Varför är Kaffe Vakuumförpackat?

coffee beans 3457587 1280

Det finns få saker värre än att brygga själv en kopp kaffe, bara för att ta första klunken och upptäcka att kaffet smakar konstigt. Det betyder inte ens att det smakar illa men att smaken har tappat sin styrka.

Hur länge håller kaffebönor eller malda kaffebönor i en vakuumförseglad påse? Och varför är kaffe vakuumförpackar man kaffe?

En av hemligheterna för att bevara färskheten och aromen hos de högsta kvalitetskaffebönorna, vare sig det är bönor eller malet, ligger i processen att förpacka i en syrefri miljö och i valet av förpackningar som ger en bra barriär.

Vakuumförpackning säkerställer att luft avlägsnas från förpackningen och rätt val av förpackningsmaterial förhindrar att externa faktorer påverkar själva produkten. Malet kaffe förpackas under vakuum medan hela bönor packas i påsar med en envägsventil som gör att rostade gaser kan strömma ut utan att släppa in luft i påsarna.

Hur länge håller kaffebönor i en vakuumförseglad påse?

Livslängden för vakuumförseglat kaffe beror på flera faktorer, inklusive kaffebönor eller -malet, kaffekvaliteten och, naturligtvis, hållbarheten.

Vakuumförpackade påsar med helrostade kaffebönor bör i regel ha en hållbarhet på cirka sex månader. Efter denna tidpunkt finns det märkbara effekter på smaken. Var medveten om att smaken av vakuumförpackade bönor kommer att börja försämras redan efter två veckor. Så ju tidigare du konsumerar bönorna, desto bättre. Du kommer dock fortfarande att kunna använda kaffebönorna i upp till 6-9 månader efter hållbarhetstiden.

Malet kaffe, å andra sidan, förlorar sin smak mycket snabbare. Det beror på att den, till skillnad från bönor, har en mycket större yta. Inte senare än när kaffebönorna malts börjar oxidationsprocessen. Räkna därför med att ditt malda kaffe inte håller längre än 3-5 månader efter hållbarhetstiden, även i en vakuumförseglad förpackning.

Hur länge håller rostade kaffebönor: hållbarhet och lagring?

Kort sagt: rostade kaffebönor håller 6-9 månader efter hållbarhet när de försluts. Om de har öppnats, konsumera inom sex månader. Det finns dock metoder för att öka kaffebönans livslängd.

Om du har öppnat en påse med rostade kaffebönor, förvara dem i en lufttät behållare. Ju mindre luft som når bönorna, desto längre håller smaken. Även om du konsumerar kaffebönorna inom en månad, kommer reducering av luft att säkerställa att den sista koppen är nästan lika fräsch som den första.

Om du vill att dina bönor ska hålla ännu längre så finns det bara en lösning. Frysning! Många inser inte att du kan frysa kaffebönor. Där bromsas oxidationsprocessen till en krypning. Som sådan kommer frysta bönor att hålla två år efter öppning, eller till och med två till tre år om påsen förblir vakuumförpackad.

Det enda verkliga problemet med att lagra bönor så länge är risken för mögel. Om någon fukt har lyckats smyga sig in så bildas mögel. Detta är dock ganska sällsynt. Det är därför du, när du fryser, bör placera kaffebönorna i en lufttät behållare eller förslutbar matpåse.

Hur som helst, det finns inte längre ett behov av att köpa så stora mängder kaffe i lösvikt. Vår kaffeprenumerationstjänst levererar kaffe till din dörr precis när din sista påse tar slut. Du väljer kaffe och ställer in tiden.

Hur länge håller oöppnat malet kaffe?

Genom att öka ytan på kaffet oxiderar malet kaffe snabbare. Om den är oöppnad håller kaffesumpen i cirka fem månader. Efter öppning påskyndar exponering för luft oxidationsprocessen – cirka 3-4 månader. Samma regler gäller för kaffepåsar. Förvara därför öppnat malet kaffe i en lufttät behållare.

Du kan vakuumförsegla kaffebönor

Du kan absolut vakuumförsegla kaffebönor. Att försegla kaffebönor tätt i en påse kommer att bevara deras fräschör och smak. Men innan du börjar vakuumförsluta påsar med kaffebönor, finns det några saker du måste tänka på. Det största är var man förvarar kaffebönorna när de har vakuumförseglats.

Var man förvarar kaffebönor som är vakuumförseglade

Kaffebönornas fyra stora fiender är värme, ljus, fukt och syre. När du vakuumförsluter dina kaffebönor, tar du bort syre från att nå bönorna och förhindrar fukt. Men de flesta vakuumförslutningspåsar är genomskinliga, så ljus kan fortfarande sippra in, och beroende på var du förvarar kaffebönorna kan de utsättas för värme.

Om du ska vakuumförsegla dina kaffebönor måste du fortfarande förvara dem borta från värme och ljus. Du tror säkert att eftersom kaffebönorna ligger i en lufttät påse så kan du bara förvara dem i ett skåp borta från ugnsvärmen.

Tyvärr är så inte fallet. Även i ditt skafferi, som ser minimalt med ljus, kommer att sätta in dina vakuumförseglade kaffebönor där att kaffebönorna släpper ut koldioxid. När de släpper ut denna gas, fyller den påsen, vilket motverkar syftet att vakuumförsluta dem i första hand.

Var kan man förvara vakuumförseglade kaffebönor kanske man frågar sig? Vad sägs om din frys! Många människor är emot att sätta kaffebönor i frysen eftersom det kan lämna dem utsatta för fukt och potentiellt ljus, men det är bara om de inte är i en lufttät behållare.

Eftersom den vakuumförseglade påsen gör dessa kaffebönor lufttäta kan fukt inte tränga in i påsen, och koldioxid släpper inte ut och fyller påsen. Du måste dock gömma dem så att ljus inte kommer in när du öppnar dörren.

Om du väljer att förvara dina vakuumförseglade kaffebönor i frysen, måste du ta ut dem kvällen innan du vill ha en ny kopp kaffe. Genom att göra detta säkerställer du att dina kaffebönor har rumstemperatur, den önskade temperaturen, innan du brygger den perfekta, energigivande koppen kaffe.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar