Måste Kaffe Förvaras mörkt?

coffee beans 1291656 1280

Kaffe måste inte förvaras mörkt men det är en rekommendation för lång hållbarhet och maximal kvalitet. Värme och ljus kan skada ditt kaffe, så planera att förvara dem på en mörk plats. En ogenomskinlig behållare hjälper, liksom en naturligt mörk miljö, som ett skåp eller garderob.

För att bevara dina bönors färska rostade smak så länge som möjligt, förvara dem i en ogenomskinlig, lufttät behållare vid rumstemperatur. Kaffebönor kan vara vackra, men undvik genomskinliga burkar som gör att ljuset äventyrar smaken på ditt kaffe.

Förvara dina bönor på en mörk och sval plats. Ett skåp nära ugnen är ofta för varmt, och det är också en plats på köksbänken som får stark eftermiddagssol.

Kaffes förpackningar från butiken är i allmänhet inte idealiska för långtidsförvaring. Investera om möjligt i förvaringsbehållare med lufttät försegling.

Tips för förvaring av kaffe

För att njuta av den bästa möjliga koppen kaffe hemma måste du förvara ditt kaffe på ett sätt som håller det fräscht.

Kaffebönor börjar förlora sin färskhet strax efter att de har rostats. När kaffe tappar sin färskhet minskar dess naturliga smaker och aromer. Så ju tidigare bönorna används, desto bättre kaffe.

Rätt förvarade kommer kaffebönor att hålla sig bra i ungefär en månad efter rostning. Malet kaffe håller i en till två veckor efter rostning. Varför skillnaden? Malet kaffe har mycket större yta än kaffebönor. Det betyder att malet kaffe kommer att vara mer mottagligt för färskt kaffes fyra fiender: luft, fukt, värme och ljus.

Ett sätt att se till att du dricker färskt kaffe är naturligtvis att köpa orostade gröna kaffebönor och rosta dem själv. Orostade bönor håller sig fräscha i ett år. Med lite jobb går det säkert att rosta kaffe hemma. Men det kräver så klart mycket mer tid och ansträngning än att göra en kanna kaffe av förrostat kaffe, antingen hela bönor eller malet.

Så, förutsatt att du inte ska rosta dina egna bönor, hur ger du dig själv den bästa chansen till en fantastisk, fräsch kopp kaffe?

Köp mindre och oftare

Köp nyrostat kaffe eller kaffe som är förpackat för optimal färskhet efter rostningen. Ventilförseglade påsar bevarar vanligtvis färskheten bättre än andra typer av förpackningar. Kaffebönor släpper ut koldioxid i upp till en vecka efter rostningen. Nyrostade kaffebönor kan förpackas i ventilförseglade påsar utan åldrande, direkt efter rostningen. Envägsventilen tillåter koldioxid att strömma ut men släpper inte in syre.

Köp alltid kaffe i en mängd som du förväntar dig att du kommer att dricka inom dess ”färskhetsfönster”. Om du köper helbönskaffe, köp bara den mängd du förväntar dig att använda inom en månad. Mal sedan bara så många bönor du behöver, precis innan du brygger ditt kaffe. Om du köper malet kaffe, köp tillräckligt för en vecka eller två som mest.

Förvara kaffe borta från luft, fukt, värme och ljus

Hur förvarar man kaffe för att hålla det färskt? Nyckeln är att hålla kaffet – vare sig det är hela bönor eller malet – borta från de fyra försämringsmedlen: överdriven luft, fukt, värme och ljus.

Håll luften ute

När du har öppnat ett paket kaffe, lämna det inte i paketet. Förvara den istället i en lufttät behållare. Minimera luftutrymmet i behållaren så mycket som möjligt.

Vanliga köksburkar kan göra ett acceptabelt jobb om de kan stängas tätt och det finns lite luftutrymme tillsammans med kaffet. Men för bättre resultat, använd en specialdesignad lufttät kaffeförvaringsbehållare. Dessa behållare har lufttäta tätningar för att hålla luften ute, tillsammans med envägsventiler för att låta koldioxid komma ut.

Undvik fukt

Kaffe bör förvaras på en torr plats. Överdriven fukt kommer att påskynda försämringsprocessen. Kaffe som har utsatts för för mycket fukt kan utveckla en sur eller udda smak och arom.

Av denna anledning är det inte en bra idé att förvara kaffe i frysen eller kylen. Kondens kan uppstå när dörren öppnas och stängs. Du kanske inte stöter på fuktproblem om du förvarar små mängder kaffe i frysen i lufttäta behållare. Men frysförvaring förlänger inte hållbarheten. Och när du har tagit ut kaffe från frysen, lägg inte tillbaka det. En frys-tinningscykel kommer garanterat att introducera fukt.

Håll ditt kaffe borta från värme tills du brygger det

Även om du inte vill förvara ditt kaffe i frysen eller kylen, vill du förvara det svalt. För mycket värme kommer också att påskynda nedbrytningen av kaffets smak.

Om du förvarar kaffe i ett köksskåp eller på köksbänken, se till att det inte är nära spisen eller ugnen. På samma sätt undvik soliga platser som hyllor nära ett fönster.

Tiden att lägga till värmen är när du brygger kaffet – inte innan!

Förvara mörkt

Kaffebönor ser vackra ut i en glasbehållare.

Tyvärr är ljus också en fiende till färskt kaffe. Så glasbehållare är inget bra alternativ för kaffeförvaring, såvida du inte förvarar burkarna utom synhåll i ett skafferi eller på ett annat utrymme borta från ljuset.

Ogenomskinliga behållare är en mycket bättre lösning. Om du förvarar ditt kaffe i en ogenomskinlig behållare, kan du ha det praktiskt på en bänkskiva eller på en annan bekväm plats utan att oroa dig för försämring från ljus.

För att få bästa möjliga skydd mot färskt kaffes fyra fiender – luft, fukt, värme och ljus – prova en av de specialdesignade kaffeburkar med en lufttät försegling. De håller luft, fukt och ljus ute. Om du lägger dem på en plats som inte är för nära värme kommer du säkerställa maximal hållbarhet.

Att veta hur man lagrar kaffe för att hålla det fräscht är ingen raketvetenskap. Men att köpa rätt mängd kaffe och förvara det på rätt sätt kommer att räcka långt för att ge dig en välsmakande kopp kaffe.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar