Vad Innehåller mest Koffein Kaffe eller Te?

hands 1283917 1280

Det finns mer koffein i kaffe jämfört med te, till och med en genomsnittlig kopp svart te som har den högsta koffeinhalten bland vanliga typer av te saknar kaffe.

Innan de bryggs finns det dock mer koffein i de lösa bladen på teplantan camellia Sinensis än vad som finns i kaffebönorna från Arabica- eller Robusta-växten. Det är bryggprocessen som ger en mer koffeinhaltig kopp kaffe.

Är te koffein bättre än kaffe? Tekoffein är inte bättre än kaffekoffein. Koffeinet från var och en påverkar din kropp på samma sätt.

Koffeininnehåll (minst till mest)

Eftersom te och kaffe har unika koffeinnivåer kommer vi att diskutera varje typ av kaffe och te individuellt.

Koffeininnehållet kan också påverkas av blötningstiden, bryggtiden eller till och med om varmt vatten, kokande vatten eller kallt vatten används för din koffeinhaltiga dryck.

Förhoppningsvis kommer den här listan att hjälpa dig att förstå de specifika te- och kaffetyperna och hur processen att göra varje typ direkt kan påverka ditt koffeinintag.

Örtte: 0MG

Örtteer är ett koffeinfritt urval av lösa blad örter, blommor, kryddor och frukter som kan genomsyras och avnjutas när som helst på dagen. Vissa specifika teblandningar inkluderar kamomill, hibiskus, pepparmynta och ingefära.

Dekaf kaffe: 0-5MG

Det fina med koffeinfritt kaffe är att du åtminstone kan agera som om du njuter av din favoritdrink utan koffeinets effekter. Det betyder att du kan fika dag som natt!

Tänk på: koffeinfritt kaffe innehåller oftast fortfarande koffein.

Vitt te: 15-30MG

Vitt te är bland de lättaste varianterna av koffeinhaltiga teer. Vitt te är produkten av mycket unga teblad från Camellia Sinensis-växten. Känt för att vara ett mycket delikat te, är det fullmatat med antioxidanter och är lätt att avnjuta på morgonen och efter måltider.

Antioxidanter som finns i gröna och vita teblad kan hjälpa till med kardiovaskulär hälsa, tarmhälsa och lägre risker för vanliga sjukdomar som diabetes, influensa eller hepatit C.

Grönt te: 25-45 MG

Ett av de mest näringsrika teerna på planeten, grönt te har något mer koffein än vitt te. Fullpackat med antioxidanter ger grönt och vitt te dig inte bara energi utan har också bevisat att det förebygger migrän, luftvägssjukdomar och hjärtsjukdomar.

En kopp grönt te kan vara botemedlet för kaffedrickare som vill dra ner på koffeinintaget. Grönt te är också extremt populärt i japansk kultur. Exempel på grönt te inkluderar sencha, jasmin, matcha och tencha.

Mörk/mellanrostat kaffe: 60-90MG

Latte, cappuccino och många populära kaffedrycker är främst mörka och mellanrostade kaffebönor.

Även om mörkrostade drickare gillar en kraftfull kopp kaffe på morgonen, har mörkare rostningar mindre koffein än ljusa rostningar. Ju högre temperatur mörkrostade bönor når tar en hög koffeinböna och bryter ner den ju mer den rostar.

Även om espresso har en mycket koncentrerad mängd koffein per gram har bönorna i sig generellt mindre koffeininnehåll än lättrostat kaffe.

Lättrost/ljusrost kaffe: 65-95MG

Kända för sina ljusa, sura smaker, lättrostade och blonda rostade kaffebönor har nästan mest koffein. Dessa typer av bönor kommer vanligtvis i en ljus nyans av brunt, utan ett glansigt yttre, jämfört med mörkare sorter.

Ljusrostat kaffe är ett utmärkt urval för kaffedrickare som i allmänhet föredrar en svart kopp kaffe istället för espressobaserade drycker.

Guldrostkaffe: 100MG

Guldrostat kaffe är ett nytt sätt att rosta kaffebönor. Även om du är någon som inte gillar kaffe eller aldrig har upplevt den genomskinliga, gyllene koffeindrycken, kommer du att älska smaken, mjukheten och kicken av koffein i varje kopp.

Guldrostat kaffe har de högsta milligram koffein av alla kaffebönor utan surhet!

Rekommenderat dagligt intag av koffein

Den rekommenderade dosen koffein för friska vuxna är mindre än 400 mg/dag, vilket motsvarar cirka fyra koppar kaffe. Som nämnts tidigare, eftersom koffeinhalten är lägre i te, motsvarar ungefär två koppar te en kopp kaffe, vilket gör det möjligt att dricka upp till åtta koppar te varje dag.

För gravida och ammande mödrar är det mindre än 200 mg/dag (cirka två koppar kaffe eller fyra koppar te).

Vilka är fördelarna med koffein?

Några av fördelarna med koffein inkluderar:

  • Förbättring av humör och vakenhet: Detta beror på minskade nivåer av hormoner, såsom adenosin, som främjar trötthet.
  • Ökar ämnesomsättningen: Detta beror på dess stimulerande effekt på det centrala nervsystemet som orsakar en ökad fettförbränningseffekt i kroppen.
  • Ökade energinivåer som leder till bättre prestanda: Detta beror på bättre nivåer av adrenalin och noradrenalin.
  • Skydd mot diabetes och hjärtsjukdomar (som sett i många forskningsstudier): Detta kan bero på dess antioxidanteffekt.
  • Hud/leverskydd: Den ger milt skydd mot hudcancer på grund av sin antioxidanteffekt.
  • Utöver dessa fördelar erbjuder grönt te, svart te och vitt te alla sina egna fördelar, som att stärka ditt immunförsvar, bekämpa inflammation och avvärja cancer och hjärtsjukdomar.

Vad har mest koffein: te eller kaffe?

Ett trevligt och enkelt sätt att komma ihåg är att en kaffekopp generellt sett har dubbelt så mycket koffein än matcha-te – vilket är den mest koffeinhaltiga typen av te.

Mängden koffein i en kopp te som hamnar i din kropp påverkas av ett antal faktorer:

  • teblad (svart, grönt, vitt, etc.)
  • bladets ålder
  • vattentemperatur
  • beredningstid och många andra.

Om du funderar på ditt koffeinintag kan du också överväga hur koffein passar in i din livsstil, hälsa och dina mål, eftersom du kan bli förvånad över att upptäcka att koffein i te faktiskt kan vara till hjälp!

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar