När blir Kaffe Dåligt? Kaffe & Hållbarhet

portafilter 2506771 1280

Det finns ingen ersättning för färskt kaffe – särskilt när det är katalysatorn för en fantastisk morgon.

Men du behöver inte ta itu med gammalt kaffe!

En fråga som är relativt vanlig – särskilt om du är en sällsynt kaffedrickare, eller om du var lite överivrig eftersom det var på rea – är ”Går kaffe dåligt?” Svaret är, ja, det gör det. Så här ser du om kaffet har blivit dåligt och varför färskhet är viktig.

Färskt kaffe vs gammalt kaffe: Hur man märker skillnaden

Att se skillnaden mellan färskt kaffe och gammalt kaffe är superlätt – lita bara på ditt lukt- och smaksinne!

Har du någonsin haft nöjet att lukta på kaffe medan det rostar? Himmelskt, eller hur?

Denna söta, berusande arom bör också vara uppenbar i en påse med färskt kaffe. Öppna en påse färska kaffebönor och ta en duft! Du bör kunna plocka upp olika inslag av smaker, allt från frukt till nötter och allt däremellan.

Lukta igen direkt efter att du malt den, dofterna ska vara ännu mer intensiva och förtjusande.

Specialkaffe kan smaka som skarpa äpplen, saftiga apelsiner, dekadent choklad, blommigt te och så mycket mer!

Trots allt kommer 80% av det vi smakar från lukten. Färskt kaffe har en myriad av härliga och kompletterande smaker, som alla arbetar tillsammans för att kickstarta din dag.

Men om ditt kaffe luktar och smakar intetsägande, eller ännu värre – som ingenting – är det unket.

Du kommer direkt att veta att ditt kaffe har blivit gammalt när dofterna och smakerna minskar märkbart.

Önskvärda smaker i kaffe är lätta att ta till sig. Från rostade mandlar till citroncitrus, det här är smakerna som får dig att le klunk efter klunk. Goda kaffesmaker kompletteras också med en behaglig syra och munkänsla.

Dåligt eller gammalt kaffe, å andra sidan, kan avge vissa smaker som får dig att rynka pannan direkt. Inaktuellt kaffe smakar och doftar:

  • Unken
  • Brödig
  • Kartongliknande
  • Torr
  • Syrlig citron du glömde bort i skafferiet för ett år sedan

De mest smakrika kaffenoterna finns bara under 1-3 veckors fönstret efter rostning. Efter det börjar de organiska föreningarna i bönorna att brytas ner, vilket gör att kaffet tappar sin smak, tack vare en liten kemisk process som kallas oxidation.

När kaffets cellulära föreningar bryts ner och låter syre sippra in i bönan, flyr de aromatiska föreningarna från kaffebönans oljor när bönorna börjar sönderfalla.

Är gammalt kaffe osäkert att dricka?

Nej, gammalt kaffe går alldeles utmärkt att dricka. Men det kommer smaka sämre än när det är färskt.

Färskt är alltid bäst

Du skulle väl inte äta stenhård broccoli? Hur är det med gammal zucchini som är helt mjuk?

Så varför skulle du nöja dig med gammalt kaffe varje morgon?

Färskt specialkaffe smakar naturligt som krämig choklad, syrliga bär och saftiga blommor. När kaffe rostas ordentligt och mals precis innan bryggning är smakupplevelsen inte av denna värld.

Tyvärr, även om du köper färskt kaffe från ett lokalt ägt rosteri, finns det fortfarande flera faktorer som kan göra att kaffet blir gammalt hemma:

Förmalet kaffe – När du har malt dina kaffebönor, börja räkna! Malet kaffe börjar förlora sin aromatiska och smakintensitet efter 30 minuter. Det är därför du bör undvika att köpa färdigmalet kaffe så mycket som möjligt. Investera i en kaffekvarn hemma för den färskaste koppen kaffe varje gång.

Rostdatum – Innan du köper en påse kaffe, leta alltid efter rostningsdatum. Blev den rostad för över en månad sedan? Chansen är stor att kaffet redan är gammalt. För förstklassig kaffesmak och egenskaper, välj ett kaffe som rostats för mindre än 21 dagar sedan.

Felaktig förpackning – De bästa kaffepåsarna har en envägsventil som gör att CO2 som släpps ut från bönorna kan komma ut ur påsen. Denna ventil ser också till att syre inte släpps in. Kom ihåg att oxidation orsakar gammalt kaffe! Förpackning utan ventil eller tätning = gammalt kaffe.

Felaktig förvaring – Att förvara kaffe i utrymmen med gott om solljus och exponering för syre (aka, en öppen kaffepåse) kommer bara att påskynda de processer som gör att ditt kaffe blir dåligt.

Hur länge håller kaffet?

Kaffeets hållbarhet varierar beroende på två huvudvariabler:

  • Är det mald eller hel böna?
  • Hur det förvaras

Hur länge håller kaffe från hela bönor?

Ditt kaffes mest nyanserade, komplexa smaker och aromer – de som sticker ut som exceptionella – börjar sakta sönderfalla ungefär 21 dagar efter att kaffet har rostats. En oöppnad påse med hela bönkaffe kan tekniskt sett hålla var som helst från 6 månader till 3 år efter rostningsdatumet om den förvaras på rätt sätt, men de mest fantastiska smakerna kommer att vara borta för länge sedan.

Förmalda påsar med kaffe kan hålla allt från 3-6 månader i skafferiet, men så fort du öppnar dem och utsätter sumpen för syre börjar klockan ticka. Inte bra!

Hur länge håller malet kaffe?

Kom ihåg att kaffe förlorar sin godaste och delikataste och smakar bara 20-30 minuter efter att det malts. Det är därför vi alltid rekommenderar att du köper hela bönkaffe och maler bara det du behöver för varje batch för att fånga de fräschaste smakerna.

Men om du behöver använda malet kaffe kan det hålla sig allt från 3-6 månader i skafferiet eller upp till 1-2 år i frysen.

Hur länge håller bryggkaffe?

En av de utmärkande egenskaperna hos specialkaffe är att det behåller sina läckra smaker även när det är kallt. Men är kaffe säkert att dricka flera timmar efter bryggning?

Bryggkaffe kan hålla i upp till 12 timmar innan det blir ett hälsoproblem. Efter det blir det en avloppsvatten av bakterier, samlar dammpartiklar och andra luftburna bakterier och skapar de perfekta förutsättningarna för mögeltillväxt när den når rumstemperatur.

Du kan se varför vi inte rekommenderar att du dricker bryggkaffe som har legat i flera timmar.

Men om du lägger ditt bryggkaffe i en lufttät behållare i kylen, kommer du att kunna få några extra timmar på din bryggning. Detsamma gäller för en termos som håller kaffet varmt (och ogästvänligt mot bakterier) i några timmar.

Hur länge håller Cold Brew kaffe?

Kallbryggningskoncentrat räcker allt från 1-2 veckor i kylen innan det blir gammalt och osäkert att konsumera. Det är en fördel med att brygga kaffe kallt – det är tillgängligt på begäran när du behöver det!

Kallbryggt kaffe är inte tillräckligt surt för att hålla längre än 2 veckor i kylen. Om du är precis vid 14-dagarsgränsen och undrar om det är värt det, föreslår vi att du gör en ny sats.

Om du bestämmer dig för att förblanda mjölk, grädde eller socker till din kallbryggning och sedan lagra den, sjunker hållbarheten till 1-2 dagar.

Även små förändringar kan ha en betydande inverkan på smaken på ditt kaffe.

Hur länge ditt kaffe håller beror på dess form, samt var och hur det förvaras. Om du bryr dig om smaken är det bäst att förvara kaffet i en lufttät behållare någonstans svalt, torrt och mörkt. Skyddat på detta sätt kan malet kaffe användas i några månader efter utgångsdatumet, hela bönor i upp till nio månader och snabbkaffe i upp till tjugo år.

Du kan också förvara kaffe i frysen, vilket förlänger dess hållbarhet avsevärt (allt från ett till tre år för hela bönor och malet kaffe, och praktiskt taget obegränsat för snabb). Men att frysa kaffe förstör praktiskt taget dess smak; de mer intressanta delarna av smakprofilen försvinner, och kaffe som tinats från fryst kommer att smaka tråkigt.

Toppsmaken kan variera beroende på typen av bönor, stekningen och bryggmetoden som används. I alla fall är dock din säkraste insats att använda kaffe så nära rostningsdatumet (inte utgångsdatumet) som möjligt. Ofta är utgångsdatumet ett år från det datum då bönorna rostades.

Ju närmare du är den senare än den förra, desto mindre färskt (och mindre gott) blir kaffet. Om du har köpt kaffe och du är osäker på när du kommer att använda det, som händer om du vanligtvis dricker regelbundet men har en burk koffeinfritt till hands för sällskap, håll det åtminstone förseglat tills du är redo att använda det.

De flesta kaffesorter är packade med kväve för att bromsa förstörelsen, men när förseglingen är bruten byter du kväve mot syre och fuktighet, som båda berövar ditt kaffe på smak. Eftersom det föregående låter lite förvirrande, låt oss destillera detta till dess kärna.

Färskt kaffe är bäst, punkt.

Nymalet kaffe, om du har bönorna och en kvarn; så nära inköpsdatumet som möjligt om du har köpt ditt kaffe förmalet. Om det ser ut eller luktar lite ”off” (härskt, mögligt eller mögelaktigt), kasta ut det.

Om det bara luktar platt kommer det att smaka platt, eftersom lukten av kaffe är en så viktig del av dess smakprofil. Om det inte har blivit mögligt bör du inte bli sjuk av utgånget kaffe, men bara för att du kan dricka kaffe som har passerat utgångsdatumet betyder det inte att det är en bra idé. Friskhet är viktigt!

Hur länge är malet kaffe bra?

Malet kaffe kommer i en lufttät förpackning, förseglad och redo för förvaring. Oöppnad och i ett torrt förvaringsutrymme kan en påse förmalet kaffe hålla mellan tre till fem månader efter sista säljdatum. I frysen och oöppnad ser du på bästa lagringstid i upp till två år samtidigt som du behåller en respektabel nivå av kaffets fräschör.

I de flesta hus håller kaffet inte så länge, någonsin! Men det är bra att veta.

Om den öppnas och förvaras på rätt sätt är det bäst att dricka malet kaffe inom en till två veckor, för den fräschaste och mest smakrika smaken. Om du förvarar malet kaffe som är öppnat i frysen är tidsramen cirka en månad fast, och till och med upp till fem månader.

En annan punkt att notera: ditt bryggkaffe – tillagat och klart att dricka – har ett begränsat fönster innan det börjar bli dåligt. Kvaliteten på nybryggt kaffe börjar försvinna så fort det utsätts för syre.

Så efter cirka 30 minuter har du en gammal, rumstempererad kopp brygga som har tappat sin fräschör. Cirka fyra timmar efter att den har bryggts kommer oljorna i den färska brygden att börja brytas ned, vilket gör att smaken blir sur. Även om du säkert kan dricka gammalt kaffe bortom denna nedbrytningspunkt, rekommenderas det vanligtvis att inte dricka det mer än 24 timmar efter bryggning.

Blir malet kaffe dåligt?

Med tiden ser kaffet likadant ut. Så du kanske undrar, ”Blev mitt kaffe dåligt?” Det beror på hur du definierar ”dåligt”.

Vanligtvis, ungefär två veckor efter öppnandet, tappar den bara smaken, men bör fortfarande vara säker att dricka! Denna nedbrytning sker på grund av att kaffebönorna eller kaffesumpen har utsatts för syre, vilket gör att kaffet blir gammalt. I själva verket, när bönor är rostade, börjar syre att bryta ner kemiska föreningar som kolhydrater, oljor och aminosyror.

När det gäller förvaring är ditt skafferi vanligtvis ett bra ställe att förvara kaffe på, så länge du kan minimera exponeringen för solljus, fukt och – framför allt – luft. Håll påsen så fräsch som möjligt.

Ett annat alternativ är att förvara det malda kaffet i en lufttät behållare och lägga dem i frysen. Även om detta kommer att få kaffet att förlora en del av sin smak med tiden, kommer det att hjälpa till att omintetgöra två veckors utgångsdatum och förlänga användningen med ungefär en månad.

Ett annat sätt att förlänga kaffets färskhet är att köpa kaffebönor och mala dem själv. Hela kaffebönor kommer skopas upp i ett paket. I en oöppnad förpackning – och förvarad på ett torrt område – kan kaffebönor hålla upp till cirka nio månader. I frysen kan användningen av kaffebönor förlängas med ytterligare sex månader.

Nu är det stora tricket med dessa att du kan mala upp så mycket kaffe som du behöver vid varje given tidpunkt. Så i princip kan dina rostade kaffebönor hålla mycket längre än ditt förmalda kaffe.

Med allt detta i åtanke kan du förlänga hållbarheten för rostat eller malet kaffe under ganska lång tid.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar