulinresistens och hjärt-kärlsjukdomar. Omvänt föreslogs att kaffes polyfenoler och andra antioxidanter, föreningar som finns naturligt i vegetabiliska livsmedel, sannolikt är det som ger en hälsosammare mikrobiom.
Men du behöver inte förlita dig på kaffe för att din tarm ska absorbera dessa hälsofördelar. Alla växter i sitt naturliga tillstånd är rika på fibrer, polyfenoler och antioxidanter som hjälper oss att bekämpa cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Det är goda nyheter för människor som inte dricker kaffe och inte planerar att börja. Trots fördelar är kaffe inte för alla. Det kan förvärra en känslig mage, förvärra sömnlöshet eller utgöra en fara för individer med vissa hjärtsjukdomar.
Men för det oräkneliga antalet människor som älskar kaffe och inte kan tänka sig att ta bort det från sin kost, kan den här studien komma som en lättnad. Det visar sig att att dricka en eller två koppar kaffe om dagen förmodligen inte kommer att orsaka någon skada, och kan till och med ge vissa skyddande hälsofördelar.
Hur koffein kan påverka din tarmmikrobiom
Innan du omedelbart väljer en stor kaffe, låt oss först titta på exakt hur koffein kan påverka din tarm. För det första är det ingen tvekan om att koffein kan påverka tarmen eftersom det är ett stimulerande medel. Upp till 400 milligram koffeinkonsumtion per dag har citerats som säkert, men koffein behandlas fortfarande väldigt olika av varje person. Här är de viktigaste sätten på vilka koffein kan gynna och/eller skada tarmmikrobiomet.
1. Vissa koffeinkällor kan minska risken för kroniska sjukdomar
Naturliga koffeinkällor som kaffe innehåller viktiga näringsämnen som fytokemikalier, fibrer, antioxidanter och mineraler som kan hjälpa till med mer än att öka din energi. Koffein från kaffe kan också minska risken för vissa kroniska sjukdomar.
Kaffe har visat sig hjälpa mot flera sjukdomar som är relaterade till mikrobiom, som typ 2-diabetes och fettleversjukdom. I en studie upptäckte forskare att måttlig kaffekonsumtion (tre till 45 milliliter om dagen) kan minska risken för vissa kroniska sjukdomar som metabolt syndrom, hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.
2. Vissa koffeinkällor, särskilt te, kan hjälpa till att förbättra tarmhälsa genom att diversifiera bakterier i tarmmikrobiomet
Te innehåller ofta vissa enzymer, kolhydrater, polyfenoler, aminosyror och andra näringsämnen som erbjuder olika hälsofördelar. Faktum är att vissa teer också har visat sig hjälpa till att diversifiera bakterierna i tarmmikrobiomet, vilket kan förbättra den övergripande tarmens hälsa och regleringen av tarmen.
3. Alternativt kan koffeinkällor med höga mängder tillsatt socker minska bakteriediversiteten i tarmen
Vissa koffeinhaltiga drycker som energidrycker, kan minska de olika typerna av bakterier som lever i tarmen. Enligt en studie kan energidrycker innehålla stora mängder socker som kan minska aktiviteten och mångfalden av bakterier i tarmen.
Att ha en låg mångfald av tarmbakterier kan göra det svårare för din tarm att bibehålla normal funktion, så det kan vara bäst att utforska koffeinhaltiga drycker som är lägre i socker och inte överstiger 400 milligram koffein i en portion.
4. Koffein kommer att förvärra vissa symptom på matsmältningssjukdomar
Även om intag av koffein ger vissa tarmförstärkande fördelar, kan det förvärra vissa symtom från matsmältningssjukdomar. Det finns vissa sjukdomar som kan bli värre med koffein [konsumtion], som sura uppstötningar, som kan ha en skadlig effekt. Koffein kan också förvärra symtomen på irritabel tarm (IBS) som diarré och magsmärtor på grund av att koffein påskyndar tarmrörligheten.
För att undvika att det händer (särskilt under en social utflykt), föreslås att du fortsätter med försiktighet innan du konsumerar koffein för att undvika att dina symtom förvärras. Men om du inte upplever negativa biverkningar är det okej att lägga till en energigivande kopp kaffe eller te till din rutin.