Hur man Använder Man En Perkolator?

coffee 791171 1280

Det finns inget som smaken och doften av nybryggt kaffe för att pigga upp dig på morgonen. För många är kaffe viktigt för att börja dagen. Men att brygga en färsk kopp kaffe som en del av vår rutin kräver olika verktyg och metoder.

Du kanske är bekant med den klassiska franska pressen, de meditativa upphällningarna och de moderna kaffedropparna men har du någonsin provat en perkolator? Om du fortfarande är på jakt efter bryggmetoden som passar din smak, ta en titt på denna traditionella och nostalgiska vattenkokare. Läs nedan för att lära dig hur du använder en perkolator, hur den fungerar och mer!

Vad är en perkolator?

Perkolatorn är ett av de tidigaste moderna kaffebryggningsverktygen som föregår de automatiska droppkaffemaskinerna som vi förmodligen är mest bekanta med.

Den är gjord med två kammare, med den nedre som vattenbehållare och den övre som kaffekorg eller filter. Detta verktyg är gjort för hemmabruk eftersom det fungerar på spisen, men det är också ett populärt val bland campare. Allt den behöver är trots allt en värmekälla, så en lägereld eller en köksspis kommer att få det att fungera. För att inte tala om att det också är otroligt bärbart. Förutom camping- eller spisbryggare finns elektriska modeller också tillgängliga för moderna hem.

Hur fungerar det?

Som nämnts har perkolatorkrukan två huvuddelar. I grund och botten är den övre kammaren korgfiltret som håller kaffesumpen, medan den nedre kammaren håller vattnet. Dessa kammare är förbundna med ett vertikalt rör som står från botten av kannan till toppen av den perforerade kaffekorgen.

När värme införs kommer vattnet långsamt att komma upp till temperatur och stiga upp genom röret för att starta perkolationsprocessen. Perkolering har börjat när du ser bubblor bildas genom glaset eller den genomskinliga knappen, eller när du hör ett sprutande ljud med några sekunders mellanrum. Kokande vatten mättar kaffet och droppar sedan tillbaka till botten av grytan genom den perforerade kammaren och cyklar tills perforeringen upphör.

I huvudsak extraheras perkolerat kaffe flera gånger med hjälp av gravitation. Ju längre det gynnar, desto starkare bryggt. Eftersom vätska cirkulerar i processen och passerar genom marken ofta, tenderar resultatet att bli starkt och intensivt för vissa människor.

Perkolatorer uppfanns dock ursprungligen för att förbättra den gamla avkoksmetoden som kokar kaffesump i vatten, vilket gör att det blir lerigt och orent kaffe. Eftersom den åtgärdar dessa brister, blev denna listiga enhet gradvis riktmärket tills nya metoder kom fram. Perkolatorn var en gång en häftklammer för hemkaffebarer, men med populariteten av andra bryggtekniker tappade den klassiska och pålitliga perkolatorn långsamt sin glimt bland kaffeälskare.

Perkolator vs andra bryggmetoder

Perkolatorer förbättrade verkligen kaffebryggningen under sin tid eftersom folk brukade koka malda kaffebönor i vatten innan denna uppfinning. Trots sin bittra brygd väckte detta verktyg liv till många hushåll eftersom det brygger kaffe på nolltid. Och än i dag föredrar många människor den här klassiska metoden framför moderna. Men frågan är hur det skiljer sig från andra bryggmetoder?

Perkolatorer förlitar sig på gravitationen för att brygga kaffe och är besläktade med droppkaffebryggare. Men eftersom vätska återcirkulerar i en perkolator finns det en risk för att kaffet överextraheras, vilket gör att kaffet blir bittert. Moka-grytor, å andra sidan, är beroende av tryck för att extrahera kaffe från kaffet. Liksom espresso är Moka pot kaffe fylligt och koncentrerat i smaken. Den behöver också finare kaffe (medel till medelfin) än en perkolator och konsumeras i mindre mängder. Men den saknar den smidiga crema som kaffeälskare älskar mest med espresso.

En annan teknik som kretsar tillbaka till perkolatorer är den snygga sifonmetoden. Denna process innebär att vattnet värms upp precis tillräckligt för att skapa ett vakuum eller ångtryck för att extrahera kaffe. Men det går aldrig över kokpunkten till skillnad från en perkolator, vilket resulterar i en mindre bitter och mer delikat dryck.

Vissa människor kanske föredrar en fransk press för att göra en robust brygd. Det handlar om en helt annan metod, närmare bestämt nedsänkningsmetoden som blötlägger marken i vatten under en viss period. Detta fokuserar mer på bryggtiden istället för att kontrollera temperaturen och när du bemästrar det kommer du att kunna göra en konsekvent och smakrik bryggning med denna metod. Nackdelen med franska pressar är att du bara kan göra några koppar åt gången jämfört med perkolatorer som kan göra mer.

Hur man gör kaffe med en perkolator

Här är vår praktiska guide om hur man använder en perkolator:

Vad du behöver:

  • Kaffebönor
  • Kaffekvarn
  • Vatten
  • Kaffebryggare

Steg:

Förbered perkolatorn. Se till att den är ren innan du använder den. Överblivna kafferester kan påverka smaken på den färska brygden. Ta bort kaffekorgen och stjälken och tillsätt sedan vatten i vattenkokaren.

En standardperkolator rymmer vanligtvis fyra till åtta koppar men du kan kontrollera tillverkarens anvisningar för dess maximala kapacitet. Vissa perkolatorer har en fyllningslinje för att indikera detta. I allmänhet behöver du två koppar vatten för att göra en kopp kaffe.

Mät och förbered ditt kaffepulver. Se till att kaffekvarnen du använder kan producera en grovmalning, liknande vad du behöver för en fransk press. Att använda nymalda bönor gör en enorm skillnad, men att använda förmalda bönor fungerar bra och kan spara tid. Du behöver 20 till 22 gram grovmalet kaffe eller 2 matskedar om du inte har en våg hemma. Du kan dock behöva mixtra lite med detta förhållande.

Eftersom perkolatorer ger en starkare brygd jämfört med andra metoder, minska kaffesumpen eller öka mängden vatten om det är den resulterande brygden är för intensiv.

Lägg det uppmätta kaffet i kaffekorgen. Fördela kaffet jämnt i korgen genom att skaka det lite. Sätt på korgens lock och säkra hela dess del på plats.

Slå på värmen. Det som gör eller förstör din brygd är värmen från vätskan i din perkolator. Det är viktigt att vattnet långsamt värms upp för att undvika att kaffet bränns. Sätt spisen på medel-låg värme och se hur den gradvis kokar upp.

Den idealiska perkoleringen är när du ser skvätt från den genomskinliga knoppen med en bubbla som bildas med några sekunders mellanrum. Om du observerar en stadig bildning av bubblor betyder det att vattnet är för varmt och du kan riskera att överextraktera ditt kaffe. Å andra sidan, om du använder en elektrisk version, anslut bara enheten och slå på den. Elektriska perkolatorer har sensorer och stannar automatiskt när den når en viss temperatur.

En bryggtid på 7 till 10 minuter rekommenderas, beroende på vilken intensitet eller styrka du föredrar.
Ta bort från värmen och låt det stå. Ta försiktigt bort kaffekorgen och kassera sumpen. Låt kaffet vila i några minuter för att låta bitar lägga sig i botten för en slätare kopp.

Häll upp och servera.

Tips för att använda en perkolator

Om du inte har något emot att titta på grytan när den kokar, kan den här metoden vara ett lugnande sätt att hjälpa dig att fokusera hela dagen. Vem vet? Kanske är den här metoden vad du letar efter. Så, här är några tips som hjälper dig bättre på din kaffedryckningsresa:

De bästa kaffebönorna att använda

Perkolatorer brygger kaffe flera gånger, så att använda en mildare eller låg syrarostning kommer att ge en mjukare kopp kaffe. Att använda mörkrost kan bli för överväldigande i en perkolator. En grovslipning rekommenderas för denna metod.

Hur man rengör en perkolator

Rengör din perkolator direkt efter bryggning eftersom kaffesumpen tenderar att klumpa ihop sig när den lämnas att torka inuti kammaren. Att lämna kvar kaffesump i kammaren kan också fläcka kannan. Detta kan påverka smaken på din nya brygd och göra den bitter. Använd varmt vatten med tvål för att rengöra kaffekammaren, vattenbehållaren och skaftet. Du kan skrubba dem lätt med en svamp om det behövs.

En djuprengöring rekommenderas för färgade perkolatorer som använder antingen bakpulver eller vinäger. Fyll grytan med vatten som när du brygger kaffe och istället för att lägga till kaffe, tillsätt 2 till 3 matskedar bakpulver. Sätt den på värmen, kör några omgångar och låt den svalna helt.

Du kan använda vinäger men du kan behöva köra den några gånger med rent vatten för att ta bort den kvardröjande vinägeraromen.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar