Hur Länge Klarar sig Kaffebönor? Hållbarhet Kaffe & Kaffebönor

coffee 4668463 1280

Efter att välja rätt kaffe är korrekt förvaring av kaffebönor en av de viktigaste faktorerna för att göra en läcker kopp. Att känna till rätt hållbarhet för kaffe kan hjälpa dig att spara tid, pengar och frustration i det långa loppet. I den här guiden utforskar vi hur färskhet påverkar smaken, hur länge kaffe och kaffebönor håller sig, och lär dig hur du förvarar ditt kaffe hemma för att maximera smak och fräschör!

Du har en påse med hela kaffebönor som ligger ett par veckor efter bäst-före-datumet. Du antar att de är okej, men hur länge håller kaffebönor egentligen?

Kanske har du läst någonstans (t.ex. en webbplats som ägs av ett kafferosteri eller en specialbutik) att rostade kaffebönor bara är bra i cirka 4 veckor. Sedan ser du din påse med kaffebönor från snabbköpet med ett bäst-till-datum som är 2 år från förpackningsdatumet. Vad betyder det?

Det är inte som att en av dem ljuger och den andra har rätt. Om du gräver lite så har båda rätt. Det är bara kaffebönorna som är avsedda för olika dricker. Låt mig förklara.

Hur länge håller kaffe?

Ett av de största bidragen som specialkaffe har gjort till kaffedrickskulturen runt om i världen är idén att fräschör och kvalitet är oupplösligt förbundna. Med andra ord, ju tidigare du kan brygga en kaffe efter att den är rostad, desto bättre. Som en allmän tumregel bör en öppnad påse kaffe avnjutas inom 2-4 veckor efter rostning.

På många rosterier bygger man in ​​flera dagars ”vila” för kaffet mellan rostning och bryggning. ”Vila” syftar på processen att låta koldioxid strömma ut från kaffebönorna, som byggs upp under rostningsprocessen. (Det är därför du ser en envägsventil på varje Roasterie-kaffepåse!)

Att låta ditt kaffe vila möjliggör jämn extraktion under bryggningen (oavsett vilken bryggmetod du använder), vilket kommer att resultera i ett sötare, balanserat smakuttryck i ditt kaffe . Med denna filosofi rekommenderar vi att du börjar njuta av kaffe 3 dagar efter rostning för bryggkaffe och 7 dagar efter rostning för espresso. Men många andra faktorer påverkar kaffets färskhet. I slutändan, hur länge dina kaffebönor håller beror på vilket tillstånd kaffet är i och hur du planerar att förvara dem när påsen har öppnats.

Faktorer som påverkar kaffets färskhet

De viktigaste faktorerna som påverkar kaffets färskhet är ljus, luft, tid, fukt och köp av malet kaffe:

 • Solljus: Att utsätta ditt kaffe för värme och UV-strålar kan snabbt tömma dina bönor på smak
 • Syre: Precis som de flesta lättfördärvliga livsmedel, bryts de organiska molekylerna i kaffe ned och förlorar sin smakintegritet vid långvarig exponering för syre. Denna process kallas oxidation.
 • Tid: Med tiden kommer kaffet att börja bli mindre fräscht. Så enkelt är det.
 • Fukt: Som ett poröst ämne absorberar kaffebönor smaken av saker runt det när de utsätts för fuktiga, fuktiga förhållanden.
 • Köp malet kaffe: När kaffebönor mals innan du är redo att brygga påskyndas oxidationsprocessen. Malet kaffe går snabbare än hela bönor på grund av att kaffets större yta utsätts för syre på en gång.

Så, blir kaffebönor dåliga?

Även om kaffebönor tekniskt sett inte går ut, kan de förlora sin smak och arom. (Och enligt vår mening betyder det att de börjar bli dåliga). Korrekt förvaring av kaffe och att dricka ditt kaffe i tid är det bästa sättet att bevara den konsekventa, exceptionella kaffeupplevelsen som rosterier avsett!

Tips för att maximera ditt kaffes färskhet

Det kan tyckas som att kaffe är en enkel dryck. Och för det mesta är det det. Men det finns tips och tricks för att maximera kaffets fräschör som garanterar att varje kopp är utsökt!

Förvara färska kaffebönor i en lufttät behållare

Att förvara kaffe i en förseglad behållare är ett av de mest effektfulla stegen du kan vidta för att förlänga livslängden på ditt kaffe.

Håll kaffet borta från ljus

Kaffe föredrar mörker. Av denna anledning rekommenderar vi att du använder en behållare eller behållare som inte är genomskinlig. Om du föredrar glasburkar, överväg att förvara den i ett skafferi eller ett skåp istället för utomhus.

Hur länge håller kaffebönor?

Oöppnade kommersiella kaffebönor behåller god kvalitet i minst 6 månader från sitt sista datum på etiketten, och ungefär ett halvt år efter att påsen öppnats. Specialkaffe smakar bäst under cirka 4 veckors rostning, men det är åtminstone okej för ytterligare en månad eller så.

Varför är skillnaden i lagringsperioder för kommersiellt kaffe och specialkaffe så stor, frågar du dig?

Kaffeälskare som köper specialrostade kaffebönor betalar en premie för det bästa möjliga kaffet. Och om du är en av dem kan du förmodligen se skillnaden mellan bönor som rostades för en vecka sedan och de som rostades för ett år sedan.

En kaffedrickare till vardags (som de flesta), som mest köper kaffe i matbutiken, kan inte märka den skillnaden och bryr sig knappt om rostning. Det är därför som kommersiellt kaffe vanligtvis inte ens nämner när bönorna rostades. Och varför hållbarheten är så lång.

Blir kaffebönor dåliga?

Kaffebönor blir inte dåliga i ordets traditionella betydelse, men deras kvalitet försämras med tiden. Och efter ett tag kommer kaffet du brygger med gamla bönor inte att smaka så gott som det gjorde, eller ens acceptabelt. Det är då du kasserar bönorna av kvalitetsskäl.

Det enklaste och bästa sättet att se att dina bönor har ”gått ut” är att brygga en kopp på samma sätt som du alltid gör och kontrollera kvaliteten. Om smaken fortfarande är okej, eller åtminstone tolererbar, använd den gärna.

Självklart, om du bjudit in någon, testa bönorna i förväg.

Om du verkligen inte vill kasta dem där gamla och smaklösa bönorna, prova att lägga till mer kaffegrädde, eller kanske lite mer socker om du råkar lägga till det i ditt kaffe.

Hur man förvarar kaffebönor

Förvara dina bönor i en försluten behållare på en sval, torr och mörk plats. Om du bryr dig om bästa möjliga kvalitet, välj antingen att köpa mindre mängder eller ha några bönor till hands och förvara resten i frysen. Och mal ditt kaffe precis innan du brygger.

För att hålla dina bönor fräscha längst måste du skydda dem från luft, fukt, värme och ljus.

En lufttät behållare i ett skafferiskåp täcker vanligtvis alla baser, men ofta vill vi ha våra kaffebönor till hands i köket. Om så är fallet, här är några tips:

 • Om du vill att ditt kaffe ska stå på bänken eller någon annanstans i direkt solljus, använd en ogenomskinlig behållare som inte släpper in ljuset.
 • Förvara inte bönorna nära ugnen, värmeelementen eller någon annanstans som blir varm en solig dag.
 • Om du verkligen vill ha några bönor utställda i en genomskinlig burk som släpper in ljus, begränsa det till endast en liten mängd och förvara resten på en mer optimal plats.
 • Sist men inte minst behåller kaffebönor kvaliteten längre vid låga temperaturer. Om du har köpt alldeles för många påsar med specialbönor och vill att de ska behålla fräschören längre, placera dem oöppnade i frysen.

Blir kaffe dåligt? Hur man bevarar färskheten under en längre period

Rostat kvalitetskaffe börjar förlora sin fräschör vid exponering för luft. Försök att beställa mindre mängder rent rostat kaffe mer regelbundet – tillräckligt för två veckor eller upp till en månads leverans.
Exponering för atmosfären är skadlig för de rostade bönorna. Om du vill ha dina bönor i en öppen och/eller vacker burk; det kan vara en fördelaktig idé att fördela dina kafferansoner i enskilda mindre portioner, med den mer omfattande, oanvända portionen i en lufttät burk.
Detta är exceptionellt viktigt när du förbeställer omalt kaffe, på grund av den utökade känsligheten för luft. Om du beställer hela bönor, krossa den mängd du vill ha direkt och brygg den sedan.
Du känner förmodligen lukten av ditt paket bönor för att försöka avgöra om det var dåligt eller gammalt. Näsan är en pålitlig hjälpreda.
Vår näsa är dock en förtrollande faktadrift som kommer att dra mellan ton och ton av diskreta blandningar, och den mänskliga hjärnan bearbetar dessa data i själva punkten/systemet.

Nedan följer viktiga tips för att veta om det rostade kaffet har blivit dåligt:

Om du har kaffebönor som har en konstig lukt, inte den riktiga lukten av rent kaffe, och dess smakar platt

Färskhet spelar roll. Om du har ett paket kaffe som inte är fryst, och har mögelsvampar

Om det framgår av utgångsdatumet, att kaffet inte är bra för mänsklig konsumtion. Detta kanske inte betyder att om du tar kaffet är chansen att du skulle bli sjuk, men det som betyder mest är dess färskhet.

Hur man vet att kaffebönor har blivit dåliga

Hela bönor håller längre

Du har säkert hört den här förut.

Så snart kaffebönorna har rostat färdigt startar de en långsam men kontinuerlig process som kallas avgasning. Här släpper de nyrostade bönorna ut koldioxid som byggts upp under hela rostningsprocessen.

Detta är bra de första dagarna efter rostning, eftersom det är då mycket av gaserna släpps ut. Att ha för mycket koldioxid i bönorna när du brygger dem kan röra ihop smakerna du får i ditt kaffe.

Här är haken. När rostade bönor har avgasat för mycket blir smakerna mycket mindre uttalade. Du förlorar så småningom mycket av aromerna och de subtila smakerna tillsammans med koldioxiden, och ditt kaffe börjar smaka mer gammalt än färskt.

Att förmala kaffe innan förpackning påskyndar denna avgasning. Under extraktion utsätts mer kaffe för vatten. Men lagring av kaffebönor exponerar också det malda kaffet ytterligare för sin miljö.

Så det bästa sättet att få dina bönor att hålla skulle vara att mala dem på egen hand! Och observera att ju mer nyligen de rostades, desto bättre. Vänta bara några dagar på att avgasningen ska avslöja den autentiska smaken av ditt färska kaffe!

Vakuumförpackat kaffe håller sig fräschare

Stora kommersiella varumärken som Lavazza tillsätter kvävgas till sina förpackningar innan de vakuumförsluts.

Och hur länge håller kaffebönor på grund av denna process? Tja, detta extra steg förlänger bönors hållbarhet med veckor, till och med månader!

Kvävgas

Att tillsätta kvävgas förhindrar dock inte att avgasningsprocessen sker. Så vakuumförslutande nyrostade bönor kan få din förpackning att expandera och till och med explodera!

Så varningen med vakuumförpackningar är att kommersiella varumärken måste låta kaffet sitta i åtminstone några dagar innan det vakuumförsluts.

Kommersiella rosterier skickar stora mängder av sina bönor runt om i världen åt gången. Och det inkluderar inte ens tiden de kommer att spendera på en hylla i någon stormarknad! Så tillsatsen av kvävgas är för att minska sannolikheten för att bönorna blir dåliga innan de ens säljs.

Om du inte vill behöva vara barnvakt för dina bönor och det vanligtvis tar dig månader att göra klart en enda påse kaffebönor, kan vakuumförpackat kommersiellt kaffe vara rätt väg att gå. Du kan hålla den fräsch genom att förvara den på en sval och torr plats. Och försök att använda bönorna inom 3 veckor efter öppnandet för optimal smak!

Malet kaffe blir dåligt snabbt

Jag nämnde ovan att förmalda bönor avgasar mycket snabbare än hela bönor gör. På grund av detta håller hela kaffebönor mycket längre än förmalet kaffe.

Om du bestämmer dig för att köpa färdigmalet kaffe, se till att försluta det i en vakuumförseglad behållare och förvara det på en sval, torr plats.

Men även då går det inte att förneka skillnaden mellan hela och färdigmalda bönor. Om du dricker kaffe varje dag kommer du definitivt att märka smaken (eller bristen på sådan) hos lagrade, förmalda bönor.

Jämfört med hela kaffebönor framstår förmalet kaffe som platt, med en matt smakprofil. När kaffe rostas, lämnas att sitta och sedan mals i förväg förlorar det mycket av de subtila smaker och aromer som bidrar till dess komplexitet.

Hur är det med bryggkaffe?

Det pratas egentligen inte så mycket om detta eftersom många människors problem är att de inte kan sluta dricka kaffe! Men låt oss säga att du gjorde för mycket och har lite överbliven i din karaff. Hur länge håller kaffet när du redan har bryggt det?

Många kaffemaskiner använder termiska karaffer nu och som ett resultat kan en kanna kaffe hålla sig fräsch i cirka 5 till 6 timmar.

Men om du använder en bryggmetod med full nedsänkning som den franska pressen, vill du överföra kaffet till en annan behållare. Annars riskerar du att extrahera kaffet för mycket! Det kan bli väldigt bittert och dåligt på grund av detta.

Du kan fortfarande dricka kaffe även efter 5 till 6-timmarsperioden, eftersom det kommer att ta mycket längre tid än så innan kaffet verkligen blir förstört. Men uppenbarligen kommer det inte att smaka lika gott eller fräscht längre.

Återuppvärmning av kaffe

Mikrovågsugnar uppfanns just för detta ändamål! Inte direkt. Men vissa föredrar att värma upp gammalt kaffe istället för att brygga en ny sats.

Men även om det är möjligt, fungerar det inte korrekt som en återställningsknapp. Det kommer definitivt inte att få ditt kaffe att smaka nybryggt igen. Återuppvärmning av kaffe omorganiserar kemikalierna i det, så att smakprofilen blir rörig.

Har ditt kaffe gått ut?

Kaffe är en livsmedelsprodukt. Och bara för att den vanligtvis har lång hållbarhet, betyder det inte att den kommer att hålla för alltid.

Med tiden kommer bönorna att exponeras för sin omgivning. Oxidation och fukt i luften kan bryta ner de kemiska föreningarna i ditt kaffe. Detta kan resultera i att ditt kaffe härsknar och är ganska svårt att dricka.

Men det finns två sätt för dig att se att ditt kaffe har gått ut, utan att behöva stoppa det i munnen.

Ett tecken på att ditt kaffe har gått ut är när det inte längre doftar. När ditt kaffes arom knappt märks är det ett tecken på att du inte kommer att få ut mycket av dina bönor längre.

En annan sak du kanske märker med utgångna bönor är förekomsten av mögel. Om du ser något som liknar dessa på dina kaffebönor betyder det att de redan har levt ut sin livslängd.

Men redan innan något av dessa tecken inträffar kanske du märker att ditt kaffe inte smakar som det brukade göra. Och oavsett vad du justerar i din brygd, kommer den bara inte att ge dig en god kopp längre. Detta kan också vara ett tecken på att dina bönor inte kommer att hålla länge längre, och du bör överväga att bara ta bort dem.

Konservera kaffe

Så hur kan du säkerställa att varje kopp kaffe du gör är så färsk som möjligt?

Först, mal bara den mängd färskt kaffe du planerar att dricka. På så sätt har du inga rester som du måste lagra. Du kommer inte känna dig skyldig för att slänga överblivet kaffe, och du behöver inte värma upp gammalt kaffe bara för att få pengarna värt heller.

Om du vanligtvis kämpar med att förbereda en exakt mängd kaffe kan det vara värt det för dig att investera i din egen kaffevåg. Du kommer att kunna mäta exakt hur mycket kaffe du behöver, och minimera ditt slöseri också!

Frys kaffe

Ett annat sätt människor bevarar kaffe är genom att frysa det. Även om det inte är precis vanligt, är det inte nödvändigtvis dåligt för dina bönor – förutom en viktig varning. Kaffe som lagras i en frys kommer också att förlora sina egna smaker i processen, och som ett resultat kommer det inte att smaka som det en gång gjorde när det bryggdes.

Vi ser inte poängen med att frysa kaffe, bara för att riskerna med att påverka smaken vida överväger de faktiska fördelarna. Du kan förvara kaffe i en lufttät behållare inuti en torr plats, och det kommer fortfarande att hålla väldigt länge.

Dessutom är det meningen att du ska dricka kaffe. Du får ingenting genom att bevara den så länge du kan. Så det är bara att förvara det ordentligt, och brygg brygg brygg!

Hur länge håller kaffebönor sig färska?

Kaffebönor håller sig fräscha i cirka 3 månader efter rostning eftersom de förvaras i en lufttät behållare borta från ljus.

Å andra sidan förlorar malet kaffe sin färskhet mycket snabbare eftersom det utsätts för oxidation så snart det förvandlas till malt.

Intressant nog kan orostade gröna kaffebönor behålla sin hållbarhet i upp till 2 år.

Kan gamla kaffebönor göra dig sjuk?

Även om gamla kaffebönor inte gör dig sjuk och är säkra att brygga med, kommer de inte att smaka bra.

Å andra sidan är det möjligt att föryngra gamla bönor genom att använda dem i en kall bryggning. Japp! Prova och tacka oss senare!

Kan du brygga nyrostat kaffe?

Ja, men det är bäst att låta bli. Du bör vanligtvis låta ditt nyrostade kaffe avgasa i 3 till 4 dagar innan du brygger dem.

Ett överskott av koldioxid finns i dina bönor direkt efter rostning, och detta kan blanda ihop smakerna i din kopp Joe om du brygger dem direkt

Blir snabbkaffe dåligt?

När du förvarar det i en lufttät behållare, och inne på en torr plats, kan snabbkaffes hållbarhet sträcka sig över decennier.

Men vi skulle fortfarande inte rekommendera att välja detta framför färskt kaffe. Bryggkaffe smakar inte bara bättre, det är också naturligt hälsosammare och innehåller mer koffein!

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar

 • Vad är Skillnaden mellan Kaffebönor och Espressobönor?

 • Hur går Rostning av Kaffebönor Till?

 • Hur Mycket Kaffe ger en Planta? Kaffeträd Skörd

 • Vad är Grovmalet kaffe?