Vad är Skillnaden Mellan Kaffe Latte och Cafe au Lait

latte art 5712779 1280

När man översätter caffé latte och café au lait betyder de båda namnen kaffe med mjölk. Så är de samma sak med olika namn eller är det en stor skillnad mellan de två?

Det korta svaret är nej. caffé latte och café au lait är inte samma sak.

På italienska betyder ”caffé latte” ”kaffe med mjölk.”

På franska betyder ”café au lait” ”kaffe med mjölk.”

Ja, båda dessa drycker har samma namn och samma ingredienser. De är till och med båda gjorda med espresso och ångad mjölk. Det är där likheterna slutar. Caffé lattes och café au laits är faktiskt ganska olika varandra med väldigt olika smaker.

Den stora skillnaden mellan de två handlar om mjölken och hur den används. I en latte kokar förhållandet mellan mjölk och espresso ner till två delar ångad mjölk och skum med endast en del espresso. Blandningen av mjölkskum och ångad mjölk går vanligtvis mycket tyngre på den ångade mjölken. Det är därför det tar så lång tid att göra en latte. Du måste hälla mjölken i espresson på precis rätt sätt. Detta har också lett till latte foam art.

När du gör en café au lait använder du endast ångad mjölk, utan något som helst skum. Medan latten mestadels är mjölk med lite espresso, är förhållandet mellan kaffe och mjölk i café au lait 50/50. Lattes görs också alltid med espresso, men café au lait kan göras med vilket starkt kaffe som helst, som vanligtvis bryggs i en fransk press.

Latte – På samma sätt som ett café au lait görs lattés med en (eller tre) espresso som hälls i botten av en mugg och toppas med ångad mjölk och ett tunt lager skum. Vissa föredrar att lägga till espresson sist så att den sjunker genom mjölken och skummet istället, men tanken är densamma.

Cappuccino – Vi har alltid tänkt på cappuccino som motsatsen till lattés. En cappuccino använder också shots av espresso, men proportionerna mellan mjölk och skum är omvända: lite mjölk, mycket skum. Detta ger dig en mycket starkare kaffesmak. Nyckeln till en bra cappuccino är enligt vår mening alldeles utmärkt skum.

Machiatto – Om du gillar riktigt intensiv kaffesmak, prova en av dessa! Det är helt enkelt en shot espresso toppad med lite skum – ingen mjölk! Tillbaka i våra barista-dagar gillade vi också en version där vi bytte ut skummet mot en liten klick vispgrädde. Inte ett dåligt sätt att vakna på morgonen!

Cafe Au Lait vs Latte

Till att börja med finns det mer än några likheter mellan de två kaffetyperna:

  • De använder båda espresso som den vanligaste kaffebasen
  • Båda använder ångad mjölk i blandningen oftare än inte.

Men det är där de flesta likheterna slutar.

Den första stora skillnaden mellan de två kaffetyperna är hur mjölken inkorporeras i blandningen. Caffé latte använder mycket mjölk och är vanligtvis två delar mjölk en del espresso.

Den använder också en blandning av ångad mjölk och mjölkskum som vanligtvis är lättare på skummet. Vissa använder till och med mikroskum, och det finns olika sätt på vilka man kan uppnå det perfekta förhållandet mellan mjölk och skum.

På grund av detta kan göra en latte vara en ganska lång process. Att hälla mjölken i espresson är en konst i sig, och en av sakerna som ledde till café lattens stora popularitet är lattekonsten som görs genom att hälla upp mjölken.

Vissa människor som är mindre konstnärligt benägna gillar att hälla espresson efter mjölken, som ibland kallas för en ”omvänd latte” och skapar en annan smak.

Caffé au lait, däremot, använder mjölk annorlunda. Den använder bara ångad mjölk och använder inget skum alls, medan blandningen är hälften espresso och hälften mjölk.

Kaffet som används behöver dock inte nödvändigtvis vara espresso. Även om det är sällsynt att se caffé latte gjord på något annat än espresso är det inte ovanligt att caffé au lait görs med någon annan typ av starkt kaffe, vanligtvis bryggt i en fransk press.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar