Vad Menas med Rostat Kaffe?

roasted coffee 6853956 1280

Kaffe kan rostas vid olika temperaturer, vilket direkt påverkar profilen och smaken på din utsökta kopp kaffe.

Karamell, nötter, kakao… Kaffe finns i otaliga läckra smaker, som älskas över hela världen. De olika nyanserna av sött och rostat bröd känns ofta igen, men kaffe kan också vara citrusaktigt, jordnära, bärliknande, salt eller växtbaserat!

Visste du att en av de viktigaste sakerna som påverkar smaken och aromen av kaffe är hur kaffebönor rostas?

Den avsedda användningen av kaffe – för espresso, latte eller filterkaffe – beror också på rostningsprofilerna.

Kafferostning innebär processen där gröna kaffebönor förvandlas till olika bruna nyanser. Under rostningen expanderar bönan till cirka 1,5 gånger storleken på den gröna bönan. Således tappar bönan cirka 15-20 % av sin vikt.

Rostning av små mängder kaffe tar vanligtvis cirka 10 minuter i en trumliknande rost. Tid är avgörande när du rostar ditt kaffe till önskad grad!

Slow coffee görs av högkvalitativa bönor, kombinerat med individuella rostningsprofiler!

Tre grundläggande typer av kafferostning

Kaffe delas i allmänhet in i tre olika typer av rostningar: ljus, medium och mörk.

Visste du att vilken typ av rost du läser av kaffeförpackningen beror på hur länge och vid hur hög temperatur kaffebönorna rostas?

Under rostning expanderar kaffebönorna, poppar och antar en mängd olika bruna färger. Knäckning och knäppning av kaffebönor, vilket innebär utsläpp av vattenånga och gaser, har en avgörande effekt på kaffets slutliga smak.

Du kan följa grundregeln: Ju mörkare kaffebönorna är, desto fylligare och starkare blir smaken.

Ljusrostat tar fram syra och nyanser

Lätt, eller ljusrostat kaffe, känns igen på sin mjuka och jämna teliknande konsistens. Kaffebönor rostas endast i några minuter och har en sur arom, vilket understryker bönornas speciella egenskaper. Den lätta rostningen kallas också för kanel på grund av sin färg.

Tips: Lättrostning är utmärkt för press- och pannkaffe.

Mellanrost är mjuk och balanserad

Mellanrostat kaffe kännetecknas av rundhet, mjukhet och krämighet. Doften är sötare än i den lätta rosten då sockret i kaffet redan har utvecklats och en del av syran har försvunnit. Detta är verkligen medium stil – balanserad i både arom och syra.

Mellanrost har också uppmärksammats över hela världen, och det är den mest populära graden av rostning.

Leta efter toner av mörk choklad, russin och fruktkola i mellanrostat kaffe.

Mediumrostat är ett säkert val för filtrerat kaffe: det glädjer de flesta kaffedrickare.

Mörkrostat kaffe är starkt och fylligt

Mörkrostat kaffe är sammetsliknande och ganska tung. Helrostade kaffebönor blir oljiga, glänsande och mörka till utseendet. Kaffe kan smaka till och med rökigt, kryddigt och bittert. Den har inte den syrliga tonen längre.

Du kan hitta nyanser av kakao och lakrits i mörkrostat kaffe.

Tips: Använd mörkrostat till Fransk Café au lait, så intensiteten på kaffet matchar mjölkens sötma.

Rostningsnivåer för kaffe

Kaffe rostas för att bevara bönans unika egenskaper. Så länge som bönorna var väl odlade, bearbetade och rostade kan de producera ett mycket brett utbud av smaker, aromer, eftersmaker och mer.

Lättrostning är älskad i specialkaffeindustrin för sin förmåga att få fram mer levande, unika smaker ur kaffe. De framhäver de unika egenskaperna hos ett kaffes ursprung mer än någon annan rostningsstil.

Lättrostat kaffe når ofta en innertemperatur på 176-200 grader. Dessa bönor når knappt vad vi kallar ”första sprickan”, ett stadium där ångorna inuti bönorna bryter igenom ytterväggen och skapar ett ”knäckande” ljud.

Rostningsnivåer för kaffe

Rostning till denna nivå bevarar också många av de unika smakerna från kaffets ursprung, men det börjar också nå in i den djupa karamellsötman av en längre rostning. Som ett resultat är dessa kaffer balanserade, väl rundade och är något mörkare och sötare.
Några av de ljusaste tonerna av en lätt stek kan elimineras, men det är en avvägning för extra balans.

Specialkafferostare älskar medelrost eftersom de är mer lättillgängliga än lätta rostar för den genomsnittliga kaffedrickaren. De är mindre sura och intensiva, men kan fortfarande visa upp ett kaffes naturliga smakprofil.

Mörkrostat kaffe

Mörkrostat kaffe har en mörkbrun färg och har ofta en oljig yta. Dessa kaffesorter har en låg syra, tung kropp och tenderar att avslöja djupare, mörkare smaker.

Kaffe som rostat till denna nivå tenderar att inte ha många av sina ursprungsegenskaper kvar, men det betyder inte att dessa är intetsägande och tråkiga. Vissa kaffesorter lämpar sig verkligen för mörkrostning eftersom de trivs med choklad-, nöt- och karamellsmaker.

Skillnaden mellan ljust och mörkt rostat kaffe är ganska dramatisk. Jag rekommenderar starkt att du provar ett ljust och ett mörkt kaffe sida vid sida för att verkligen smaka skillnaden.

Rostning användes länge till stor del för att kaffekvaliteten på bönorna inte var bra tidigare. Rostare skulle ”rosta bort” de mindre önskvärda smakerna av lågkvalitativt kaffe för att hitta djupare, mer enhetliga och mer lättillgängliga smaker.

Detta var ett förståeligt sätt att bekämpa lågkvalitativt kaffe, men det behövs inte längre. Specialkaffe har aldrig varit mer tillgängligt för rostare.

Nu är målet med en specialrostare inte att rosta bort dåliga smaker, utan luta sig in i djupare, mörkare trevliga sådana om ett speciellt kaffe kräver det.

Mörkrostat kaffe når 220-230 grader i rosten och når vanligtvis andra sprickan, om inte lite längre.

Vilken påverkan har typen av rostningsnivå för kaffe?

Men det finns fler faktorer än vilken typ av dryck som påverkar smaken på din favoritdryck. En av dem är den typ av bönrost som användes när man förberedde den. Den typ av rost du väljer kommer i hög grad att påverka smaken på drycken du kommer att göra eller köpa.

Kaffe rostningsprocess

En tropisk buske producerar kaffekörsbär. Inuti dessa körsbär hittar du gröna kaffebönor, som är frön som produceras av Coffea-busken.

En grön kaffeböna är nästan oigenkännlig från de du köper i en påse. De har en lätt gräsig lukt, en blek salviafärg och skulle göra en fruktansvärd kopp joe. Det är där rostning kommer in.

Dessa bönor rostas vid temperaturer upp till 250 grader. Vid 205 grader upplever de sin ”första spricka”, börjar värmas tillräckligt för att expandera och släppa ut fukt, börjar anta en djupare smak, färg och arom.

När bönorna når 225 grader upplever de också en andra spricka. Efter denna punkt har vi nått mörkt rostterritorium. Men om bönorna värms till över 250, kommer de att brännas. En kafferostning är en känslig balans – bara några sekunder kan förstöra bönorna.

Dessa rostade bönor har var och en olika egenskaper, bestäms av hur länge de rostas, såväl som temperaturen vid vilken de rostas. Ju högre innertemperatur en böna har under rostningen, desto mörkare blir rosten.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar

  • Vad är Skillnaden mellan Kaffebönor och Espressobönor?

  • Hur går Rostning av Kaffebönor Till?

  • Hur Mycket Kaffe ger en Planta? Kaffeträd Skörd

  • Vad är Grovmalet kaffe?