Hur Förvarar man Malet Kaffe? [Bästa Tips & Guide]

portafilter 2504420 1280

Vi har kommit långt sedan snabbkaffe på burk var populärt. Nuförtiden längtar de flesta kaffedrickare efter kvalitet. Om du maler ditt kaffe från hela bönor eller för enkelhets skull köper färdigmalet kaffe är det viktigt att behålla färskheten så länge som möjligt. När du väl tar hela bönor och maler ner dem är det lite av en kapplöpning mot tiden när det gäller att bibehålla kvaliteten.

Malet kaffe börjar tappa smak i samma minut som det utsätts för ljus, syre och höga temperaturer. Om malet kaffe inte är från högkvalitativa bönor, förvarat på rätt sätt eller till och med malt i en ren kvarn av god kvalitet, kan det vara skillnaden mellan att ha en välsmakande brygd och att ha en mycket gammal nedslående kopp kaffe.

För den bästa smaken börjar allt med bönorna, så det är viktigt att plocka bönor av hög kvalitet. Därefter vill du välja rätt typ av kaffekvarn – att se till att den är ren kan hjälpa dig att hålla ditt malda kaffe från att blandas med gammal sump, vilket bibehåller fräschören i varje kopp.

Anledningen till att det är viktigt att hålla ditt malda kaffe fräsch är att när den väl malts börjar smaken förändras. Att veta hur man förvarar malet kaffe på rätt sätt för längre färskhet är en spelomvandlare när det gäller att göra din morgonbryggning till den bästa den kan bli.

Vad händer med kaffe när det har malts?

Många kaffeexperter kommer att berätta att kaffe lever, och när det väl är rostat börjar det dö. Detta är lite överdramatiskt, men det understryker i grunden att rostade kaffebönor kan börja förlora allt som ger ditt kaffe smak om de inte förvaras på rätt sätt, vilket gör dem öppna för oxidationsprocessen som äventyrar deras ursprungliga smak.

Detsamma gäller malet kaffe, som kan börja tappa i smak och smak när det väl har malts, även om det förvaras noggrant. Det är därför de flesta kaffeexperter alltid rekommenderar nymalet kaffe och använder det så fort det har malts.

Hur länge ska du förvara malet kaffe?

Ditt kaffe är malet och oxidationsprocessen har börjat, så hur lång tid har du på dig innan smaken är borta? Svaret här beror på var och hur du förvarar det. I verkligheten, när kaffe väl är rostat kan det förlora sin ultimata fräschör sju dagar efter rostningen. Men de flesta av oss köper vårt kaffe väl efter dessa sju dagar.

Så om du förvarar ditt kaffe i rätt behållare, i ett svalt, torrt och mörkt skafferi eller skåp kan du förlänga den fräschör som fortfarande finns kvar. Detta gör att du kan hålla ditt kaffe fräscht i cirka 2-3 veckor.

Kyl eller frys?

Förvara inte under några omständigheter ditt malda kaffe i kylen. Detta är förmodligen det sämsta förvaringsalternativet eftersom kaffe är en luktborttagare som gör att det kommer att absorbera alla dofter i ditt kylskåp. För att inte tala om att temperaturen i kylen inte är tillräckligt låg för att hålla ditt kaffe lika fräscht som en frys skulle göra. Detta kommer bara att förstöra din kaffesump och i slutändan förstöra din morgon.

Förvaring i Frys

Det finns mycket debatt om huruvida du ska frysa ditt kaffe eller inte, men här är konsensus trots kontroversen. Att frysa malet kaffe håller ditt kaffe fräscht i upp till sex månader. Så länge de är i en vakuumförseglad påse eller behållare kommer detta att hjälpa till att hålla den borta från fukt. Men om du förvarar ditt malda kaffe på det här sättet, rekommenderas det inte att du ständigt tar ditt kaffe in och ut ur frysen eftersom detta sannolikt kommer att utsätta ditt kaffe för den fukt du försöker undvika, vilket leder till kristallisering.

Om du ska använda ditt malda kaffe för din dagliga bryggning, är det bäst att förvara ditt kaffe i skafferiet i en lämplig behållare.

Försök att hålla dig borta från plast eller andra material som antar lukter och smaker från omgivningen. Den rekommenderade typen av behållare att använda är keramik eller glas, försök att välja något som har rätt typ av tätning och som inte är genomskinligt.

Nu när vi har täckt vetenskapen om malet kaffe och vad som faktiskt händer när du förvarar det i skafferiet, kylen och frysen, här är de bästa tipsen för att lagra ditt malda kaffe för den ultimata fräschören som varar.

Plats

Allt handlar om plats när det gäller att lagra ditt malda kaffe. Helst är ett svalt, mörkt och torrt skafferi eller skåp det bästa stället att placera det på. Försök att hålla den borta från diskbänken, spishällen eller fönstret. Att se till att ditt malda kaffe är i rätt miljö kommer att betyda en värld av skillnad för din morgonhämtning.

Behållare

Ditt malda kaffe förvaras bäst i en behållare som kommer att hålla det skyddade från ljus och alla höga temperaturer. Välj en behållare som en solid keramik- eller glasbehållare och se till att den har en lufttät försegling. Du kanske tror att ditt kaffe är tillräckligt säkert i förpackningen det kom i, men om du förvarar ditt kaffe i originalförpackningen när det öppnats kommer det att utsätta det för fukt och luft.

Temperatur

Som vi har sagt ovan ska ditt skåp eller skafferi vara svalt, mörkt och torrt. Temperaturen bör helst vara vid rumstemperatur eller under rumstemperatur. Om du inte ska använda dina malningar på ett tag, kommer frysen att hålla ditt kaffemalda fräscht längre, men bara om du vakuumförsluter dem i påsar som du inte kommer att öppna förrän du är redo att använd hela satsen.

Hur länge håller malet kaffe?

Malet kaffe blir sämre snabbare än hela bönor, så det tar bara ungefär en vecka för ett paket malet kaffe att börja förlora sin fräschhet.

Det mesta malda kaffet håller sig färskt i ungefär en vecka efter malning. Med den korta hållbarheten för malet kaffe bör du alltid använda det inom två veckor efter köpet för att njuta av det fräscha och smakrika kaffet du vill ha.

Många kaffedrickare tycker att det sparar tid att mala alla sina bönor på en gång istället för att mala en liten mängd varje dag. Men allt som gör är att få dem att förlora sin smak snabbare.

När det är dags att göra en kopp kaffe med färska bönor, mal bara den mängd du behöver!

Förvara i små portioner

Om du är trött på att frysa dina bönor, gör det i små omgångar i små, lufttäta behållare. Konsekvent öppning och återförslutning av en stor behållare kommer bara att utsätta dina bönor för fler element. Att lagra dem i små omgångar kommer att hålla dina oanvända bönor bättre skyddade.

Förvara inte kaffe nära ett fönster

Liksom luft och fukt kan ljus och värme också förstöra kaffet. Oavsett hur färska de är vid inköpstillfället, kommer förvaring av dem nära ett fönster att göra att de förlorar färskhet och smak snabbt.

Konsumera kaffet snabbt

Om du planerar att förvara dina tomter i skafferiet eller köket är det bäst att använda dem inom cirka 3 till 4 veckor. Även om du har en tättsluten förvaringsbehållare, kan marken bli dålig så småningom. En månad ger dig tid att få ut mesta möjliga fräschör ur marken, och om du kan konsumera dem inom en vecka eller två ännu bättre.

Med detta sagt är det bäst att veta hur mycket kaffe du går igenom på en vecka innan du köper det i stora partier. Detta kommer att hålla dig från att behöva slänga ut kaffe som blivit oanvänt.

Förvara dem på en torr och sval plats

Även om du inte har ett skafferi kan du helt enkelt förvara ditt torra malda kaffe i en behållare någonstans i köket. Så länge köket har en genomsnittlig luftfuktighet och har en temperatur på högst 29 grader, bör det vara okej. Längre tidsperioder i höga temperaturer och överdriven luftfuktighet kan leda till en katastrof för dina malda bönor. Se till att luftfuktigheten i förvaringsplatsen inte är mer än 55 % i genomsnitt. Du kan också skaffa en hygrometer bara för att vara på den säkra sidan.

Använd syreabsorberande paket

Och självklart kan du alltid lägga till syreabsorberande paket till ditt malda kaffe. Dessa paket innehåller järn som tar tag i syremolekylerna i påsen och praktiskt taget tar bort dem. Detta håller i sin tur ditt malda kaffe fräscht och förlänger dess hållbarhet.

Dessa paket är ganska billiga, och du kan hitta dem på Amazon eller på lokala marknader för cirka 200kr för ett paket med 20 eller mer. Det är också värt att notera att du kan köpa ogenomskinliga mylarpåsar som kommer med syreabsorbenter. Dessa är perfekta för att försegla malet kaffe och andra ömtåliga torra livsmedel.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar