Vad är Skillnaden mellan Kaffe och Koffein?

coffee 1117933 1280

Kaffe och koffein är två helt olika ämnen. Kaffe är en dryck som bryggs genom att sila vatten genom rostade kaffebönor i pulverform, medan koffein är en allmänt konsumerad psykoaktiv drog som oftast finns i kaffe och kolsyrade drycker.
Över 90 % av världen konsumerar kaffe.

Det är den vanligaste drycken som konsumeras som en uppiggande dryck. Tja, det är därför kaffe och koffein ofta går hand i hand. Man kan aldrig prata om kaffe, utan att nämna fallgroparna i det – koffein. Den uppiggande-aspekten av kaffet är inget annat än koffeinet som finns i drycken.

Kaffe är en dryck som bryggs av bönor från Coffea-växten. Bönorna är gröna i färgen som sedan rostas i olika grad för olika smaker. De mer rostade är lätt beska än de som är lätt rostade. Det finns två vanligast odlade bönor: Arabica och robusta.

De rostade bönorna mals och används beroende på storlek i lämpliga maskiner. Den vanliga kaffemaskinen kräver inget fint pulver, men det gör en cappuccinomaskin. Det malda pulvret placeras sedan i ett filter och får varmt vatten att passera genom det med visst tryck. Resultatet är en brun bryggd vätska som kan konsumeras svart eller med mjölk och grädde. Beroende på vad som tillsätts kaffet ändras namnet på slutprodukten. Till exempel: kaffe (även känt som espresso) när det tillsätts till ångad mjölk blir en latte.

Kaffe kan dateras tillbaka till södra Arabien. De tidigaste bevisen på kaffedrickare hittades på 1400-talet i Sufi-helgedomarna i Jemen. De första kaffesorterna var kända som ”chaona”, daterades tillbaka 1598. Det ansågs vara ett tryckfel, med det korrekta ordet antogs vara ”chaoua”. Den exakta termen ”kaffe” tros härröra från det ottomanska turkiska ”kahve”, möjligen genom det italienska caféet.

Å andra sidan är koffein faktiskt en drog, en mild form av psykoaktiv drog. Det är dock beroendeframkallande under lång tid. En psykoaktiv drog är en kemisk substans som förändrar hjärnans funktion och resulterar i växlingar i uppfattning, medvetande och humör. Det är ett lagligt läkemedel och anses säkert eftersom det inte orsakar mycket skada på kroppen och dess funktioner.

En kopp kaffe innehåller 80–175 mg koffein, beroende på vilken ”böna” (frö) som används och hur den tillagas. Därför skulle en dödlig dos koffein kräva cirka 50 eller fler koppar kaffe på en dag. Infusionen av den pulveriserade bönan i vattnet är det som frigör koffeinet och det är känt för att ha både positiva och negativa effekter på en människokropp. Positiva effekter inkluderar att hjälpa och skydda mot vissa sjukdomar, medan negativa effekter inkluderar beroende och abstinensliknande symtom om kaffe inte konsumeras. Kaffe ökar också blodtrycket, hjärtfrekvensen och ökar urinproduktionen.

Allt kaffe behöver inte ha koffein. För gravida kvinnor och mödrar (som rekommenderas att avstå från att ha koffein i kosten) kan välja koffeinfritt kaffe, vilket innebär att kaffet förpackas och säljs efter att koffeinet har tagits bort från det. Det är ett mycket säkrare alternativ till att minska koffeinintaget i systemet.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar