Kan man Frysa in Kaffe? Allt du bör Veta

coffee 6199769 1280

Du kan förvara kaffebönor och malet kaffe i frysen i upp till 8 veckor så länge de är i en lufttät behållare. Om kaffet inte är i en lufttät behållare kan påsen samla kondens som då gör att kaffet tappar smak

I teorin kan du lämna kaffet i frysen i ett eller två år men efter 8 veckor börjar smaken sakta minska..

Och om du lägger ditt kaffe i frysen, se till att du tar ut det och tinar upp det helt innan du använder det, dra det inte in och ut ur frysen varje gång.

Enligt min mening är det bästa kaffet gjort av färska kaffebönor, och speciellt om du köper specialkaffe kommer du att vilja bara köpa små partier, använda dem och sedan köpa mer. Fortsätt frysa och tina dina kaffebönor som en sista utväg.

Hur man fryser kaffebönor och malet kaffe

Det värsta du kan göra är att ta din påse med kaffe in och ut i frysen varje dag. Detta släpper in fukt i påsen vilket gör att ditt kaffe börjar bli surt och har den där ”konstiga” smaken och lukten.

Vad du vill göra om du till exempel har köpt mer kaffe än du ska dricka under de kommande två veckorna är att frysa in det i mindre omgångar. Dela upp det i två veckors mängder, förvara dem i individuella lufttäta behållare och lägg var och en av dem i frysen.

När du sedan håller på att få slut på kaffe kan du ta ut en behållare från frysen och låta den stå ute över natten för att tina upp. Men öppna den inte förrän den är helt upptinad, annars kan du få kondens.

Det är så kaffeexperterna gör om de ska frysa kaffe. Tja, riktiga kaffeexperter kommer att ha speciella frysar som kan gå ner till -40 eftersom det är tänkt att vara den idealiska temperaturen för att frysa kaffe så det inte sker någon nedbrytning alls, men om du inte har lite flytande kväve till hands kommer du att gå att få nöja dig med vanliga frystemperaturer.

Anledningar till att inte frysa kaffe

1. Om du är benägen att lämna din frysdörr öppen

Detta leder till problemet med att ditt kaffe tinar upp och sedan fryser igen, vilket inte är bra för någon mat och kan lämna din kaffepåse som påsen med ärter som har blivit mer is än ärta. Och jag är säker på att du inte behöver mig för att berätta för dig att det inte är bra att ha is över hela ditt kaffe.

2. Du kan enkelt köpa ditt kaffe färskt

Om du kan köpa ditt kaffe färskrostat är det enklare. Om du kan gå till ditt lokala kafferosteri är det trevligt att ha lite gemenskap och få prata med dem. Och färskt är bäst, alltid, det är regeln för alla de bästa kockarna i världen.

Om du inte är så lyckligt lottad och bor mer avlägset så ja, frys.

3. Du vill ha bästa möjliga kvalitet

Om du vill ha den bästa smaken och den bästa kvaliteten, frys inte in den. Det finns så många delade åsikter och det finns flera sätt att det kan gå fel och lämna dig med undermåliga bönor att det bästa är att undvika situationen tillsammans.

Vilken kaffebehållare ska du frysa kaffe i

Dessa kaffelagringsmetoder fungerar för malet kaffe och hela kaffebönor. Det är bättre att frysa bönor hela om du har en kvarn hemma eftersom hemmamalda bönor som används omedelbart smakar bäst.

1. Originalförpackningen

Du kan absolut förvara kaffe i originalförpackningen det kom i, detta är idealiskt om du har köpt några påsar medan du var på ditt favoritrosteri eller kafé.

Mitt enda tips för att förvara kaffe i påsen är att sätta en bit tejp över ventilen som är inbyggd i påsen om du har köpt bönor (det vita locket som får det att se ut som om påsen har en navel).

Detta är en envägsventil som är till för att släppa ut koldioxid från bönornas avgas, vilket gör att rostarna kan stoppa in bönorna i förpackningen när bönorna fortfarande är varma. Men när den ligger i frysen kan den här envägsventilen fastna och bli en tvåvägsventil som släpper in luft och fukt i påsen och förstör den.

Om du redan har öppnat påsen, se till att du pressar ut så mycket luft som möjligt innan du lägger den i frysen.

Har du köpt malet kaffe är det vakuumförpackat och du kan stoppa det i frysen direkt.

2. Zip Lock Fryspåse

Dessa är bra eftersom de i allmänhet är lufttäta och du kan pressa ut luften ur dem. De är lätta att portionera i och generellt billiga att köpa men du kan även tvätta dem och återanvända dem. Se bara till att det är helt torrt innan du lägger i kaffe.

Om du vill förvara ditt kaffe säkert skulle du vilja vakuumförpacka det, och även om ingen har en vakuumförpackare hemma kan du faktiskt använda en zip-lock och en bassäng med vatten för att skapa en tillräckligt bra vakuumförsegling.

Börja med att hälla i kaffet du behöver och stäng zip-locken tills endast 1-tum är öppet, sänk sedan ner påsen i vatten från botten (låt inte vatten komma in) tills den är precis till den öppna delen av stängningen, dra sedan igen och voila! Du har precis vakuumförseglat några kaffebönor.

Var medveten om att när du tinar bönorna kommer det att bli en del avgasning så att påsen fylls med luft igen, det är normalt och betyder inte att det är en hel påse eller att något har hänt för att förstöra bönorna eller underlaget.

3. I en lufttät burk

Detta är det stiligaste sättet att förvara ditt kaffe i frysen. Skaffa en lufttät burk som du har fyllt med dina två veckors kaffe, eller hur mycket du än förvarar och stoppar i frysen. Ser snyggt ut och det är helt säkert, även om det inte är det mest utrymmeseffektiva om du har en stor mängd att lagra.

Inga knep behövs och ju fylligare burken är desto mindre utrymme för luft. Var bara medveten om avgasningen efter avfrostning innebär att burken öppnas med en pop så tänk på fingrarna när du gör det.

Smakar kaffe annorlunda efter att det är fruset?

Det beror på, om du är en sann kaffeälskare och har utvecklat en kaffesmak som kan identifiera smakerna från påsen så ja, du kommer förmodligen att smaka skillnad. Om du precis som jag gillar kaffe och inte kan berätta något om smaknoterna så kommer du förmodligen inte att smaka någon skillnad.

Du kommer förmodligen inte att märka någon större skillnad, och du kommer definitivt inte att märka tillräckligt för att det ska bli dåligt.

Fräschast är alltid… Bäst? Men om du har gått och köpt en större förpackning än du kan konsumera så frys den.

Du kommer också att vilja hålla utkik efter frysskador, som händer när du inte har förvarat ditt kaffe ordentligt, om det inte är i en förseglad påse kan avdunstning uppstå och lämna dina rostade bönor med missfärgning eller skada. Det är därför det är viktigt med rätt förvaringsbehållare.

Hur länge håller kaffet i frysen?

Det beror verkligen på hur raffinerad din smak är, jag skulle förmodligen kunna ta en kopp kaffe gjord med 2 år gammal kaffe ut ur frysen och inte märka något men en professionell kaffeexpert skulle säkert gnälla vid tanken på dricker 2 år gammalt kaffe.

Mala bönor från frysta

Detta är en mycket mer avancerad teknik.

Din malning påverkar kaffet genom att ändra vilken storlek kaffepartiklarna har. Om din malning är för fin kan den smaka surt och om din malning är för grov kan den smaka bittert, så för att få en riktigt konsekvent kopp behöver du en helt jämn malning.

En vetenskaplig studie gjordes för att mäta storleken på partiklar efter malning med frysta bönor och rumstempererade bönor och resultaten visade en jämnare malning med frysta bönor. Men hur balanserar du de två att inte öppna din kaffepåse utan få frysta bönor?

Jag antar att svaret är att frysa in en veckas kaffe och prova båda. Tina en del av det helt och gör kaffe och jämför sedan med kaffe gjort på bönor som mals från frysta och se om du kan smaka skillnaden. Om du inte kan, oroa dig inte!

Experimentet gjordes mer för att hjälpa kaféägare som behöver justera malningsstorleken under dagen för att ta hänsyn till att deras kvarnar överhettas och kaféets ändrade temperatur. Hemma kommer du inte att ha den här typen av svåra miljöer att navigera i så du gör som du vill.

Kan man frysa bryggkaffe?

Ja, du kan frysa bryggkaffe. Länge rekommenderades det inte, eftersom många trodde att frysa kaffe är en dålig idé av samma skäl som att kyla kaffe inte bör göras. Denna uppfattning börjar dock förändras och allt fler väljer att frysa in sitt kaffe.

Frysa bryggt kaffe

En av de vanligaste anledningarna till att människor väljer att frysa in kaffe, vilket också råkar vara det bästa sättet att frysa kaffe (enligt vår mening) är att göra kaffeisbitar.
Dessa kan användas för att kyla ner iskaffedrycker utan att späda ut drycken med vattenisbitar. Det erbjuder ett utmärkt sätt att njuta av en iskaffe på en varm dag.
Så här gör du kaffeisbitar:
  • Brygg ditt favoritkaffe på vilket sätt du föredrar ditt kaffe bryggt.
  • Häll upp kaffet i en isbricka.
  • Täck isbrickan med ett lock (det är bättre att använda en isbricka som har ett förslutningsbart lock, eftersom det förhindrar att andra lukter och smaker sipprar in i dina kaffetärningar).
  • Låt kaffetärningarna frysa tills de är fasta, cirka 5 timmar, eller låt dem stå i frysen tills du är redo att använda dem.

Upptining av fryst kaffe

Hur du tinar fryst kaffe beror på hur du tänker använda det. När det kommer till kaffeisbitar vill du faktiskt inte tina den, utan istället släpper du helt enkelt kuberna i drycken du vill njuta av den med.

Du kan välja att låta fryst kaffe tina i kylen över natten för att njuta av nästa dag. På så sätt får kaffet tillräckligt med tid för att tina naturligt, men inte nå en högre temperatur än vad ditt kylskåp erbjuder.

Om du snart vill använda det frysta kaffet och inte vill vänta på att det ska tina över natten kan du lägga det i mikrovågsugnen, i en säker behållare, och vända mikrovågsugnen till upptining. När kaffet blir flytande kan du använda mikrovågsugnens uppvärmningsfunktion för att värma upp kaffet för att njuta av det.

Det finns ganska många sätt att tina kaffe, men det beror helt på hur du vill använda det och hur snart du vill använda det.

Saker att göra med fryst kaffe

Om du har lite kaffe fryst i frysen men är osäker på vad du ska använda det till, kommer här några bra idéer på hur du kan få ut det mesta av kaffet utan att det går till spillo.

Matlagning Med Kaffe

Ditt överblivna kaffe kan vara hemligheten bakom en fantastisk biff. Du kan välja en stor biff och använda kaffet för att marinera biffen. Om du känner dig lite mer äventyrlig kan du till och med laga din morgonhavre i lite överblivet kaffe.

Kaffe kan också användas som ersättning för andra sura ingredienser som vinäger. Du kan använda kaffet för att göra lite chili eller en koffeinhaltig barbecuesås.

Bakning Med Kaffe

När du bakar kan du använda kaffe som ersättning för vatten. Istället för att använda vatten, varför inte prova att använda kaffe i en kaka eller browniemix. Det kommer att ge den en rik, djup smak som vatten inte kan uppnå. Du kan också använda kaffe i glasyr och frosting för kakor och cupcakes.

Det finns så många dessertrecept som kräver en shot kaffe, och att ha några förvarade i frysen gör det hela så mycket enklare.

Kaffe Smoothie

På morgonen kan du få din kopp kaffe tillsammans med din hälsosamma smoothie. Blanda några kaffeisbitar, bananer och en kopp yoghurt eller mjölk för en välsmakande behandling. För extra smak kan du till och med lägga till lite kakaopulver eller vanilj.

Vatna dina växter

Syraälskande växter som orkidéer och azaleor kan klara sig med en stor tillväxtboost som kaffet erbjuder. Du kan vattna dessa växter med utspätt kaffe varannan eller varannan vecka för lite extra näring. Men om bladen börjar bli gula eller bruna kan det vara ett tecken på att jorden är för sur.

Kan jag kyla bryggkaffe?

Det rekommenderas inte att kyla bryggkaffe, men du kan prova om du verkligen vill. Se till att förvara kaffet i en lufttät behållare som försluter tätt. Detta för att säkerställa att kaffet inte tar upp andra smaker från föremål i kylen.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar