Hur Väljer man Kaffebönor? Bästa Tips

coffee 1324126 1280

Vi har alla varit där någon gång – och stirrat på ett urval av kaffebönor, läst om dess ursprung och smakprofiler, men känner oss fortfarande besvikna när vi tog den första klunken av kaffet.

Det finns några viktiga faktorer att ta hänsyn till när du nästa gång ska göra det viktiga valet av att välja rätt bönor. Det är trots allt den där perfekta koppen som får vår dag att börja på rätt sätt.

Nuförtiden har stormarknader och kaffespecialiteter många typer av kaffe. Detta gör det mycket svårt att välja din typ av kaffe.

Vill du ha malet kaffe eller kaffebönor? Robusta eller Arabica? Blandning eller ett enda ursprung? För att inte tala om alla olika märken som du kan välja mellan. Varje typ av kaffe har sin egen unika smak. Vilket kaffe du väljer beror helt på dina preferenser! Vi hjälper dig att navigera i kaffebönornas värld och välja en typ av kaffebönor som är perfekt för dig.

Kvalitet

Det är en hel del prisskillnader när det kommer till kaffe. Det dyrare kaffet är ofta av högre kvalitet, men det är ingen garanti. Här beror det helt på vad du föredrar. Där en person är helt nöjd med smaken av filterkaffe, föredrar den andra att köpa det dyraste specialkaffe.

Typer av kaffe

I allmänhet är Arabicabönor av bättre kvalitet. Arabicabönor har en raffinerad, mjuk och fruktig smak och de innehåller mindre koffein än Robustobönor. Smaken av Robustobönorna är stark, skarp och kan vara bitter. De innehåller också mycket mer koffein och används därför ofta i espresso. Kaffebönor som är en 100% Arabica är vanligare än bönor som är en 100% Robusta. Ändå görs dessa två typer ofta till blandningar. Du kan hitta en oändlig mängd blandningar som kombinerar Arabica och Robusta.

Blandning eller enstaka ursprung

En blandning är gjord av kaffebönor från olika länder. Tillsammans skapar de en mycket välsmakande blandning. Förutom blandningar har du även kaffe med ett ursprung eller enbart kaffe. Kaffe med ett ursprung kommer från ett land, där enstaka gods kommer från ett land och bara en bonde. Ju mer specifikt kaffet är, desto mer uttalad blir smaken. Genom att prova olika typer av kaffe kommer du att upptäcka vilka smaker du gillar bäst.

Detta kan gå så långt som det specifika klimatet, mikroförhållandena och kaffefarmen som bönan odlades i.

Eftersom de flesta kaffebönor med ett ursprung är säsongsbetonade och odlas i mindre omgångar, rostas de ofta lätt för att låta dess sanna och unika smak skina. Om svart kaffe är din favorit kommer den definierade och konsekventa smaken av dessa bönor med största sannolikhet att passa dina smaklökar.

Ändå slår de smakrika tonerna av blandat kaffe fortfarande ett ackord hos många kaffedrickare. En rostare kommer normalt att blanda bönor från två till fyra olika platser, vilket ger blandningen en harmonisk kombination av arom, mjukhet och smak.

Den resulterande profilen kan innehålla toner av choklad, citrus, hasselnöt och mer. Om du gillar att smutta på kaffe som ger en mängd olika smaker, är blandat kaffe ett måste.

Friskhet

Ju äldre kaffet blir desto mindre smak innehåller det. Vissa kaffemärken har ett rostningsdatum på förpackningen. Ju mer nyligen bönorna har rostats, desto intensivare blir smaken. Tips: du smakar vad du luktar! Om lukten är mycket svag blir smaken svag också.

Bönor eller kaffemalar

Om du använder kaffebönor eller färdigmalet kaffe beror på vilken typ av maskin du gör ditt kaffe med. Har du en maskin som kan mala kaffebönor är det logiska valet kaffebönor. Men om du har en filterkaffemaskin är det lättare att gå med förmalet kaffe. Ett annat alternativ är att köpa en kaffekvarn och mala dina egna bönor. Kaffe har mer smak om malet är färskt!

Grovheten hos malda kaffebönor

Ofta kan du hitta grovheten hos malda kaffebönor på förpackningen. Ju finare bönor mals, desto mer smak kan du extrahera. Om bönorna är mer grovmalda kan du extrahera mindre smak. Men om du extraherar för mycket smak kommer ditt kaffe att bli bittert. Och om du inte extraherar tillräckligt så blir ditt kaffe surt. Nyckeln är att hitta rätt balans. Till exempel: espresso görs med finmalda bönor, där filterkaffe görs med mer grovmalda bönor.

Smakens intensitet

Många kaffemärken definierar smakintensiteten på sina förpackningar med hjälp av siffror. Ju högre siffra, desto mer intensiv är smaken. Smakintensiteten bestäms av rostningens intensitet. Bönor som är lätt rostade har en mild smak med fruktiga toner och är inte bittra. Ju mörkare rost, desto bittrare kommer du att se kaffesmaken.

Preferens

När du väljer din favorittyp av kaffe är det bäst att tänka på alla alternativ och faktorer. Ett roligt sätt att hitta ditt favoritkaffe är att prova olika typer och lista vilka du gillar och vilka du inte gillar. När du väl har valt är det äntligen dags att brygga ditt kaffe. Du har lagt grunden och nu är det dags att lära dig om vattentemperaturen, bryggmetoden, filter och såklart receptet.

Det finns två breda kategorier av kommersiella kaffebönor på marknaden idag, Robusta och Arabica. Att veta vad du gillar kommer att hjälpa dig att välja vad du vill ha. Arabica-kaffe växer i höghöjdsområden. Den är allmänt känd för sin lätt sura, mjuka smak.

Å andra sidan växer Robusta på lägre höjder och har en stark, bitter smak. Även om Arabica anses vara av högre kvalitet, beror detta till stor del på dess odlingsprocess och behandlingen den får under sin resa till kafferosteriet. Allt detta garanterar inte att slutprodukten är av högsta kvalitet. Så, om du inte vill bli en expert, fokusera på att hitta typen av rostning eller märket som gör bönor som uppfyller dina behov.

Vissa kaffeälskare vill att deras första kopp ska ha en konsekvent utsökt smak och att få den här kräver lite försök och misstag.

Om du föredrar kaffe som har en len smak som har varierande surhetsnivåer, då vill du satsa på torra, ljusa kaffebönor. Dessa bönor rostas under en kortare period och kaffet som bryggs av dem tenderar att inte ha en bitter smak. Om du föredrar att ta kaffe som har en stark smak, då vill du köpa kaffebönor som har rostats under en längre tid. Dessa bönor tenderar att vara glänsande, med ett mörkt utseende. När de bryggs ger de en djärv och bitter smak, vilket leder till att fler kaffeoljor kommer upp till ytan.

Att känna till dina bönor

Det finns två huvudsakliga kaffebönor som säljs kommersiellt på marknaden idag, Robusta och Arabica. Å ena sidan har Robusta en fyllig och bitter smak. Å andra sidan dras Arabica mot att vara lätt syrlig med en fruktig och delikat smak.

Dessa bönor har olika odlingsförhållanden och därför är det ingen överraskning att kaffe som skördats i ett land kommer att smaka annorlunda än det andra. Höjden, nederbörden, klimatet och markförhållandena spelar var och en framträdande roll i smakerna och aromen av din resulterande brygd.

Välja kafferostning

Mer än bara färgen på kaffebönorna, rostningstiden påverkar smakprofilen för en kaffe.

När man tar in en doft av en rå, grön kaffeböna som är nyskördad, liknar dess arom en grön paprika snarare än den välbekanta aromen från ditt favoritkafé. Det är rostningsprocessen som ger kaffet dess avgörande smakexplosion.

Det är stor skillnad mellan ljus och mörk rost. Om du föredrar kaffe med mjukare smak, välj torra och ljusare kaffebönor. Dessa bönor har rostats under en kortare period, vilket ger den en mindre bitter smakprofil. Likaså, om du gillar en djärvare och mer bitter smak, kommer mörkare rostningar att göra jobbet.

Bestäm mängden koffein du vill ha i ditt kaffe

Tvärtemot vad många tror, ​​korrelerar tonen på kaffebönor inte till högre koffeinprocent. När samma böna rostas längre, varierar dess storlek och vikt, vilket minskar koffeinnivåerna samtidigt.

Dessutom, på grund av hårdare klimat, är Robusta-växter naturligt mer motståndskraftiga mot värme. Resultatet är att dess bönor normalt innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabica. Om du letar efter en starkare brygd är lättrostade Robustabönor ett perfekt val.

I motsats till vad de flesta tror, innehåller mörkrostade kaffebönor lägre halter av koffein än de vars rostning är lätt eller medium. Ljusrostade bönor har den högsta nivån av koffein av alla tre. Kaffebönor som används för att göra espresso är i det medelrostade området. Om du vill dra nytta av ditt koffeinintag är det bättre att välja lätta eller medelrostade bönor.

Vilken kaffebryggare använder du?

Förutom att förstå kemin hos en kaffeböna kan en specifik kaffebryggare göra en böna mer lämplig för dig än andra. Vilka kaffebryggare gör ett bättre jobb med att extrahera smaker och vilken är mer idealisk för grövre eller finare malningar?

Varje kaffeböna kräver olika bryggningsmetoder som i sin tur ger varierande smaker. Jämför till exempel mellan en fransk press och en droppmaskin – den snabbare blötläggningsprocessen i den franska pressen resulterar ofta i ett fylligt och robust kaffe medan filterpapperet i en droppmaskin orsakar en långsammare bryggprocess som ger en mer aromatisk bryggning .

Mängden kontroll du har över varje variabel i maskinen avgör hur du kan fullända bryggprocessen. Baserat på den kaffebryggare du har hemma, skräddarsy ditt val av kaffeböna för att passa den slutsmak du letar efter.

Sluta inte experimentera

Det finns det inget rätt eller fel i att bestämma vilka bönor som är perfekta för dig själv. Det viktigaste är att experimentera med smaker genom att prova olika typer av bönor.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar

  • Vad är Skillnaden mellan Kaffebönor och Espressobönor?

  • Hur går Rostning av Kaffebönor Till?

  • Hur Mycket Kaffe ger en Planta? Kaffeträd Skörd

  • Vad är Grovmalet kaffe?