Lär dig Blackjack regler på 5 minuter

Blackjack är ett populärt spel världen över både i traditionella casinon och online. I den här artikeln ska vi snabbt och enkelt gå igenom de Blackjack regler du måste kunna för att spela blackjack.

Grundregler för Blackjack

I Blackjack finns en dealer och en eller flera spelare. Man spelar mot dealern och målet är att få 21 poäng eller så nära 21 som möjligt. Man vinner om man får en bättre hand än dealern. Överskrider värdet på ens hand 21 kallas det att bli ”tjock”, det innebär att man automatiskt förlorar sin insats.

De numrerade korten är värda sin valör dvs 2-10, klädda kort är värda 10 och ett ess kan räknas som 1 eller 11 poäng beroende på vad som är bäst för ens hand.

Given

Grundregler för BlackjackAlla spelare får välja hur mycket pengar de vill satsa inom ett förutbestämt spann innan dealen börjar.

Efter det ger dealern alla spelare och sig själv två kort. Spelarnas kort brukar ges öppet medan dealern får ett öppet och ett dolt kort.

Efter given får alla spelare besluta om de vill stanna eller fortsätta dra fler kort.

Efter alla spelare antingen är nöjda eller har blivit tjocka vänder dealern upp sitt dolda kort och drar fler kort om han behöver. Dealern måste stanna om hans hand är värd 17 eller mer.

Vinst

När dealern stannat betalas vinst ut till de spelare som har en bättre hand än dealern. I normala fall är en vinst värd dubbla det satsade beloppet. Får man blackjack vilket är 21 på de första två korten betalas en högre vinst oftast 2.5 gånger det satsade beloppet.

Om man har samma värde på sin hand som dealern kan det innebära att man antingen förlorar eller får tillbaka det belopp man har satsat. Dessa regler kan variera.

Splitta eller dubbla?

Utöver de vanliga reglerna finns det vissa specialfall där en spelare kan öka sin insats under en pågående giv.

Om en spelares första två kort är värda mellan 7-11 får spelaren dubbla sin insats och sedan dra ett kort till. Efter detta kort måste spelaren stanna.

Om spelarens två första kort har samma valör kan han splitta sina kort till två separata händer. Man måste då satsa samma belopp även på sin nya hand. Efter det spelas båda händerna normalt och de kan dubblas och splittas igen om de kvalificerar för detta.

Variationer på Blackjack regler

Splitta eller dubblaI grunden är detta allt du behöver för att kunna spela Blackjack!

Det finns dock en stor mängd varianter på Blackjack regler och det är viktigt att man har koll på vilka regler som gäller vid just ditt bord.

Det kan variera om man förlorar eller får tillbaka insats vid samma poäng som dealern.

Ibland kan det finnas möjlighet att köpa så kallad ”försäkring” om dealerns första öppna kort är ett ess. I så fall betalar man 50% av sitt redan satsade belopp och får då tillbaka sina pengar om dealern får Blackjack.

Blackjack är ett roligt spel med snabba givar och mycket spänning. Kanske nästa hand blir en Blackjack!