Recept: Kaffekakor med överblivet kaffe – en smart och utsökt användning av rester

1696973446

Att använda överblivet kaffe kan vara en utmaning för många kaffedrickare. Istället för att slänga bort det, varför inte använda det för att göra läckra kaffekakor? Dessa kakor är inte bara en smart och hållbar användning av rester, de är också otroligt utsökta. I det här receptet kommer jag att visa dig hur du kan göra dessa kaffekakor steg för steg. Låt oss börja!

Ingredienser:

Här är vad du behöver för att göra kaffekakor med överblivet kaffe:

– 1 kopp överblivet kaffe
– 1 kopp smör, rumstemperatur
– 1 kopp socker
– 2 ägg
– 4 koppar mjöl
– 1 tesked bakpulver
– 1 tesked vaniljextrakt
– En nypa salt

Steg 1: Förberedelse

Innan du börjar med själva bakningen är det viktigt att förbereda alla ingredienser och köksredskap. Ta fram en stor skål för att blanda de torra ingredienserna och en separat skål för att vispa smöret och sockret. Se också till att ugnen är förvärmd till 180 grader Celsius.

Steg 2: Blanda smör och socker

Börja med att vispa det rumstempererade smöret och sockret tills det blir luftigt och fluffigt. Detta kan ta cirka 2-3 minuter med en elvisp eller 4-5 minuter för hand. Genom att vispa smöret och sockret ordentligt kommer kakorna att bli mjuka och smuliga.

Steg 3: Tillsätt äggen

När smöret och sockret är väl blandade, tillsätt äggen, ett i taget, och fortsätt att vispa tills de är helt inkorporerade. Detta kommer att ge kakorna en fin konsistens och hjälpa till att binda ihop degen.

Steg 4: Tillsätt torra ingredienser

I en separat skål blandar du mjöl, bakpulver och en nypa salt. Sikta sedan de torra ingredienserna i smör- och sockerblandningen och blanda försiktigt med en sked eller en degblandare. Var noga med att inte överblanda, eftersom det kan göra kakorna sega.

Steg 5: Tillsätt kaffe och vaniljextrakt

Nu är det dags att tillsätta det överblivna kaffet och vaniljextraktet i degen. Häll försiktigt i det överblivna kaffet och blanda tills det är jämnt fördelat i degen. Vaniljextraktet kommer att ge en underbar doft och smak till kakorna.

Steg 6: Forma och grädda kakorna

Ta en matsked av degen och rulla den till en boll. Placera bollarna på en bakplåtspapperklädd plåt och platta dem lätt med baksidan av en sked eller med handen. Se till att lämna tillräckligt med utrymme mellan kakorna för att de ska få plats att sprida sig medan de gräddas.

Grädda kakorna i den förvärmda ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills de är gyllenbruna runt kanterna. Var noga med att inte övergrädda dem, eftersom de kan bli torra. Ta ut dem från ugnen och låt dem svalna på plåten i några minuter innan du flyttar dem till ett galler för att svalna helt.

Steg 7: Njut av dina kaffekakor

Nu är dina kaffekakor klara att njutas av! De är perfekta att servera med en kopp kaffe eller te. De är också utmärkta att ge som gåvor eller att njuta av som en liten picknicksnack. Dessa kaffekakor är både smakfulla och hållbara, och du kan vara stolt över att ha hittat en smart användning för ditt överblivna kaffe.

FAQ

1. Kan jag använda andra smaker istället för vaniljextrakt?
Ja, du kan experimentera med olika smaker som mandelextrakt, apelsinextrakt eller kanel för att ge kakorna en unik touch.

2. Kan jag använda espresso eller koffeinfritt kaffe istället för överblivet kaffe?
Absolut! Du kan använda vilken typ av kaffe du föredrar för att göra dessa kakor. Det viktigaste är att använda samma mängd kaffe som anges i receptet.

3. Kan jag frysa kaffekakorna?
Ja, dessa kakor är perfekta att frysa. Förvara dem i en lufttät behållare och frys in dem i upp till tre månader. Ta bara ut dem och låt dem tina vid rumstemperatur innan du njuter av dem.

4. Kan jag ersätta smöret med margarin?
Ja, du kan ersätta smöret med margarin om du föredrar det. Se bara till att använda samma mängd som anges i receptet.

5. Kan jag lägga till nötter eller choklad i degen?
Absolut! Du kan lägga till hackade nötter, chokladbitar eller russin i degen för att ge extra smak och textur till kakorna. Var kreativ och anpassa receptet efter dina preferenser.

Slutsats

Att använda överblivet kaffe behöver inte vara en tråkig uppgift. Genom att göra kaffekakor kan du njuta av en utsökt och smart användning av ditt överblivna kaffe. Detta recept är enkelt att följa och ger dig mjuka och smuliga kakor som är perfekta att njuta av när som helst på dagen. Så nästa gång du har lite kaffe kvar i kannan, tänk på att göra kaffekakor och ta tillvara på varje droppe av den goda smaken.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar