Vad är Grovmalet kaffe?

coffee 1069290 1280

När det kommer till att göra kaffe finns det några grundläggande ingredienser som du behöver:

 • Vatten
 • Rostade kaffebönor
 • Behållare (kaffemugg)
 • Värme

Men, som du säkert redan vet blir det inte en välsmakande kopp kaffe att smälla ihop dessa saker och hoppas på det bästa.

Så härnäst behöver vi bemästra ett bryggförhållande, t.ex. rätt temperatur, rätt kaffebönor, rätt volym kaffebönor, rätt volym vatten och rätt extraktionstid.

De flesta av våra moderna kaffemaskiner kommer att få till detta perfekt för oss. Även den manuella franska pressen är specifika storlekar för att hindra oss från att gå fruktansvärt fel när det kommer till detta förhållande.

Men ändå kan en kopp kaffe smaka fruktansvärt.

Lösningen? Vi förfinar vår kaffegrovhet.

När vi pratar om kaffets grovhet menar vi egentligen storleken på malvningen för kaffepulvret vi använder. En mycket grov malning är där vi maler lite, vilket resulterar i stora bitar av kaffebönor. En mycket fin malning är där vi maler ner våra bönor tills de har en grynig pulverstruktur.

Med en grov malning av kaffe binder vårt varma vatten till utsidan av de enskilda malningarna. Den absorberar smaken när den långsamt tränger in i mitten av varje malning.

Med en finmalning av kaffe binder vårt varma vatten till utsidan av de enskilda malningarna på samma sätt… men eftersom malningarna är mycket mindre kan vattnet tränga in och dra ut smaken mycket snabbare.

Finmalt = snabb extraktionstid
Grovmalt = långsam extraktionstid

Och det är helt enkelt därför kaffemalningens grovhet kan ha en ENORM effekt på smaken av vår färdiga kaffedryck.

Vilken slipstorlek behöver jag?

Vissa kaffebryggare är bättre lämpade för olika malningsnivåer – och naturligtvis kommer drycken du försöker göra också att diktera malningsstorleken du behöver. Generellt, om din extraktionsmetod är snabb behöver du finmalningar, om den är långsam behöver du grovmalt kaffe.

Aeropress

Du behöver fina till medelfina slipningar med din Aeropress, även om de flesta Aeropress-modeller är justerbara. En Aeropress fungerar på samma sätt som en espresso – tvingar vatten genom ditt kaffe mals snabbt istället för att låta dem brygga. För denna snabba extraktion behöver du finare kaffepulver så att vattnet har en chans att verkligen tränga in i kaffemolekylerna.

Grovmalet kaffe i en Aeropress kommer att resultera i allvarligt underextraherat kaffe om du inte kommer att vänta i evigheter på att det ska brygga.

Dropp kaffebryggare

Droppa och hälla över metoder (där du tillsätter vatten till ditt kaffepulver och låter gravitationen göra allt arbete) kräver i allmänhet medelfinmaltkaffe. Även om vattnet inte trycks igenom lika snabbt som Aeropress- och espressomaskinen, finns det fortfarande inget som hindrar vattnet från att rinna rakt genom kaffet.

En medelfin malning säkerställer att den långsamma, jämna strömmen av vatten extraherar tillräckligt med smak utan att överextrahera.

Espressomaskin

Riktiga espressomaskiner kräver 9 bars tryck för att få en shot. Dessa maskiner är dyra och tar upp ganska mycket utrymme för köksbänken. Se till att du faktiskt har en espressomaskin och inte en kaffebryggare som gör extra starkt kaffe, innan du använder finmalet kaffe i den.

Finmalet kaffe är viktigt för espressomaskiner. Vatten pressas med kraft genom malningar på 30 sekunder – konsistens i malningsstorlek, fördelning, och rätt förhållande mellan kaffevolym är avgörande. Om din malning är för grov kommer du att ha underextraherat kaffe. Om du saknar konsistens har du både underextraherat och överextraherat kaffe i samma kopp!

Fransk press

Du behöver grovmalet kaffe för din franska press. Till skillnad från dropp-, espresso- och Aeropress-metoder, blötlägger din franska press kaffet i vatten under en längre tid (vanligtvis några minuter, vilket är ganska länge i kaffeutvinningsvärlden).

Om du använder finare malningar har vattnet bättre tillgång till kaffet på molekylär nivå, vilket extraherar dessa kaffesmaker och oljor mycket snabbare – vilket leder till överextraherat kaffe. Som en allmän regel, om du kämpar för att trycka ner kolven, är dina grunder för fina.

Vad är grovmalet kaffe bäst för?

Grovmalet kaffe är bäst för en fransk press – vilket verkligen begränsar dig när det gäller att göra kaffedrycker. Latte, cappuccino, etc .. är gjorda med espresso, som använder finmalt kaffe.

Men du kan fortfarande använda grovmalning och franska pressar för att göra några läckra kaffedrycker. När du väl har fått rätt grovhet för din franska press kommer du att älska ditt hembryggda kaffe av baristakvalitet.

Om ditt kaffe blir för surt betyder det vanligtvis att du måste göra ditt kaffepulver finare. Om det är för bittert har du extraherat för mycket och du måste antingen minska nedsänkningstiden eller använda en grovmalning – eller både och.

Typer av grovmalning

Du har två sätt att få grovmalet – att köpa färdigmalet kaffe eller köpa kaffebönor att mala själv.

Förmalet kaffe:

 • Väldigt passande
 • Perfekt storlek paket
 • Bra konsistens
 • Kommer inte smaka lika fräscht
 • Dyrare

Mal ditt eget kaffe:

 • Smaken kommer att vara fantastisk
 • Mycket givande, speciellt med en manuell kvarn
 • Ger dig bättre precision för att få den perfekta malningen för din kaffebryggare
 • Tidskrävande
 • Kräver en lämplig kvarn

Vilka olika typer av kaffemalningar finns det?

När vi pratar om kaffets grovhet är vår huvudsakliga uppmärksamhet på storleken på malningen av bönorna.

Grovmalet kaffe

Grovmalning av kaffe betyder när bönorna är stora, och malningen görs väldigt lite så att det blir stora partiklar av kaffebönor. I detta fall kan det varma vattnet bara binda till den yttre delen av malningarna, och det observeras långsamt när vattnet sipprar från utsidan till insidan gradvis.

För det andra är det finmalda kaffet

Hitta malning av kaffe betyder att kaffebönorna mals mycket väl och därför har det en jämn pulverformig konsistens. När det varma vattnet är bra, eftersom kornen är små kan vattnet extrahera smaken mycket snabbare än det förra.

Nu vet du att det är skillnad på fin- och grovmalning av kaffe. Men det är inte bara de två typerna eftersom även undertyperna är vanliga. Titta på några av dessa undertyper och hur du kan förstå vilken du ska välja:

 • Grovmalet kaffe
 • Medelgrovmalt kaffe
 • Mediummalt kaffe
 • Medelfinmalt kaffe
 • Finmalet kaffe
 • Extra finmalet kaffe

Varför spelar malstorleken roll?

Om din morgonkaffe-ritual går ut på att öppna den där påsen med förmalet kaffe och dumpa ett par skopor i din kaffebryggare, kanske du undrar varför malningsstorleken ens spelar någon roll?

Malningsstorleken är avgörande och kommer att ha en betydande inverkan på smaken av din slutliga brygd. Oavsett vilken bryggmetod du använder är processen densamma. Man utvinner smak från att mala bönor och brygga dem. Om du använder en finare malning blir det mer yta och kaffet extraheras snabbt. Och vice versa, om du använder en grovmalning blir det mindre yta och kaffet får längre extraktionstid.

Om du har fel storlek på malet kaffe kommer du att tycka att det bara smakar hemskt. Om ditt kaffe är för grovt för din bryggmetod kommer den sista koppen att smaka underextraherad och sur. Å andra sidan, om din malning är för fin, kommer den slutliga koppen att överextraheras och smaka bittert. Att brygga den perfekta koppen är en fin linje som kräver den perfekta balansen mellan malningsstorlek, bryggtid och temperatur.

Andra faktorer som påverkar smaken

Malningsstorlek, även om den är viktig, är bara en av faktorerna som påverkar den slutliga smaken.

Variation av bönor: kaffebönor finns i alla möjliga former och storlekar. Smaken på en böna styrs av många faktorer: ursprung, typ, hur den odlades och bearbetningsmetoder.

Rostnivå: lättare rostat kaffe har mer av ursprungssmakerna närvarande med en lätt, fruktig, syrlig smakprofil. Mellanrostat kaffe är välbalanserat med sötma. Mörkrostat kaffe har en mer generisk smak med mörka, bittra, rökiga smaker.

Bryggtid: ju längre bryggtid, desto mer extraherar du och vice versa

Vattentemperatur: Ju varmare vattentemperatur, desto mer extraherar du.

Hur får man grovmalet kaffe?

Det finns två sätt att få i sig grovmalet kaffe; köp färdigmald eller mal ditt eget. Vissa kaffeföretag erbjuder färdigmalet grovmalet kaffe. Detta är ett bekvämt sätt att få det, och malningskonsistensen är utmärkt, med tanke på att bönorna vanligtvis mals på en kommersiell kvarn. Men du offrar färskheten och smaken om du bestämmer dig för att köpa grovmalet kaffe på detta sätt.

Det andra sättet att få det är genom att mala det själv. Detta kommer att resultera i det bästa kaffet eftersom du kan köpa färska bönor och mala dem på begäran.

Det ger dig också bättre precision, så att du kan justera din malningsstorlek för att hitta den perfekta passformen. Det kräver dock att du investerar i en gradslip, vilket kan vara dyrt. Det är viktigt att du väljer en gradkvarn istället för en knivkvarn eftersom malningsstorleken måste vara enhetlig för att få ett väl extraherat kaffe.

.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar