Är Espresso Starkare än Vanligt Kaffe? [Espresso VS Bryggkaffe]

coffee 4334647 1280

Är espresso starkare än kaffe?

En espressoshot innehåller mellan 60 och 100 milligram koffein, medan en vanlig kopp kaffe kan innehålla cirka 128 milligram. Det betyder att du får i dig mer koffein genom att dricka en kopp droppkaffe. Emellertid har espresso mer koffein per ounce än vanligt kaffe.

Vad är espresso egentligen?

Med sitt ursprung från Milano, Italien, runt 1900-talet, är espresso ett koncentrerat, bittert, mörkt kaffe. Namnet översätts ungefär till ”utpressad”, vilket syftar på hur de finmalda kaffebönorna trycks genom en espressomaskin med vatten och ånga.

Denna metod resulterar i högkoncentrerat kaffe med ett tunt lager krämigt skum ovanpå, vilket ger det en mer frodig konsistens och utseende.

När du gör vanligt kaffe i en kaffebryggare är det normalt att använda mycket vatten (vissa rymmer upp till 12 koppar). En espresso kräver dock inte mer än ett snapsglas vatten, varför kaffet är så koncentrerat.

Vad är skillnaden mellan espresso och vanligt kaffe?

Malningens finhet och den tid det tar att brygga kaffet skiljer mellan espresso och vanligt kaffe. Espresso är gjord av malda bönor, oftast malda direkt av espressomaskinen innan bryggning. Därmed har kaffet en tjockare konsistens, och du kan göra det mycket snabbare än vanligt kaffe.

Det kan ta upp till 30 sekunder att göra en espresso beroende på maskin, medan droppkaffe kan ta mellan tre och fem minuter.

Har espresso mer koffein än kaffe?

Det finns en del förvirring om hur mycket koffein i en kaffekopp är jämfört med espresso. Och visst, om du jämför en shot espresso med en hel kopp kaffe, kommer muggen att ha mer koffein.

Men folk dricker inte espresso i en mugg, och du dricker absolut inte kaffe i en espressokopp. Espresson är betydligt mindre.

Per gram har espresso en högre mängd koffein än vanligt kaffe.

Varför serveras espresso i små mängder?

Espresso är pressat kaffe som görs med väldigt lite vatten, vilket ökar koncentrationen och ger det en tjockare konsistens. Man serverar espresso i små portioner eftersom det skulle vara ohälsosamt att dricka mer.

En annan anledning till att espresso serveras i små koppar är att konservera crema, som är signaturen skummande lager på en espresso. Creman är en viktig del av den perfekta espresson eftersom det är ett tecken på att bönorna är nymalda. En bra crema kommer också att låsa in espressons aromer, vilket optimerar smaken.

Vad gör en espresso ”starkare”?

Smaken av espresso skiljer sig ganska mycket från bryggkaffe. Espresso har en bitter smak som vissa människor tycker är avskräckande vid första klunken. Men är espresso starkare än kaffe? Rostnivån kommer att göra smaken starkare och mer bitter, men den ökar inte koffeinet.

Det finns tre primära nivåer av rostning, inklusive:

  • Lättrost: Rostad vid temperaturer mellan 196 och 205 grader Celsius
  • Mellanrost: Rostad vid temperaturer mellan 210 och 219 grader Celsius
  • Mörkrost: Rostad vid temperaturer mellan 225 och 230 grader Celsius

Det finns en vanlig missuppfattning att ju mörkare rostningen är, desto högre koffeinhalt. Men detta är helt enkelt inte sant. Koffeinhalten förblir relativt stabil under hela rostningsprocessen, oavsett om den är ljus eller mörk.

Å andra sidan, ju mer du rostar kaffebönorna, desto mer smak får de, varför mörkrostat är starkast och mest bitter. Men bitterhet kommer också från bönan, vilket leder oss till nästa avsnitt.

Det finns två huvudtyper av kaffebönor: Robusta och Arabica. Bönorna är faktorn som bestämmer smak, bitterhet och koffeinnivåer – rostning kommer bara att förbättra den naturliga smaken.

Arabica

Arabica-kaffebönan växer mestadels på höga höjder. De är mer utmanande att odla och skörda, vilket gör bönan till den dyraste av de två typerna.

Genom att säga det är det också den mest populära bönan med sin sötare smak och mjukare konsistens. Dessutom kommer bönan ofta ha inslag av bär eller frukt, vilket ger dig en mer ”exotisk” smak. När man tittar på bönan har den en längre form än den korta och kraftiga Robusta.

Robusta

Robusta är en vanlig variant av Coffea Canephora. Den har en mer bitter smak, med gummiaktiga eller korniga övertoner, vilket gör att den anses vara mindre raffinerad än Arabica i smaken.

Trots bristen på förfining ingår Robusta i stor utsträckning i espressoblandningar eftersom den ger en bättre crema.

Robusta är också lättare att odla eftersom plantan är mycket motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar. Utöver det innehåller Robusta-bönor också mer koffein per böna.

Är espresso bara riktigt starkt kaffe?

Espresso innehåller blandningar av vissa bönor, som de vi nämnde ovan. Rostnivån gör den största skillnaden mellan ”vanligt” kaffe och espresso.

I allmänhet rostas espressobönor på medium eller mörk nivå – mycket sällan ser du ljusrostade espressobönor.

Om du är ny på espresso eller inte gillar ett bittert kaffe, gå för en medelrostad. En mellanstekt ger dig en bra balans mellan smak och bitterhet.

Varför är en espresso starkare?

Eftersom en espresso är mycket koncentrerad kan den se ut att vara starkare än vanligt kaffe. En espresso kan definitivt vara lite mer bitter än bryggkaffe, men kaffets verkliga styrka ligger inte i sättet det tillverkas, utan i sättet det är rostat.

Generellt gäller att ju mer kaffebönorna rostas, desto mer smakrika blir de. Som sådan sägs mörkrostade kaffebönor vara den starkaste typen av kaffe.

Genom att ta malda, mörkrostade kaffebönor och göra en espresso av dem, kommer du säkerligen att få kaffe som är ganska mycket starkare än ditt vanliga bryggkaffe.

Är espresso starkare än kaffe på grund av mer koffein?

När du smakar bittert kaffe, som en espresso, är en av de första sakerna som kan komma in i dina tankar att drycken definitivt har mer koffein. Ju mer bittert kaffet är, desto mer koffein har det. Eller har det?

Många tror att koffeininnehållet i kaffe ökar ju längre det rostas. Som sådan har mörkrostade kaffebönor mest koffein. Tyvärr är detta en myt.

I verkligheten, ju mer kaffebönorna rostas, desto mindre koffeininnehåll. Koffein försvinner faktiskt under rostningsprocessen.

Om mörkrostade kaffebönor har mindre koffein, så är det de ljusrostade kaffebönorna du bör oroa dig för om du är orolig över koffeininnehållet i ditt kaffe.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar