Vad är Skillnaden mellan Cortado och Macchiato?

coffee 2509060 1280

Hur skiljer sig en macchiato från en cortado? Både macchiatos och cortados är små drycker som görs genom att kombinera espresso med mjölk, men det är där likheterna slutar. En macchiato är en shot espresso med skummad mjölk som flyter ovanpå. En cortado är en dubbel shot espresso skuren med lika mycket ångad mjölk.

Sammansättning av Cortado-kaffe

En cortado delas upp med en skvätt ångad mjölk, 50/50. Detta snitt låter precis rätt mängd sötma komma in i ekvationen, vilket resulterar i en jämn och sammetslen upplevelse.

Vanligtvis finns bara en enda shot espresso i en cortado och toppas med en portion mjölk lika med volymen av den shoten. Den ångade mjölken som används för en cortado är delikat och sammetslen snarare än skummande och tar bort syra och bitterhet från espresson.

Slutresultatet är en drink som visar upp smaken av espresso samtidigt som den tillför en lockande krämighet i mixen.

Barista Tips: En perfekt gjord cortado balanserar kraften i espresson med lite krämighet för att mildra upplevelsen något.
Cortado kan serveras varm, mycket varm eller till och med kall.

Glaset är nästan eller helt fyllt till brädden eftersom denna kopp ger en perfekt referens för att skära shotsna exakt på mitten med den ångade mjölken.

På särskilt autentiska spanska kaféer får du ofta möjligheten att välja hur varm du vill att mjölken som används för din cortado ska vara.

Varmt, väldigt varmt och kallt är alla möjligheter, liksom en annan som du förmodligen inte förväntade dig – kondenserad mjölk.

Perfekt för den som tycker att mandelmjölk börjar bli lite för mainstream!

Macchiato uppfanns i Italien

Macchiatoen kom från Italien. I likhet med en cortado är namnet en enkel beskrivning av drycken.

Macchiato betyder märkt eller fläckad, hänvisar till vad den ångad mjölken som tillsätts av baristan gör med espresson.

Tillsatsen av en touch av mjölk säkerställer att styrkan i espresson inte dränks.

Det finns 2 varianter av macchiatos:

Caffe Macchiato. Detta är vad du får när du beställer en macchiato. Även känd som Espresso Macchiato, där en liten mängd skummad mjölk tillsätts till espresson.

Latte Macchiato. Detta är ett lager kaffe där en halv espressoshot tillsätts i mjölken.

Macchiato innehåller mestadels espresso

En macchiato är ännu strängare när det gäller tanken att mindre är mer i mjölkkategorin.

Macchiato placerar espresson i centrum.

Det är ett utmärkt val om du är ute efter en fyllig espresso och bara ett snabbt spår av ångad mjölk. Istället för att balansera shots med en lika stor portion ångad mjölk, används bara en klick skummad mjölk, vilket gör att drycken förblir mestadels espresso.

Även om det finns minsta möjliga mängd mjölk involverad i en macchiatos struktur, är det den perfekta njutningen om du vill leva din espressoupplevelse fullt ut med lite skum som körsbäret på toppen.

Det finns en speciell keramisk kopp reserverad för macchiatos i exklusiva kaféer.

De kallas demitassekoppar och åtföljs av ett matchande fat och en demitassesked. Skeden används för att smaka av skummet som ligger inbäddat ovanpå espresson.

Med tanke på att en macchiato kräver ännu mindre mjölk än en cortado, är portioneringen så liten att en enkel skvätt med skummad mjölk ovanpå istället för latte art är tillåten.

Att tajmingen och konsistensen på mjölken måste vara perfekt för att fungera inom det begränsade utrymme koppen ger gör bara att utföra latte art så mycket mer tillfredsställande enligt mig.

Vad är en Macchiato?

Macchiato är i huvudsak en eller två espressoshots med en liten mängd skummad mjölk ovanpå. Det är en stark dryck, bara en smula mildare än espresson.

Traditionellt är den gjord av två delar espresso och en del mjölkskum. Den serveras varm, i en kopp på ett fat.

Macchiato har sitt ursprung i Italien runt 1980-talet. Ordet macchiato betyder färgad, en korrekt beskrivning av hur en macchiato ser ut – en färgad espresso. Den introducerades av baristor som ville definiera en vanlig espressobeställning från espresso med mjölkskum.

Vad är en Cortado?

Cortado är en espressodryck med skummad mjölk i förhållandet 1:1. Det är en krämigare, mildare kaffedryck som serveras varm i en glaskopp. Färgen är blekare än på macchiato.

Cortado är ingen vanlig espressodryck och ändå mer potent än en latte eller cappuccino.

Cortado har sitt ursprung på 1960-talet i Spaniens Baskien. Namnet kommer från det spanska ordet ”cortar” som betyder att skära. Den förklarar hur kaffet görs – mjölken tillsätts för att minska surheten i espresson.

Vad är skillnaden mellan Macchiato vs Cortado?

Båda dryckerna serveras varma och kombinerar espresso och mjölk, men de små variationerna ger två distinkta smaker. Om du inte är säker på vad du föredrar när det kommer till Macchiato vs Cortado, låt oss guida dig genom deras skillnader.

Sammansättning

Macchiato görs med en eller två shots espresso och en klick skummad mjölk. Det är övervägande espresso, bara lite mildare.
Cortado är gjord med en shot espresso och lika delar ångad mjölk. Den större mängden mjölk som används påverkar styrkan, smaken och färgen.

Smak

Macchiatos smak beror på vilken typ av espresso som används. Den har en uttalad kaffesmak med en lätt inslag av krämighet från mjölkskummet.

Å andra sidan har Cortado en mild kaffesmak; det är silkeslenare och krämigare. Du kan också känna svag sötma som kommer från mjölken.

Utseende

När det kommer till utseendet är det lätt att säga till en Macchiato från Cortado när de är färdiga och serverade på rätt sätt. Macchiato har en mörk färg med en skvätt mjölkskum i mitten.

Cortado är mycket lättare, med ett betydande skumhuvud. Cortado serveras i ett genomskinligt glas(2), medan macchiato kan komma i både genomskinlig eller demitassekopp.

Macchiato vs. Cortado: En definitiv jämförelse

Macchiatos och cortados är faktiskt inte särskilt lika. Mjölk och espresso är nyckelingredienserna i de flesta kaffedrycker; skillnaderna kommer från hur mycket mjölk som används och hur dryckerna tillagas.
En macchiato är en enda shot espresso med en skvätt skummad mjölk. Den lilla biten mjölk skär kanten av espresson utan att ta bort för mycket av smaken. Macchiatos har sitt ursprung i Italien och är mycket populär som en tidig morgondryck.

En cortado är en dubbel shot espresso halverad med ångad mjölk. Cortados kommer från Spanien, och namnet betyder bokstavligen skära upp. Cortados består av minst 50 % mjölk, men vissa baristor gillar att lägga till ännu mer för en smidigare och krämigare drink.

Om du verkligen vill se skillnaden, ta en titt på recepten. Ingredienserna är desamma, men mängderna varierar ganska mycket.

Ett enkelt sätt att tänka på skillnaden mellan dessa två drycker är att macchiatos favoriserar espresson medan cortados favoriserar mjölken. En macchiato är det närmaste du kan komma en espressoshot utan att skära ner mjölken helt. En cortado har så mycket mjölk att den ändrar färg och temperatur på drycken.

Skummad vs. Ångad mjölk

Den mest uppenbara skillnaden mellan en macchiato och en cortado är mängden mjölk. Men det finns en annan skillnad som i hög grad påverkar smaken, och det är hur mjölken tillagas.

Macchiatos använder skummad mjölk. Skummad mjölk kan göras med antingen en mjölkskummare eller en ångstav. När verktyget rör sig genom den varma mjölken, fångar det luft under ytan och skapar små bubblor. Detta resulterar i en lätt och luftig dryck som smakar utsökt i latte, cappuccino och andra varma kaffedrycker.

Cortados använder ångad mjölk. Ångad mjölk värms upp, men inga luftbubblor tillsätts. Detta resulterar i en slät, krämig och tät konsistens. Om du inte har en ångstav kan du skapa ångad mjölk på spisen genom att värma den tills den precis ska koka.

Ångad och skummad mjölk används ofta tillsammans för att skapa populära kaffedrycker. Till exempel är en cappuccino 1/3 espresso, 1/3 ångad mjölk och 1/3 skummad mjölk. Blir du bra på att skumma mjölk kan du skapa alla möjliga olika drycker med samma uppsättning verktyg och ingredienser.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar