Ska man Förvara Kaffe i Kylen?

coffee beans 2258839 1280

Människor som dricker kaffe hemma sällan eller köper stora mängder kaffe vill förvara kaffe under lång tid. Och vissa placerar kaffet i kylen! För grönsaker och annan mat hindrar kalla temperaturer tillväxten och håller saker fräschare längre. I huvudsak förlängs deras hållbarhet.

För kaffe är dock förvaring i kylskåp en dålig idé. Kaffebönor (och malet kaffe) är frön och inte växter eller blad från kaffeträdet. När gröna kaffebönor rostas tappar de fukt och börjar skapa socker genom karamellisering. De är redo och villiga att absorbera vatten eftersom de är låga på fukt efter rostning.

I kylskåpet är det mycket fukt och både hela bönor och framför allt malet kaffe suger lätt upp den fukten. Processen att göra en kopp kaffe startas i princip vid den tidpunkten och det betyder att när du använder de bönor eller sump som har legat i kylen, använder du gammalt och delvis bryggt kaffe.

När det kommer till frysen är det fortfarande en öppen debatt. Vår rekommendation är att inget riktigt slår nyrostat kaffe – och håll det bara borta från de tre sakerna som påskyndar åldringsprocessen: exponering för syre, fukt och ljus. Skaffa en kaffepåse som är designad för att förvara kaffe väl. Krama försiktigt ut så mycket luft ur den stängda påsen. Ventilen och zip-lock kommer att förhindra att syre kommer in i förpackningen.

Förvara sedan din väska på en sval, mörk och torr plats. Använd alltid hela bönor. Mal inte mer än 15 minuter före bryggning.

Ska jag förvara mina kaffebönor i kylen?

Förslut ditt kaffe i en ziplock-påse, även om vilken lufttät behållare som helst räcker.

När det gäller kylskåpet är det inte det bästa stället. Om du vill förvara kaffe i några veckor eller mer är det bättre att lägga dem i frysen. Se bara till att behållaren är helt lufttät.

Men hela frågan om att lagra kaffe på lång sikt väcker en annan fråga. Varför förvara det ändå? Varför inte köpa precis tillräckligt för att hålla i några dagar och sedan köpa några fler nyrostade bönor?

Kaffebönor, när de väl blivit rostade, börjar förlora subtiliteterna i sina smaker mycket snabbt.

Det kan vara en kostnadsfördel med att köpa i lösvikt, men du förlorar en del av smaken om du lagrar bönorna för länge.

Saken är den att kaffe har lite av ett kärleks- och hatförhållande till fukt – kaffe drar till sig fukt, men fukt är väldigt dåligt för ditt kaffe. Problemet är inte att det finns fukt i kylen (eller frysen), det är temperaturförändringen som kaffet upplever när det går in i och ut ur kylen, vilket resulterar i en kondensation. Det är fukten som kaffet hatar så mycket och som kan minska smaken.

Det är ganska intuitivt att tro att kylar och frysar är designade för att hålla saker fräscha men så är inte fallet.

När det gäller förvaring av kaffe är de viktigaste sakerna att skydda det mot överdriven luft, fukt, värme och ljus. Alla dessa saker är bara desperata efter att suga den nyrostade smaken från din dyrbara kaffesump.

Det näst bästa stället att bevara kaffe är är en lufttät behållare, på en sval mörk plats. men vilken lufttät behållare som helst duger såklart! Ett litet tips är att välja ett skåp borta från varma ugnar och ångande vattenkokare, vilket kommer att göra din svala mörka plats mycket mindre sval.

Kylskåpet är inte platsen att förvara kaffe i någon form, mald eller hela bönor även om det är i en lufttät behållare. Det är inte tillräckligt kallt för att hålla ditt kaffe fräscht, och eftersom kaffe fungerar som en luktborttagare kommer det att absorbera alla aromer i ditt kylskåp. Detta kommer definitivt att ha en negativ inverkan på den slutliga smaken av din kopp kaffe.

När det är möjligt, mal ditt kaffe precis innan du brygger det.

Se till att den typ av malning du använder är lämplig för ditt bryggsystem. Om bönorna är för fina eller för grova kommer du inte att generera maximal smak.

Se till att din kvarn rengörs regelbundet. Färska bönor producerar olika nivåer av olja och på grund av oljan kommer kaffemalen att börja kompaktera runt graderna i din kvarn. Det betyder att malningarna måste tas bort för att förlänga kvarnens livslängd och för att säkerställa att du inte blandar gammalt kaffe med nymalda bönor.

Om du behöver ha ditt kaffe förmalt, förvara det när det är möjligt i rumstemperatur i en vakuumförseglad behållare som är gjord av material som inte ger oönskade smaker till ditt kaffe (keramik är idealiskt).

Malet kaffe påverkas dramatiskt av fukt som påverkar smaken negativt, så förvara inte malda bönor i mer än en vecka.

Hela bönor

Förvara helst inte mer än en veckas bönor åt gången för att säkerställa en så färsk kopp kaffe som möjligt. Detta är inte alltid praktiskt, så om du vet att du kommer att ha bönor längre än så kan du förvara dem i frysen.

Här är några saker du behöver göra för att dina bönor inte ska förstöras i frysen:

Att förvara dina bönor i en frys är bättre än kylens frys eftersom den inte öppnas så ofta.

Förvara aldrig ditt kaffe i papper utan försök att förvara det i originalförpackningen (oftast folie eller plast.)

Lägg varje påse i en egen återförslutningsbar fryskvalitetspåse, återförslutningsbar behållare, burk eller någon annan lufttät behållare för att undvika frysskador. Ta bort så mycket luft som möjligt och oroa dig inte för ljuset; din frys är mörk och de få gånger den öppnas kommer inte att påverka dem negativt.

För att säkerställa att dina bönor är färska, förvara dem inte i frysen längre än två veckor från inköpsdatum. Vid behov kan hela bönor förvaras i en frys i upp till två månader; detta är dock inget vi rekommenderar.

Ta bara ut så mycket kaffe du behöver och lämna aldrig tillbaka bönor som tinat i frysen.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar