Recept på en snabb och läcker kaffekaka

1695423418

Att bjuda på en läcker kaffekaka är ett utmärkt sätt att skapa en mysig stämning och bjuda in till en trevlig fikastund med vänner och familj. En kaffekaka är perfekt att servera tillsammans med en kopp nybryggt kaffe eller te. I det här receptet kommer vi att dela med oss av en snabb och läcker kaffekaka som du enkelt kan baka hemma. Så låt oss sätta igång och baka!

Ingredienser

För att baka denna läckra kaffekaka behöver du följande ingredienser:

– 200 gram smör
– 2 dl socker
– 4 ägg
– 4 dl vetemjöl
– 2 tsk bakpulver
– 1 dl mjölk
– 2 tsk vaniljsocker
– 2 msk kakao
– 1 tsk kaffeextrakt

Steg 1: Förberedelser

Innan du börjar baka kaffekakan är det viktigt att förbereda de nödvändiga ingredienserna och redskapen. Se till att smöret är rumstempererat för att underlätta blandningen. Mät upp alla ingredienser och placera dem på köksbänken. Du kommer också att behöva en bakform, cirka 24 cm i diameter, som du bör smörja och bröa för att undvika att kakan fastnar.

Steg 2: Blanda smeten

Nu är det dags att blanda smeten för kaffekakan. I en stor skål, blanda smöret och sockret tills det blir ljust och fluffigt. Använd gärna en elvisp för att få en jämn och luftig konsistens. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda väl efter varje tillsättning.

Steg 3: Tillsätt torra ingredienser

I en separat skål, sikta vetemjölet och bakpulvret tillsammans. Tillsätt sedan de torra ingredienserna i smeten, i omgångar, och blanda försiktigt med en slickepott eller träsked. Var noga med att inte överblanda smeten, då detta kan göra kakan tung och kompakt.

Steg 4: Tillsätt mjölk och smaksättningar

Nästa steg är att tillsätta mjölken i smeten. Häll i mjölken lite i taget och rör om försiktigt tills smeten blir jämn. Tillsätt sedan vaniljsockret och kaffeextraktet för att ge kakan en härlig smak. Blanda väl så att smaksättningarna fördelas jämnt i smeten.

Steg 5: Dela smeten och tillsätt kakao

Ta cirka en tredjedel av smeten och lägg den i en separat skål. Tillsätt kakao till denna del av smeten och blanda väl. Nu har du två olika smetar att arbeta med.

Steg 6: Skapa mönster

Häll hälften av den ljusa smeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan med en slickepott. Därefter häller du hälften av den mörka smeten ovanpå den ljusa smeten och försiktigt skapar mönster genom att dra en gaffel genom smeten. Upprepa processen med den återstående smeten.

Steg 7: Grädda kakan

Nu är det dags att grädda kaffekakan. Ställ in formen i en förvärmd ugn på 175 grader Celsius. Baka kakan i cirka 40-45 minuter eller tills en provsticka kommer ut ren när den sätts i mitten av kakan. Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna i formen i cirka 10 minuter innan du tar ut den och låter den svalna helt på ett galler.

Steg 8: Servering

När kaffekakan har svalnat helt kan du skära den i skivor och servera den med en kopp nybryggt kaffe eller te. Kaffekakan är perfekt att avnjuta som den är, men du kan också servera den med vispad grädde eller en klick vaniljsås för extra smak och lyx.

Vanliga frågor (FAQs)

1. Kan jag använda margarin istället för smör?
Ja, du kan använda margarin istället för smör om du föredrar det. Tänk dock på att smaken och konsistensen kan variera något.

2. Kan jag använda en annan typ av mjöl?
Ja, du kan använda andra typer av mjöl som till exempel fullkornsmjöl eller glutenfritt mjöl. Var dock medveten om att detta kan påverka konsistensen och smaken på kakan.

3. Kan jag utesluta kaffeextraktet?
Ja, du kan utesluta kaffeextraktet om du inte vill ha en kaffesmak i kakan. Du kan istället tillsätta vaniljextrakt eller någon annan smaksättning efter eget tycke.

4. Hur länge kan jag förvara kaffekakan?
Kaffekakan kan förvaras i en lufttät behållare i upp till 3-4 dagar. Se till att förvara den i rumstemperatur för bästa konsistens och smak.

5. Kan jag frysa kaffekakan?
Ja, du kan frysa kaffekakan om du vill spara den längre. Se till att förpacka den ordentligt i plastfolie eller en fryspåse innan du lägger den i frysen. Tina kakan i rumstemperatur innan servering.

Slutsats

Att baka en läcker kaffekaka behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande. Med detta snabba och läckra recept kan du enkelt baka en kaffekaka som imponerar på dina gäster. Följ stegen noggrant och njut av en smakfull kaka tillsammans med en kopp kaffe eller te. Variera gärna smaksättningar och dekorera kakan efter eget tycke för att skapa en personlig touch. Så sätt på ugnen och låt ditt kök fyllas av doften av nybakad kaffekaka!

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar