Hur Mycket Kaffe ger en Planta? Kaffeträd Skörd

coffee 5278346 1280

Det finns inget som att börja dagen med en fräsch kopp fylligt och smakrikt kaffe. Visste du att en genomsnittlig svensk vuxen dricker cirka tre koppar kaffe per dag? Och denna siffra fortsätter att öka varje år. Idag finns det så många olika sätt att dricka kaffe att det nästan är överväldigande och kaffe har varit en del av vår kultur och historia i århundraden.

De första registrerade bevisen för effekterna av kaffe går tillbaka till 800-talets Etiopien och kaffe har odlats i Jemen långt före 1400-talet. Sedan dess har det spridit sig och kaffe odlas på många ställen över hela världen, främst mellan Kräftans vändkrets och Stenbockens vändkrets.

Ett enda kaffeträd producerar cirka 7 koppar franskpressat kaffe per år, baserat på malning av 25 gram bönor för din bryggning. Det här låter inte mycket, men hur odlas kaffe och vilka faktorer som påverkar skördens kvantitet och kvalitet.

Vad är ett kaffeträd?

Ett kaffeträd är egentligen en buske eller ett litet träd som kallas en kaffe. De två mest populära är Coffea Arabica och Coffea Robusta. Kaffeträdet bär röda eller lila frukter, så kallade kaffekörsbär, även om de egentligen inte är körsbär. Inuti dessa finns fröna, som i själva verket är kaffebönan.

Kaffe är en vintergrön tropisk buske som växer bäst i varma och fuktiga klimat. Den är hemma i tropiska områden i Sydamerika, Afrika och Sydostasien där Arabica-arterna växer bäst på höga höjder och varma temperaturer, där Robusta föredrar att växa på lägre höjder. Kaffeväxter tål inte kyla.

Arabica kaffeväxter producerar frukt efter cirka 3-5 år och kommer att fortsätta att göra det i cirka 60 år. En kaffeplanta kommer att växa starkt doftande vita blommor. Kronbladen av dessa faller till marken efter bara några dagar och körsbären kommer att börja växa och mogna om cirka sex till sju månader, och skördas en gång per år. Robusta-arter kan skördas två eller tre gånger per år beroende på klimat och markförhållanden.

Hur mycket kaffe producerar ett träd?

Beroende på typ av träd, jordkvalitet och klimat, producerar ett kaffeträd mellan 0,7 – 0,9 kilo kaffebär varje år. Det kommer att krävas 2,23 kilo kaffebär för att producera 0,45 kilo kaffebönor.

Därför, beroende på din bryggning och förhållandet mellan kaffe och vatten du kommer att använda, är en uppskattning av hur många koppar ett kaffeträd producerar enligt följande:

  • Aeropress 5 koppar
  • Fransk Press 9 koppar
  • Chemex 13 koppar
  • Moka Pot 7 koppar
  • Sifon 13 koppar
  • Espresso 8 Shots

*baserat på att använda 220 ml vatten för en kopp och 40 ml espresso

Hur mycket kaffe kan produceras från 1 hektar mark?

Traditionellt planterar kaffegårdar 450 träd per hektar, så det är 1111 träd för en hektar. Med rätt jord- och väderförhållanden kan man producera 1 000 kg kaffe per hektar. För att sätta det i perspektiv kan en hektar mark producera tillräckligt med kaffe för cirka 10 000 koppar franskt presskaffe.

Det finns bönder i Uganda som använder en jordbruksmodell importerad från Brasilien som planterar 1300 Robusta-träd per hektar eller 3211 träd per hektar. Det är en 289% ökning av avkastningen jämfört med den mer traditionella metoden!

Mellan februari 2020 och januari 2021 exporterade kaffeodlande nationer totalt 129 466 155 60 kg påsar kaffe. Det är en totalvikt på cirka 7,7 miljarder kg. Baserat på vår 1000 kg per hektar modell är 7,8 miljoner hektar mark avsedd för kaffeodling eller 8,7 miljarder kaffeträd!

Vilka miljöfaktorer kan påverka kvaliteten på kaffet?

Kaffets kvalitet kommer att påverkas av miljöfaktorer som inkluderar klimat, höjd, markförhållanden och nederbörd. Dessa spelar en avgörande roll för kaffeplantornas hälsa och bestämmer i slutändan skörden och kvaliteten på den färdiga produkten.

En systematisk genomgång 2021 av 73 tidigare studier undersökte effekterna av klimatförändringar på kaffekvaliteten. Studien tittade på både miljö- och förvaltningsförhållanden och identifierade de tio vanligaste faktorerna inom de 73 studierna. Dessa var geografi, höjd, ljusexponering, temperatur, vattenstress, näringshantering, sorts sort, skadedjur och sjukdomshantering, gallring av frukt och koldioxid.

Kaffepriserna har stadigt stigit under de senaste åren, med de senaste priserna på toppar under 10 år. Detta kan till stor del hänföras till klimatkrisen. Miljöfaktorer påverkar inte bara kvaliteten på din brygd, de gör den också dyrare!

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar

  • Vad är Skillnaden mellan Kaffebönor och Espressobönor?

  • Hur går Rostning av Kaffebönor Till?

  • Vad är Grovmalet kaffe?

  • Varför ska man Mala Kaffe Själv? Fördelar med att Mala Kaffebönor