Vad är Skillnaden mellan Kaffebönor och Espressobönor?

coffee 2562435 1280

Vad är skillnaden mellan kaffe och espressobönor? Sanningen är att det inte finns någon direkt skillnad mellan espresso och kaffebönor. En kaffeböna är en kaffeböna. Så varför märks påsar annorlunda? Som det visar sig är det bryggmetoden.

När du handlar kaffebönor, har du lagt märke till att vissa är märka kaffebönor och några andra är märkta som espressobönor. Har du någonsin undrat vad som är skillnaden mellan kaffebönor och espressobönor? I det här inlägget försöker vi svara på alla dina brännande frågor angående ämnet.

Espressobönor och kaffebönor är antingen Arabica- eller Robusta-kaffebönor. Espressobönor kommer med en mörkrostade medan vanliga kaffebönor kan vara ljusa, medium eller mörkrostade. Alla espressobönor är kaffebönor men inte alla kaffebönor är espressobönor.

Att märka bönor som espresso eller dropp är inget annat än en rekommendation från rosteriet om hur man tar fram smaken på bönorna. Naturligtvis finns det olika rostningar och kaffebönor – två arter faktiskt, Arabica och Robusta, samt sorter som föds upp från dessa arter – men var och en är fortfarande en kaffeböna som kan användas i en mängd olika metoder.

Vi kommer att dyka in i hur bönor och blandningar skapar olika smaker och hur de rekommenderade bryggmetoderna utvecklades.

Kaffesmakprofil

Läs etiketten på din favoritpåse med bönor och ibland hittar du smakbeskrivningar som apelsiner eller bakningsingredienser. Dessa beskrivningar är unika smaknoteringar som rostaren har smakat eller luktat i bönorna baserat på deras rekommenderade bryggprocess.

Dessa beskrivningar indikerar dock inte kvaliteten på brygden, utan en rekommendation baserad på bönornas bakgrund – som odlingsregion, process eller om det är ett enda ursprung eller en blandning.

Prova att brygga utifrån deras rekommendation: Vad smakar du? Kanske är det vad rosten upptäckte – subtila söta och fruktiga smaker med chokladundertoner eller svart te med en syrlig, citrusig kick – eller så kanske du hittar en lite annorlunda smak.

Espresso vs kaffe

Så, hur kom espressobönorna till? När det först blev populärt, hade kaffeodlingar inte den förfining av odling som vi ser idag – och när bönorna av mindre kvalitet bryggdes som espresso märktes det tydligt. När man sätter bönor under press, som man gör med espresso, blir smakprofilen mer intensiv.

I ett försök att skapa en konsekvent smakprofil skulle rostare använda en mörkare rostning för att producera rökiga, karamelliserade sockernoter, som vi ser i en italiensk rostning. Denna rostningsmetod gjorde dock att de nyanserade smakerna inte längre gick att upptäcka. Nuförtiden köper specialrostare högkvalitativa bönor för att denna metod för att maskera smak inte är nödvändig. Rostare kan experimentera med lättare rostningar för att förstärka kaffets smak och dela dess komplexitet.

Bryggt kaffe, oavsett om det är från en vanlig kaffebryggare eller annat tenderar det att producera mindre intensiva smaker än espresso, vilket gör det mer förlåtande när det används för att brygga en mängd olika kaffekvaliteter. Många tycker också att bryggkaffe är lite lättare att kontrollera utvinningen och därför smaken på koppen som produceras.

Många tycker att enstaka ursprung, bönor som kommer från en plats, är lättare att brygga på det här sättet. Enstaka ursprung har vanligtvis mer ömtåliga smaker, vilket gör det lätt att under- eller överextraktera vilket gör dem ofta svåra att brygga med till espresso. Tänk på det som ett mål, att få en fantastisk kopp bryggkaffe är som att slå på brädan och en fantastisk kopp espresso som att slå i sikte. Det är inte omöjligt, men det kommer att ta lite mer tid och engagemang.

Vi tror att texten på påsen inte bör påverka hur du brygger. Det är en rekommendation avsedd att vägleda dig, men det är i slutändan upp till dig att experimentera och hitta den perfekta brygden. Även om det kan kräva lite finesser att ringa in ett enda ursprung för espresso, tycker vi att belöningen är väl värt ansträngningen – tillsätt lite ångad mjölk så får du en dekadent, dessertliknande behandling.

Är espressobönor detsamma som kaffebönor?

Ja, espressobönor och kaffebönor är samma sak. För att få espressobönor rostas vanliga kaffebönor mörkt.
En espressoböna kan vara en Arabica- eller en Robustaböna, vilket också är sant för alla andra kaffebönor.
Espressobönor rostas mörkare och mals mycket finare än vanliga kaffebönor.
Espresso är inte bara i bryggningsprocessen. Att göra den bästa espresson för att konkurrera med en toppbarista beror också på bönblandningen, stekningen och malningen.
Kaffebönor är aldrig vilken gammal kaffeböna som helst. Hur din kopp kaffe blir beror på typen av böna i sig lika mycket som vad du gör med den.
Säljare av kaffebönor kommer att ta bönor från olika odlare, och till och med olika bönorter själva (Arabicabönor eller robustabönor), och blanda ihop dem i olika proportioner snarare än att använda en böna med ett ursprung. De strävar efter att få en riktigt konsekvent smak av blandning. Så att kunderna vet vad de kan förvänta sig av deras produkt.
Att ha så många olika blandningar av kaffe att välja mellan öppnar verkligen upp en ny dimension till kaffesmaker.
Både espressobönor och vanliga kaffebönor kommer att blandas på ett speciellt sätt av säljaren.
Enligt min erfarenhet fann jag att espressoblandningar i Italien ofta innehöll en stark andel robustabönor. Det kan tyckas konstigt till en början, vissa anser att robusta är en böna av lägre kvalitet. Italienska espressoblandningar brukar gilla att inkludera robustabönor med arabicabönor eftersom det ger en extra mörk smak, ett högre koffeininnehåll och skapar mer crema i koppen.

Espressostek

Espressobönor rostas mycket längre tid, vid högre temperaturer, än vanliga kaffebönor. Kaffeälskare kallar detta för en mörkare rost. Mörkt rostade kaffebönor har en smak som är mycket starkare och rik på karamell, choklad och trätoner på grund av den längre, hetare rostningsprocessen.
Förutom att de är mörkrostade är dessa bönor mycket oljigare. De har mycket starkare smaker med en ton och är lägre i syra jämfört med en lättrostad eller mellanrostad. Ungefär precis som man kan förvänta sig av en espresso.

Många tror att espresso-rostade bönor skulle ha högre koffeininnehåll men när man jämför espressobönor vs kaffebönor så bryter högre temperaturer och längre tid på rostarna också ner koffeinet i bönorna.

Så hur konstigt det än kan låta; espressobönor har faktiskt något mindre koffeininnehåll. Som sagt, det blir förmodligen inte nämnvärt mindre.

Malning

Att bemästra din kaffemalning är ett sant tecken på kaffekunskap.

Espressobönor mals till ett mycket finare pulver. En gradkvarn används alltid för att uppnå en finmalning och en jämn konsistens.

För att göra en espresso måste de malda bönorna packas tätt till ett filter innan vatten trycks igenom det under högt tryck. För att få dem att hålla ihop när de komprimeras är en finare malning nyckeln.

Med dropp, doppkaffe eller kallbryggning tar blötläggningsprocessen mycket längre tid. Folk väljer vanligtvis en grövre slipning. En påse vanliga förmalda kaffebönor blir definitivt grövre än en påse espressokaffe.

Alltså i en metaforisk mening. Skillnaden mellan de två kaffemalningarna är lite som skillnaden mellan sand och grus.

Espresso

Espressobryggning handlar om snabbhet, en viktig faktor i livliga kaféer.

En espressomaskin är den enda bryggmetoden som kan uppnå dessa höga tryck och det är detta som hjälper till att påskynda extraktionsprocessen.

En shot espresso görs alltid snabbt och i små mängder. Det kan väl ändå inte vara allt som gör en espresso till en espresso! Du har rätt!

Crema är kanske den viktigaste aspekten av en espresso. Det är det ljust skummande lagret ovanpå en espresso som ser ut som, ja, grädde.

Vad är Crema?

Creman görs när det varma trycksatta vattnet träffar den komprimerade kaffesumpen. Det varma vattnet gör att en mängd CO2 frigörs från de malda bönorna. Kombinationen av värme och CO2 gör att oljor i marken emulgerar.

Enkelt uttryckt är crema verkligen väldigt lik grädde. Det är i huvudsak vispat fett.

Oroa dig dock inte för kalorier. En espresso har fortfarande bara cirka 1 kalori.

Utan crema skulle espresso bara vara en liten shot droppkaffe.

Kan jag använda espressobönor för att göra vanligt kaffe och vice versa?

Du kan absolut använda espressobönor för att göra vilken typ av vanligt kaffe som helst. På samma sätt är det ingen som hindrar dig från att använda vanliga kaffebönor för att göra en espresso.

Dessa olika bönor är bara gjorda för att vara något bättre på att göra de olika typerna av kaffe. Kaffet du skulle få om du till exempel använde espressobönor i en fransk press skulle vara mer benägna att vara särskilt starkt och kanske lite överbryggt.

Eftersom espressobönorna är finare kommer kaffesmakerna att brygga ur dem mycket snabbare. Om du använder en fransk press kommer kaffet att smaka ganska bittert. Dessutom, eftersom kaffet är mer finmalt är det mer sannolikt att de läcker ut genom nätfiltret och hamnar i din mugg.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar

  • Hur går Rostning av Kaffebönor Till?

  • Hur Mycket Kaffe ger en Planta? Kaffeträd Skörd

  • Vad är Grovmalet kaffe?

  • Varför ska man Mala Kaffe Själv? Fördelar med att Mala Kaffebönor