Varför ska man Mala Kaffe Själv? Fördelar med att Mala Kaffebönor

coffee 1239226 1280

Vissa anser att malet kaffe är bättre, medan andra anser att hela bönor bör köpas och malas hemma. Förmalt kaffe handlar om bekvämlighet och användarvänlighet. Det är dock svårt att förneka att nymalet kaffe är oöverträffat.

Att se en kaffekvarn på en köksbänk blir alltmer en vardaglig upplevelse. Fler och fler människor, särskilt unga yrkesverksamma, ser att malning av sina egna kaffebönor antingen på en automatisk eller handkvarn är nästan en självklarhet.
Så vad var det som har övertygat så många människor att anamma en praxis som av allt att döma gör livet svårare snarare än enklare? Vilka är fördelarna med att mala dina egna kaffebönor?

Det finns många bra anledningar till att mala kaffe själv hemma och det är just detta vi ska gå igenom i denna artikel.

Färskhet

En ”nybryggt” kopp kaffe är annorlunda än ”färskt kaffe”. Nybryggt betyder helt enkelt att kaffet gjordes den dagen, och inte att kaffet i sig är färskt. Visste du att kaffe är färskast när det fortfarande är i bönform? Det är sant. Bönor omsluter de viktiga föreningar som är ansvariga för kaffes arom och smak. I samma ögonblick som bönorna mals börjar de omedelbart förlora sina naturliga oljor på grund av oxidation. Detta gör att kaffet åldras snabbt (blir gammalt) och är anledningen till att kaffe ibland har en obehaglig smak. Så, med andra ord, när kaffe lämnar tillverkaren och kommer till butiken har det redan tappat sin kvalitet och anses vara gammalt.

Bekvämlighet

Att köpa en kopp kaffe, från ditt favoritkafé, är förmodligen en vanlig vana för många kaffedrickare, men ibland kan den långa väntan vara frustrerande – och inte alltid bekväm. Att mala ditt eget kaffe hemma kommer att eliminera en sådan irritation. Hemma är det inga köer och ingen omfattande väntan. Och det bästa är att du säkert vet att du verkligen dricker en ny kopp kaffe.

Malningsstorlek

Eftersom du kommer att mala dina egna bönor har du full kontroll över storleken på malningen. Detta är extremt viktigt eftersom malningsstorleken påverkar smaken av kaffe oerhört. När du köper kaffe från ett kafé frågar de dig inte vilken malningsstorlek du vill ha. Du generaliseras och får platt, ibland obehagligt smakande kaffe. Så när det gäller kaffe spelar storleken roll.

Föroreningar

Köket är en grogrund för lukter och föroreningar. Har du någonsin undrat om kaffe kan vara förorenat? Jo, det kan det. Kaffe absorberar lukter precis som allt annat, och att lägga det i kylskåpet är ett av de snabbaste sätten för kaffe att bli förorenat. Att mala ditt kaffe färskt dagligen kommer att minska, om inte eliminera, risken för kontaminering helt och hållet.

Om du aldrig har upplevt hemmalt kaffe förut, är det mycket troligt att du aldrig har haft en riktig kopp ”färskt” kaffe. Som ett förslag och ett sätt att vara kostnadseffektiv, nästa gång du är i mataffären, plocka upp en påse kaffebönor (mot förmalet kaffe) och prova själv.

Bättre kaffe

Den enklaste anledningen till att så många väljer att börja mala sina egna bönor är att det ger kaffe med bättre smak. Människor inser inte alltid att kaffebönor tekniskt sett anses vara produkter och förlorar smak och arom med tiden. Denna process påskyndas genom att kaffebönorna mals och kaffepartiklarna utsätts för luft.

I grund och botten, ju äldre kaffebönor och ju längre tid sedan de maldes, desto mindre smak kommer de att ha. Detta är anledningen till att ditt favoritkafé inte använder färdigmalet kaffe utan har en kvarn på bänken bredvid espressomaskinen. Eftersom kaffe malet på begäran och använt omedelbart smakar överlägset kaffe som maldes för en tid sedan.

Kaffe tappar både smak och arom med tiden och därför börjar förmalet kaffe nödvändigtvis på bakfoten. Den första fördelen med att mala dina egna kaffebönor är att det resulterar i bättre smakande kaffe.

Bättre upplevelse

En annan fördel är att malning av dina egna kaffebönor bidrar till kaffeupplevelsen. För många människor är kaffe mycket mer än bara lite koffein utan istället är det en ritual, en vana, en mycket efterlängtad aspekt av den dagliga rutinen. Så vi njuter vi inte bara av smaken av kaffet, utan av processen.

Det är därför så många människor lämnar snabbkaffe bakom sig för mer avancerade metoder. För vi njuter av både smaken och ritualen av kaffebryggning. Och att köpa en kaffekvarn bidrar bara till glädjen i denna process. Oavsett om du väljer en automatisk eller en manuell kaffekvarn, är det något med den söta doften av färskt kaffe som mals som nästan är berusande.

Du kommer att uppskatta inte bara smakskillnaden med att mala dina egna bönor, utan även upplevelseskillnaden.

Bättre flexibilitet

En ytterligare fördel med att mala dina egna kaffebönor är mycket större flexibilitet i din kaffebryggning. Som du kanske vet kräver varje typ av kaffebryggare en specifik malningsstorlek för optimal extraktion och smak. Till exempel använder du en helt annan malningsstorlek för franskpress än du gör för espresso.

Men om du håller dig till förmalet kaffe kommer du att vara begränsad till två eller högst tre olika malningsstorlekar. Vanligtvis finns det en finmalning i ungefär rätt storlek för espresso, och en medelstor malning ungefär i storleken för droppkaffemaskiner.

Genom att mala dina egna kaffebönor ger du dig själv flexibiliteten att leka med olika stilar av kaffebryggning och se till att du använder rätt storlek för din favoritbryggare.

Andra obestridliga fördelar

Att mala dina egna kaffebönor kan ge dig en känsla av befrielse. Det kan ge dig möjlighet att finjustera din malning som ett sätt att förbättra din extraktionsteknik. Glöm inte heller att du kan närma dig bönmalning genom alla möjliga fascinerande och givande metoder. Du kan ändra saker som du vill med olika utrustning, olika sliptider och olika sliptekniker.

Kaffe är på många sätt ett sätt att leva för otaliga entusiaster i alla delar av den massiva världen. Om du vill ta ditt kaffe till nästa nivå och högre, bör du ta reda på allt du kan om kaffemalning och hur det kan lägga till din kaffeupplevelse.

MALNING – När du börjar leka med olika bryggmetoder (Aeropress, Espresso etc.) kommer du att upptäcka att justeringar i malningen av ditt kaffe gör stor skillnad för smaken. Genom att mala ditt eget kaffe kan du leka med de olika bryggprocesserna och vad som fungerar för dig.

Är kaffe bättre om du maler dina egna bönor?

När du maler dina bönor kommer CO2:ns yta att öka och överföra dina oljor till kaffekoppen lättare. Eftersom kaffebönor redan har en hög nivå av poröshet förvärrar malning bara problemet, vilket gör bryggningen så enkel som möjligt.

Finns det en fördel med att mala ditt egna kaffe?

Det faktum att din kaffemalning kan ”kalibreras” när den går genom din maskin hjälper dig att njuta av de många fördelarna med att göra din egen. På så sätt kan malningen anpassas till din bryggmetod och stil exakt. Processen att implementera det är också lätt när du vet vad som fungerar. Du kan upprepa det flera gånger när du har en bättre förståelse för det.

Är det värt att mala kaffebönor?

Hur fördelaktigt är det att mala upp egna kaffebönor hemma egentligen? I stället för hela bönor resulterar malning av kaffebönor i att deras yta försvinner, vilket resulterar i en snabbare smakförlust. Många av de vattenlösliga delarna av kaffebönorna kan lösas upp när de mals eftersom även fukt i luften kan få dem att lösas upp.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar

  • Vad är Skillnaden mellan Kaffebönor och Espressobönor?

  • Hur går Rostning av Kaffebönor Till?

  • Hur Mycket Kaffe ger en Planta? Kaffeträd Skörd

  • Vad är Grovmalet kaffe?