Varför Smakar Kaffet Bittert?

woman 601568 1280

För en kaffeälskare är vanan att börja dagen med en härlig kaffe en inarbetad morgonrutin. Föreställ dig glädjen och förväntan av att ta den första klunken ur en aromatisk kopp … bara för att den ska förstöras av en våg av kvardröjande bitterhet.

Tvärtemot vad många tror, ​​orsakas inte bitterhet av kaffets styrka.

Ingen vill börja sina morgnar med en bitter kaffe så i den här listan reder vi ut vad som orsakar bitterheten i ditt kaffe och hur du fixar det nästa gång du förbereder en kopp till dig själv.

Malningsstorlek

Om malningen är för fin blir ditt kaffe överextraherat och bittert.

I kaffetillverkning passar inte en storlek alla. Om din kopp har en tydligt bitter smak är den mest troliga anledningen att ditt kaffe är för finmalt är för fin. Ju finare malning, desto långsammare sipprar vattnet genom. Detta resulterar i en överextraherad brygd som är bitter, ihålig och smaklös.

Lösningen är att använda grövre malet kaffe till din nästa kopp. Fortfarande för bitter? Justera malningsstorleken därefter för att hitta den söta punkten som passar dina smaklökar.

Det gyllene förhållandet mellan kaffe och vatten

Är din kopp bitter men ändå svag och utspädd? Ett felaktigt förhållande mellan vatten och kaffe kan vara orsaken.

För att sätta det i perspektiv, att använda en liter vatten och två teskedar kaffepulver kommer helt enkelt inte att räcka. När för mycket vatten hälls över kaffet, extraherar det extra vattnet ”resterna”, föreningarna som gör en brygd bitter.

Lösningen är att följa det gyllene förhållandet 1:17. För varje gram kaffe, använd 17 gram vatten för att göra den perfekta koppen. Att använda en digital våg kommer att säkerställa att proportionerna är perfekta varje gång.

För mycket vatten kan göra ett mycket utspätt kaffe medan för lite ger ett mycket starkt och koncentrerat kaffe. Ett mycket vanligt förhållande vid kaffebryggning är 1 del kaffe till 15 delar vatten. Experimentera med olika förhållanden och mått tills du har fått din önskade smak.

Vattentemperatur

Om du är en av dem som bara dricker kaffe när det är kokhett bryter du mot reglerna för bryggning. Många av oss är vana vid att hälla nykokt vatten över tomten; den idealiska temperaturen för optimal extraktion är dock något under kokpunkten, mellan 90°C och 96°C.

Vatten över den temperaturen förstör oljorna och smakerna i bönorna. Bönornas föreningar och arom kommer att frigöras för snabbt, vilket orsakar en obehagligt lågkvalitativ smak. Å andra sidan saktar för kallt vatten ner utvinningsprocessen. Som ett resultat kan bönorna inte nå det fulla uttrycket av sin smak.

Att säkerställa en konsekvent och exakt vattentemperatur är en av de viktigaste egenskaperna för kaffetillverkning. Den enklaste lösningen är att använda en barista-mjölkskumningstermometer, eller låta nykokt vatten stå i en minut innan du häller det över marken.

Bryggtid

Lämna en tepåse i vatten för länge och allt du får är en överinfunderad mugg med bittersmakande te. Detsamma gäller kaffe; om bryggtiden är för lång uppstår överextraktion.

Det här problemet är vanligare med det franska preskaffet eftersom folk har en tendens att inte ta bort kaffet även efter att ha tryckt ner kolven. Detta möjliggör kontinuerlig frisättning av bittra kemikalier som förstör en god kopp.

Se den rekommenderade bryggtiden på baksidan av ditt kaffebönpaket eller prata med din barista om du köper den över disk. Om du föredrar att smutta på ditt kaffe under en längre tid, överför det till en termos innan du riskerar en bitter brygd.

Koffeininnehåll

Kvaliteten och smaken på dina bönor bestäms inte bara helt av bryggmetoden, utan också koffeinhalten som påverkar bryggningens bitterhet.

Baserat på din kaffebryggningsmetod, ta reda på hur mycket koffein som finns i din kopp kaffe.

Bönans ursprung, liksom dess variation och hur den odlas kan påverka smaken på slutprodukten. Kaffe odlas i mer än 50 regioner runt om i världen vilket innebär att höjden, temperaturen och odlingsförhållandena varierar.

Till exempel odlas bönor som Robusta i lägre regioner som har varmare klimat som främjar tillväxten av inte bara kaffeplantan utan bekämpningsmedel. Dessa bönor tenderar sedan att ha en högre koffeinhalt som fungerar som en naturlig insekticid.

Medan bönor som Arabica odlas i regioner med hög höjd som Colombia och Kenya. Höjden ger ett svalare klimat som gör att bönorna mognar gradvis, vilket ger ett surt och aromatiskt kaffe med lägre koffeinhalt.

Se till att kontrollera kaffets ursprung, koffeininnehåll och smaknoter innan du köper din nästa påse bönor.

Smutsig utrustning

När tvättade du senast vattenbehållaren på din kaffemaskin? Om du inte kommer ihåg exakt när så är det dags för vårstädning.

Med tiden kommer uppbyggnaden av mineraler från vattnet att samlas längs insidan av maskinens värmeelement. Den uppbyggnaden kallas kalkavlagringar; en hård, benvit kritaktig avlagring som orsakar problem vid uppvärmning och utvinning av smaker från bönorna.

Även om din kaffeutrustning ser glänsande ut på utsidan, kom ihåg att ge den lite skrubb eller använd avkalkningsmedel eftersom det finns irriterande rester som kan förbises.

Ditt kaffe passar inte dina förväntningar

Kaffepreferenser och smaker är väldigt subjektiva, och våra förväntningar på kaffe kan variera beroende på vad vi är vana vid att dricka. Vår smak kan förändras och vår uppfattning om bitter mat kan bli mer eller mindre känslig med tiden.

En kaffedrickare som njuter av en mörkare rost kommer ofta att märka ett lättrostat kaffe som gammalt, surt eller syrligt. Om du är van vid ljusare stekar kan en mörkare eller grillare profil framstå som bitter och obehaglig. Detta är inte nödvändigtvis ett problem med din bryggmetod eller en brist i kaffet.

Saker att lägga till din kaffebryggning

Här är 5 saker du kan lägga till din brygd som kan hjälpa till att få den att smaka mindre bitter:

1. Lägg till fett

Fetter hjälper till att motverka bitterheten i kaffe! Att tillsätta mjölk, grädde, glass eller till och med smör är bra för att minska bitterheten och avrunda andra smaker i din kopp kaffe.

2. Tillsätt salt

Att tillsätta en liten mängd salt till ditt kaffe hjälper till att minska bitterheten, och det hjälper också till att återuppliva gammalt kaffe. Forskning har visat att salt är en bättre förening än socker för att minska bitterheten.

3. Tillsätt socker

Som sagt, socker är också en utmärkt tillsats för att minska mängden bitterhet i ditt kaffe. Du kommer att smaka mer av den behagliga sötman snarare än bitterheten.

4. Tillsätt kanel

Att lägga till kryddor som kanel som ofta kombineras med söta desserter hjälper också till att minska bitterheten i kaffet. Dina smaklökar kommer att associera kryddan med något sött och lura dig mentalt att tro att ditt kaffe inte är så bittert som du trodde.

5. Tillsätt Citrus

Att tillsätta lite syra kan också hjälpa till att motverka bitterhet. Om några droppar citron blir för mycket kan du lägga apelsin eller citronskal i kaffet. Om du någonsin har fått kaffe serverat med en klyfta citrus, är det förmodligen anledningen.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar