Vilket Land Uppfann Kaffe? Kaffets Historia

coffee 843278 1280

Afrikanskt ursprung:

De första bevisen vi har på kaffeanvändning är från mitten av 1400-talet och härrör från sufiklostren i Jemen. Visst kan vi med tillförsikt anta att kaffe hade konsumerats i Jemen en tid innan dess.

Den mest etablerade historien om kaffes första upptäckt är dock historien om en abessinisk (nu Etiopien) getskötare, kallad Kaldi, som levde omkring år 850 e.Kr. närliggande.

Kaldi provade några själv och hade en lika sprudlande upplevelse som getterna.

På hans frus förslag tog han några av bären till ett närliggande kloster för att dela sin erfarenhet med munkarna där. Övermunken var inte imponerad och kastade bären i elden. Men den behagliga doften som kom från elden var så stor att bären togs upp och förvarades i vatten för att bevara dem. Och det gav människor sin första riktiga kopp kaffe.

Det finns också en stor chans att ordet ”kaffe” i sig härstammar från Kaffa-regionen i Etiopien även om det finns alternativa teorier också baserade på det arabiska ordet ”qahwa” som betyder ”att brygga”.

Kaffa har verkligen varit bekant med kaffe i många århundraden. De har fortfarande en praxis att blanda malda kaffebönor med ghee (klarat smör) för att ge det en distinkt, smörig smak.

Östlig spridning

Därifrån är det allmänt accepterat att Jemen spelar en avgörande roll i kaffets historia och dess antagande som en utbredd (och mycket älskad) dryck. Kaffe hade gjort det korta hoppet in på den arabiska halvön.

Historien säger att Muftin av Aden besökte Etiopien vid en tidpunkt då han mådde dåligt. Det sägs att en kopp kaffe botade hans sjukdom och entusiastisk tog han med sig drycken (och fröna) hem till Jemen. Kaffe blev snabbt en sed och spred sig genom Mellanöstern och in i Europa. Hamnstaden Mocha i Jemen ger oss till och med namnet för den chokladdrycken med samma namn.

Europa

Holländarna grundade det första europeiskt ägda kaffegodset på Sri Lanka i början av 1600-talet och därifrån började holländare, portugiser, fransmän och spanjorer att odla kaffe i Karibien, Brasilien, Réunion och Centralamerika.

Det var dock inte förrän något senare som kaféer började dyka upp i Europa och entusiasmen för kaffe växte bredare. Det första europeiska kaféet öppnades i Venedig 1645, eftersom venetianerna var betydande handelspartner med ottomanerna.

Därifrån sprider sig kaffekulturen snabbt till Oxford (1650), London (1652), Marseille (1659) och Amsterdam (1663). Paris följde efter 1672.

Amerika

Gabriel de Clieu är krediterad med ett nyckelögonblick i kaffets historia genom att föra det till Amerika; och mer specifikt till den karibiska ön Martinique. Omkring 1720 smugglade han några kaffeplantor på en resa till den ”nya världen” från Frankrike. Alla utom en av dessa plantor dog och Gabriel själv dog nästan av uttorkning när han delade sin vattenranson på resan med växten/plantorna.

Men väl på Martinique blomstrade växten och blev snabbt tusentals växter och kommersiell odling i större skala. Kaffe spred sig snabbt till de andra öarna i Karibien.

Afrikansk återkomst

En typ av kaffeväxt som hittade sin väg till Réunion (kallad Isle of Bourbon på den tiden) producerade mindre bönor och ansågs vara en annan variant av arabica. Det var denna växt, och dess frön, som var den typ som först introducerades till Centralamerika och norra Sydamerika.

I själva verket verkar det som att dess ankomstpunkt kan ha varit Franska Guyana och det spred sig därifrån.

Kaffe anlände till Brasilien 1727 tack vare det listiga arbetet av en soldat vid namn Francisco de Melo Palheta.

Palheta var stationerad i Brasilien (under portugisiskt styre) och skickades till Franska Guyana för att försöka få kaffebönor från den lokala guvernören. Guvernören var ovillig men hans fru var mer positivt inställd till Palheta och gav honom bönorna att ta tillbaka till sina herrar i Brasilien.

År 1893 introducerades kaffet från Brasilien i Kenya och Tanzania, inte långt från ursprungsplatsen i Etiopien, 600 år tidigare, vilket avslutade sin transkontinentala resa.

Detta är också en del av anledningen till att etiopiskt kaffe är så vördad eftersom det verkligen är originalkaffet.

Idag

Amerika övergav till stor del te, till förmån för kaffe, efter Boston Tea Party 1773 eftersom det sågs som opatriotiskt. Idag importerar USA mer kaffe än något annat land i världen. Faktum är att USA står för nästan 20 % av all kaffeimport globalt.
Kaffekonsumtionen har spridit sig till alla länder i världen och den växer nu i över 50 länder. Var och en har en unik berättelse att berätta om varför deras kaffe, och deras plats i kaffens historia, är speciell.

Vad är ursprunget till kaffebönorna?

Många berättelser berättar historien om upptäckten av den första kaffebönan och dess mycket unika stimulerande effekt, men ingen vet hur eller när exakt.

Kaffe är dock en betydande del av etiopisk och jemenitisk kultur och historia som går tillbaka till 14 århundraden när (eller när inte) det upptäcktes. Huruvida kaffet kommer från Etiopien eller Jemen är ett diskussionsämne, och varje land har sina myter, legender och fakta.

Kaffe ursprung

Kaffa, provinsen i sydvästra höglandet där växterna först blommade ut, gav sitt namn åt kaffe. Även om den formella odlingen och användningen av kaffe som dryck började tidigt på 900-talet, växte kaffeträd vilt i skogarna i Kaffa innan dess. Således var många människor i den regionen bekanta med bären och drycken.

Dessutom visar etiopiska register att etiopiska och sudanesiska handlare som reste till Jemen för över 600 år sedan tuggade bären på vägen till sin destination för att överleva den hårda, mödosamma resan. Invånare i Kaffa och andra etniska grupper som Oromo var också bekanta med kaffe.

Bryggt kaffe, den torra, rostade, malda, alkoholfria drycken beskrivs som Bunna (på amhariska), Bun (i Tigrigna), Buna (i Oromiya), Bono (i Kefficho) och Kaffa (i Guragigna). Arabiska vetenskapliga dokument från omkring 900 e.Kr. hänvisar till en dryck som dricks i Etiopien, känd som ”buna.”

Förvandlingen av kaffe som en trendig social dryck skedde i Mecka genom att etablera de första kaffehusen kända som Kaveh Kanes. Dessa kaffehus var ursprungligen religiösa mötesplatser, men blev snart sociala mötesplatser för skvaller, sång och berättande. Med spridningen av kaffe som en populär dryck blev det snart ett ämne för het debatt bland troende muslimer.

Det arabiska ordet för kaffe, kahwah, är också ett av flera ord för vin. Vid strippning av körsbärsskalet jästes massan av bönan för att göra en stark sprit.

Vissa hävdade att Koranen förbjöd användning av vin eller berusande drycker, men andra muslimer som var positiva till kaffe hävdade att det inte var ett berusningsmedel utan ett stimulerande medel. Tvisten om kaffe kom till sin spets 1511 i Mecka. Meckas guvernör, Beg, såg några människor dricka kaffe i en moské när de förberedde en nattlång bönvaka. Rasande drev han dem från moskén och beordrade alla kaffehus att stängas.

En het debatt följde, med två listiga persiska läkare, bröderna Hakimani, som ville förbjuda kaffe och fördömde det som en ohälsosam brygd. Det berodde på att melankoliska patienter som annars skulle ha betalat läkarna för att behandla dem använde det som ett populärt botemedel. Men å andra sidan talade Muftin från Mecka till försvar för kaffet.

Sultanen av Kairo ingrep och tillrättavisade Khair Beg för att ha förbjudit en flitig drink i Kairo utan att rådfråga sin överordnade och löste till slut kaffefrågan. År 1512 anklagades Khair Beg för förskingring och sultanen lät döda honom. Kaffe överlevde i Mecka.

Ursprunget till kaffedrickandet

De flesta är överens om att de ursprungliga kaffeväxterna är infödda i de västra regionerna i Etiopien. Kaffedrycken har dock sitt ursprung i Jemen. I Jemen odlades dessa växter och utvecklades till de bönor och drycker som vi känner till idag. Bönan sägs först ha konsumerats som en dryck i västra Jemen 1450 av landets mystiska sufimunkbefolkning, som använde drycken för att hjälpa dem att hålla sig vakna under hela natten meditationer. Historien registrerar sufikloster på den södra spetsen av den arabiska halvön som bearbetade jemenska kaffe för över 500 år sedan. Denna upptäckt markerade början på världens kaffedrickskultur som vi känner den idag.

Bönder i Jemen utnyttjade den unika terrängen i sitt land med förhållanden som ansågs olämpliga för att odla andra grödor. Och i 200 år var Jemen den enda kaffekällan. Det arabiska kaffet fick sitt namn efter Mokha Port, vid Röda havets kust, varifrån sjöfarten skedde. År 1650 blev kaffe populärt i Europa, vilket ledde till början av kaféer och caféföretag.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar