Hur Varmt ska Vattnet vara när man Brygger Kaffe?

coffee 5815753 1280

Vissa säger att kaffebryggning är en konst, men här ska vi prata om vetenskapen bakom den perfekta brygden.

Mycket kommer naturligtvis att bero på din bryggmetod.

Om du använder en kaffebryggare bör din bryggare ta hand om hela processen, men vattnet bör hållas vid 90-96 grader.

Det finns baristor som menar att att 96 grader är den idealiska temperaturen, men för vanliga konsumenter är det inte alltid lätt att vara så exakt. Hur som helst, bryggning vid denna temperatur gör att det varma vattnet kan extrahera alla smaker och aromer försiktigt och snabbt.

Kolla din kaffemaskins manual och se om temperaturen är rätt

Experter inom branschen säger att kallare vatten kommer att ge dig ett kaffe som är platt och underextraherat.

Å andra sidan är det också dåligt att brygga ditt kaffe vid en temperatur över 96 grader. Du vill få ut det mesta av ditt kaffe, men uppenbarligen extraherar varmare vatten för mycket smak från bönorna och detta kommer att göra ditt kaffe bittert.

Det finns något som heter kallbryggning, men det är en helt annan historia och det hänvisar inte till den traditionella brygden vi har att göra med här.

Om du brygger ditt kaffe manuellt bör du föra vattnet till kokpunkten som är 100 grader. Stäng av värmekällan och låt vattnet svalna i en minut innan du häller det över det malda kaffet.

Man brukar rekommendera att du använder en termometer för att säkerställa att vattentemperaturen är optimal. Du kan använda en traditionell eller laser.

Ett annat verktyg som kan komma väl till pass är en elektrisk vattenkokare, som låter dig ställa in och övervaka temperaturen på vattnet.

Så vilken temperatur är idealisk?

Alla älskar doften av varmt kaffe, men bör du dricka direkt? Uppenbarligen, vid 96 grader finns det en avsevärd skållningsrisk, så du måste vara försiktig. Och tålmodig.

Den föredragna temperaturen för en kopp kaffe och faktiskt den mest rekommenderade är 60+/-8,3 grader.

Nu är detta definitivt en fråga om val och personlig smak så att du kan experimentera så mycket du vill för att se vad som fungerar för dig!

En sak att tänka på – att tillsätta mjölk eller grädde sänker temperaturen på ditt kaffe!

Oavsett vilken typ av kaffe du föredrar att brygga vid precis rätt temperatur – 90 till 96 grader – kommer du att kunna njuta av alla smaker och aromer i de små magiska bönorna!

Kan du använda kokande vatten för att brygga kaffe?

De flesta kafferostare avråder från att använda kokande vatten till kaffe. Den vanliga uppfattningen är att kokande vatten skållar kaffe och överextrakterar lösliga oljor, vilket leder till en bitter smak. Jag tycker att det är helt okej att använda kokande vatten för att brygga kaffe, så länge du minskar bryggtiden.

Det finns inga tydliga bevis för att kokande vatten i sig leder till överextraktion eller ”skållning” av kaffebönorna. Kaffebönor är trots allt redan rostade i omkring 195 grader, långt över koktemperaturen.

En studie fann att människor inte märkte någon skillnad i smak när de drack kaffe bryggt vid olika temperaturer. Visst, studien fann att extraktionsnivåer hade stor inverkan på smaken. Så även om vattentemperaturen i sig inte påverkar smaken av bryggkaffe, leder temperaturen till mer extraktion, och extraktion påverkar smaken mycket. Det betyder att kokande vatten är bra, men se till att ta hänsyn till det med en kortare bryggtid!

Jag rekommenderar att brygga kaffe med 90 till 06 grader eftersom det är SCA-standarden. De flesta bryggguider som du hittar använder denna standardvattentemperatur för kaffe. Om du använder kokande vatten, se till att förkorta bryggtiden. Det hjälper att prova kaffe vid olika temperaturer och brygga med det som smakar bäst.

Att koka vatten kan vara vettigt eftersom vattnet svalnar när det kommer ut ur vattenkokaren och blandas med kaffebönorna. Ett experiment fann att kokande vatten var 93 grader när det kom i kontakt med kaffet. För alla människor som varnar att kokande vatten skållar kaffebönor kanske det inte ens går att göra det. Det tar en eller två minuter för kokande vatten att svalna till standardintervallet.

Ändrar bryggtemperaturen för olika typer av kaffe?

Använd 90-06 grader för alla typer av kaffebryggning (dropp, häll och nedsänkningsanordningar). De flesta bryggrecept kommer att variera bryggtiden istället för vattentemperaturen. Kallbryggt kaffe är undantaget, där vattnet är rumstempererat eller kylt. Kallbryggning tar också 12 timmar att brygga, vilket visar avvägningen mellan värme och extraktionstid.

Lättrostat kaffe kräver högre vattentemperatur. Lättrostade bönor har mer lösliga oljor på grund av deras kortare rostningstid, så se till att öka temperaturen eller tiden för att helt extrahera smaken från en lätt rostning. Lättrostat kommer att smaka surare om de är underextraherade. Samtidigt har mörka rostar en längre rostningsprocess, vilket extraherar mer kaffelösliga ämnen. Använd en lägre bryggtemperatur eller bryggtid för mörka stekar. Mörka stekar kommer att smaka särskilt bittert om de är överextraherade.

Vilken är den bästa kaffetemperaturen att dricka?

Den perfekta temperaturen för att dricka kaffe är 60 grader, vilket tar fram mest kaffesmak utan att bränna tungan. De flesta föredrar att dricka kaffe i 60 grader. En annan studie fann att 57 grader var den bästa temperaturen när man överväger personliga preferenser och risk för brännskador.

Det finns ett brett urval av preferenser för rätt temperatur för att dricka kaffe. Det beror främst på att kaffesmaken ändras vid olika temperaturer. Högre temperaturer aktiverar smakreceptorer på tungan. Detta förklarar varför varm öl är bitter och smält glass är söt. På samma sätt gör temperaturen på kaffe stor skillnad i upplevd smak. En studie fann att temperaturen var viktigare än blandningen för att bedöma kaffesmak.

Över 79 grader: för varmt

Kaffe vid eller över 79 grader bränner smaklökarna. Det finns ingen märkbar kaffesmak vid denna temperatur heller. Enda anledningen till att servera kaffe på 79 grader är att det kan hålla ett tag.

71-79 grader: varm med lite smak

Kaffe kommer att smaka ”varmt” från 71 till 79 grader men det är också drickbart. Det finns inte mycket smak vid denna värmenivå. Du kan märka en viss syra eller bitterhet i början av varje klunk. Doften är stark vid dessa temperaturer. Jag rekommenderar 71-79 grader om det är en kall morgon, eller om du dricker en kopp av låg kvalitet för koffein.

60-71 grader: mycket smak och värme

Detta är det perfekta spannet för att njuta av varmt, kvalitetskaffe (åtminstone för många). Kaffe på 60-71 grader värmer kroppen. Du kommer att märka kaffets rostade smak och karaktäristiska bitterhet. Den här kaffetemperaturen är bra för mörka rostar och människor som gillar värmen från en varm dryck.

48-60 grader: sprängfylld av smak och varm

Hela utbudet av kaffesmaker är uppenbart vid 48 till 60 grader. Varje klunk dröjer sig kvar i några sekunder medan smaklökarna bedömer hela utbudet av delikata toner och syra. Kaffet är inte längre ”varmt” under 60 grader men det känns varmt. 48 till 60 grader är en bra temperatur för alla hantverkskaffe, särskilt en lätt rostade med olika toner.

Under 48 grader: ”kallt” men gott

Vid denna tidpunkt är kaffet ”kallt”. Tungan reagerar inte längre på värmen. Detta gör att smaken stannar kvar i munnen och blir märkbar. Det var svårt att komma över uppfattningen att detta kaffe var ”kallt”. Det är bäst att hälla kaffe över is när det närmar sig 37 grader.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar