Vad är Skillnaden Mellan Kaffe Latte och Latte Macchiato?

coffee 2358388 1280

Om du utforskar världen av mjölkbaserade espressodrycker kan du bli förvirrad. Nästan alla vet vad en cappuccino är, men vad är en Macchiato? och hur är det med en Latte?

I denna artikel reder vi ut skillnaden mellan kaffe latte och latte macchiatto.

Vad är en Macchiato?

Macchiato betyder bokstavligen ”märkt”, eftersom det är en espresso ”märkt” med en sked skummad mjölk på toppen.
Nuförtiden kan du hitta otaliga olika varianter av macchiato.

Tekniskt sett är dock en macchiato helt enkelt en espresso med en liten skvätt mjölk.

Utanför Italien kanske du vill beställa en espresso macchiato”för att se till att du får rätt dryck.

Variationer av Macchiato

Idag har dock många av kaffedryckerna som kallas ”macchiato” inte så mycket med originalreceptet att göra. Starbucks erbjuder en ”zebra macchiato” eller en iskall ”marble mocha macchiato”med vit mocka på botten och en espressoshot på toppen. Även om detta kan glädja dem med en söt tand, är det långt ifrån en traditionell espresso macchiato.

Om du vill ha en espressodricka med mer mjölk än en macchiato kan du njuta av en latte macchiato eller en cortado, som är Latinamerikas utsökta bidrag till mjölkbaserade espressodricker.

Vad är en cappuccino?

En av de mest populära kaffedryckerna runt om i världen, cappuccino är espresso toppad med ångad mjölk och mjölkskum.

Namnet ”cappuccino” kommer från den romersk-katolska orden av kapucinermunkar. När mjölkaktigt kaffe först dök upp på kafémenyer i 1700-talets Wien, liknade det klädnader som dessa munkar bar. Den serveras vanligen med en strö av rakad eller pulveriserad choklad på toppen, som härrör från den wienska seden att tillsätta malda kryddor.

Vad är en macchiato?

En macchiato är en mycket starkare kaffedryck än en latte, som erbjuder mer djärva smaker och koffein. På italienska betyder macchiato ”fläckig”. Detta syftar på den typiska fläcken på toppen av drycken, orsakad av en barista som häller espresso direkt i en liten mängd ångad mjölk och lämnar en fläck med espresso ovanpå mjölken.

Denna dryck serveras traditionellt i en mindre espressokopp. Utanför Italien kan macchiatos vara många saker. Från en hög mjölkdryck (det är i princip en latte) till något fyllt med massor av karamell, dagens macchiato brukar inte likna Roms delizioso fläckiga espresso. Men när du beställer en macchiato på ett traditionellt kafé, förvänta dig att få vad Leonardo Da Vinci kan ha beställt i sin lokala butik förr i tiden: en läcker, rik espresso i kombination med bara en skvätt mjölk.

Macchiato ingredienser:

  • Enkel eller dubbel shot espresso
  • En klick ångad mjölk

Hur smakar en macchiato?

Det smakar mycket som espresso, vilket betyder att ju högre kvalitet på bönorna används, desto bättre smakprofil.

Hur mycket koffein är det i en macchiato?

Små/medelstora macchiatos har vanligtvis cirka 80 mg koffein, medan stora macchiatos innehåller cirka 120 mg.

Vad är en latte?

En latte, eller en Caffe Latte (som betyder ”mjölkkaffe”) på italienska, är en mer krämig kaffedryck än en traditionell macchiato. Det är espresso toppad med ångad mjölk och sedan vanligtvis toppad igen med skummad eller skummad mjölk. Medan traditionella macchiatos är espresso-lika i smaken, smakar lattes ofta mer som mjölk än något annat, vilket är anledningen till att det finns många olika typer av lattes tillgängliga på kaféer.

Från smaker som kola och choklad till alternativa mjölker som havre och mandel, det finns inget slut på alternativen när det kommer till typer av lattes!

Hur gör man en latte?

  • Enkel eller dubbel shot espresso
  • Ångad mjölk (står för ⅔ av den totala drycken)
  • Skummad mjölk till toppen
  • Valfria smaktillsatser (vanilj, kola, etc.)

Kolla in den här bloggen för att lära dig hur du gör den bästa latten hemma med The Roasterie-kaffe!

Hur mycket koffein är det i en latte?

Små/medelstora lattes har vanligtvis cirka 80 mg koffein, medan stora packar in cirka 120 mg. Även om detta är samma sak för en macchiato, är det viktigt att komma ihåg att din latte blir en mycket större dryck med mycket mer mjölk i den.

Macchiato vs latte: vilken ska du välja?

Försöker du ta reda på vilken som är rätt för dig i debatten om macchiato vs. latte?

Tja, det beror på vilken typ av smak du vill ha (och var du befinner dig). Generellt  är det inte mycket skillnad mellan en macchiato och en latte på de flrsta ställena.

En macchiato kan ha lite mindre smak, men ändå ha samma mängd mjölk som en latte eftersom den hälls i en kopp av samma storlek. Dessa anses mer vara en ”latte macchiato” än en traditionell macchiato på grund av mängden mjölk. I Europa kan det se lite annorlunda ut.

Definiera en latte

En latte, även känd som en caffe latte, är en italiensk espressodryck som är krämig, överseende och rik. Caffe latte betyder egentligen ”mjölkkaffe” på italienska. Lattes görs med ångad mjölk och färska shots av espresso. Sedan toppas lattes med antingen skummad grädde, mjölkskum eller vispad grädde.

Varje land verkar ha en lite annorlunda syn på den klassiska latten. I Frankrike kommer latten nästan alltid att innehålla minst en dubbel shot espresso och kallas för ”Café au lait”. I Tyskland kallas latten för ”Milchkaffee”, vilket också betyder mjölkkaffe.

Traditionella italienska lattes är ganska okomplicerade i smaken. I de flesta autentiska italienska latterecepten kommer du att upptäcka de rika tonerna av espresso med krämig mjölk och andra subtila undertoner. Men i USA är lattes ofta smaksatta med en rad ingredienser.

Latten är 1/3 espresso och 2/3 krämig ångad mjölk.

Till exempel, när du besöker en kaffekiosk, ser du ofta en omfattande lista med lattesmaker och stilar på menyn. I allmänhet är dessa alla lattes som har förstärkts med sötsmaksatta siraper, choklad, karamell eller gjorts med olika typer av mjölk. När du beställer lattes på kaféer kommer du att kunna välja mellan många olika alternativ.

Dessutom kommer många kaffekedjor också att göra breve-stilade drycker på samma sätt som de gör lattes.

Macchiato

Nu när du vet allt om lattes, låt oss prata om macchiato. Macchiato kan vara ett förvirrande begrepp i kaffevärlden. Ordet ”Macchiato” är italienska. Det översätts löst till ”märkt” och beskriver en espressodryck gjord på mjölk.

Espresso caffe macchiato, eller café macchiato i Italien, är en kopp espresso ”märkt” med mjölk. Därför innehåller de flesta macchiatos mer espresso än mjölk. Detta är dock inte alltid fallet!

Macchiaton är 2/3 espresso och 1/3 ångad mjölk

Macchiatos skiljer sig mycket åt beroende på var du dricker dem. Till exempel, om du beställer en karamellmacchiato från Starbucks, får du en drink med ångad mjölk, espresso och kolasirap som kantar koppen och ovanpå. Alternativt, om du beställer en macchiato i Sverige får du två shots espresso och bara en skvätt mjölk.

Poängen med macchiato är att ha mestadels espresso som har dämpats av en skvätt varm mjölk eller tung grädde. Med en macchiato är det viktigt att använda espressobönor av högsta kvalitet.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar