Hur ska Kaffebönor Förvaras? [Tips & Råd]

hd wallpaper 5149246 1280

För att få ut det mesta av dina kaffebönor är det viktigt att förvara dem korrekt.

Detta innebär att du placerar dina bönor i en behållare som begränsar deras exponering för väder och vind. Genom att göra det kommer du att njuta av kaffe som smakar bättre och håller sig fräscht mycket längre.

I den här guiden kommer vi att identifiera ett par alternativ för förvaring av kaffebönor och det bästa sättet att förvara kaffebönor. Vi kommer också att förklara hur länge du kan lagra kaffebönor och identifiera symtomen på gammalt kaffe, vilket hjälper dig att undvika att råka dricka dåligt kaffe.

Undvik exponering för solljus och andra element

Så, vad är det bästa sättet att lagra kaffebönor? Svaret är vilket sätt som helst som undviker exponering för solljus, fukt, värme och syre. Dessa element kan vara skadliga på följande sätt:

Solljus

Ultraviolett ljus kan göra att molekylerna i kaffebönor bryts ner eller ändrar struktur. Det kan också orsaka avdunstning och beröva dina bönor på de värdefulla komponenterna de innehåller som ger dem arom och smak.

Fukt

Kaffebönor är hygroskopiska, vilket innebär att de kan absorbera fukt. När de väl har absorberat fukt från miljön kommer det att börja lösa upp de värdefulla molekylerna bönorna innehåller.

Värme

Att förvara kaffebönor vid temperaturer över 25 grader kan påskynda hur snabbt de åldras, vilket leder till att oljor kommer upp till ytan och frigör CO2.

Syre

Exponering för syre gör att kaffebönor oxiderar. Oxidation är en kemisk process som förändrar molekylerna i bönan som är ansvariga för smak och arom.

Det bästa sättet att lagra kaffebönor är inuti en ogenomskinlig lufttät behållare som förvaras i rumstemperatur 20 till 25C. Detta kommer att minska mängden luft, ljus, fukt och värme som når dina bönor.

Det bästa stället att förvara kaffebönor på är bak i ett skåp, där temperaturen är stabil och behållaren inte utsätts för ljus.

Förvaringsmöjligheter för kaffebönor

Kaffebönor kan förvaras i vilken typ av lufttät och ogenomskinlig behållare som helst. Du kan till exempel använda en plastbehållare, metalllåda, keramikkruka eller annan behållare som kan bilda en tätning och skyddar dem från solljus.

Men om du verkligen vill hålla dina bönor fräscha kan du använda en vakuumbehållare. De är lufttäta behållare som använder en handpump för att ta bort syre. Genom att ta bort syret från kapseln kan du bromsa oxidationshastigheten, vilket innebär att bönorna håller sig fräscha längre.

Det är också en bra idé att använda minsta möjliga behållare eftersom detta också hjälper till att begränsa mängden syre som kommer i kontakt med bönorna.

Vissa påsar kommer att ha envägsventiler som är utformade för att avge de gaser som produceras av nyrostade bönor. Den här typen av burkar kan vara användbara om du ofta köper dina bönor direkt från rostare.

Hur länge kan du lagra kaffebönor?

Många faktorer spelar in för att bestämma det bästa sättet att lagra kaffebönor, inklusive hur bönan odlades, skördades och bearbetades. Orostade kaffebönor (även kallade gröna kaffebönor) har den längsta livslängden på knappt ett år.

Gröna bönor håller längre eftersom molekylerna och oljorna som ger dem sin underbara smak och arom förblir skyddade av bönans yttre lager. När de är rostade, exponeras dessa föreningar för miljön och börjar bryta ned snabbt.

Nyrostade kaffebönor förblir på ”topp” färskhet i 4 till 5 veckor. Men de kommer att förbli goda i upp till 3 månader. Efter denna tidpunkt kommer de flesta att upptäcka att bönans smak och arom kommer att försämras så att den inte kommer att ge en njutbar kopp kaffe.

Nymalet kaffe har en mycket kortare livslängd än hela kaffebönor eftersom det har mindre kaffegranulat som oxiderar snabbare. Ju finare malning, desto snabbare oxiderar den. Detta innebär att ett mycket finmalt kaffe bara förblir på ”topp” färskhet i några minuter och förblir njutbart i ett par dagar. Medel- eller grovmalet kaffe kan förbli på toppfriskhet i ett par dagar och förblir utsökt i upp till 4 veckor.

Hur är det med att förvara bönor i frysen?

Många tror att kaffebönor bör förvaras i frysen då det är en väldigt kall och mörk miljö. Logiken verkar rimlig – de kommer att vara borta från syre och solljus. Dessutom kan den låga temperaturen faktiskt hjälpa bönan att hålla sig fräsch?

Att förvara färska kaffebönor i frysen kan tyvärr få en del negativa konsekvenser. Det största problemet är potentiell exponering för fukt, vilket snabbt kommer att skada bönornas integritet, vilket gör att de blir inaktuella snabbare.

Kaffebönor som kommer ut ur frysen kan också utveckla en platt smakprofil eftersom den kalla temperaturen kan påverka bönans kemiska struktur. Att förvara dem på baksidan av ett mörkt, svalt skåp är alltid ett bättre alternativ.

Även om många experter är överens om att förvaring av bönor i frysen inte är att rekommendera är det fortfarande möjligt.

Kaffe gillar att vara klimatstabilt. Många människor kommer tillbaka till tanken att det är okej att frysa ditt kaffe. Jag tror att för malet kaffe, särskilt, att slänga in det i frysen faktiskt hjälper till med åldringsprocessen eftersom det definitivt är borta från solljus, det har definitivt en stabil temperatur, och om det är i originalförpackningen kan det avgasas.

Om du förvarar ditt kaffe i frysen, undvik upptining. Att låta bönorna värmas upp innan de går tillbaka i islådan skapar fukt, vilket åldrar kaffet.

Så, hur vet du om kaffebönor är dåliga?

Att kunna upptäcka dåliga bönor kan innebära besväret med att brygga några gamla bönor och upptäcka att din brygd smakar som en gammal sko! Några av varningstecknen som indikerar att dina bönor är inaktuella inkluderar:

Utseende

Tyvärr finns det inget sätt att avgöra om en kaffe är färskt eller gammalt genom sitt utseende. Du kommer att behöva lita på ditt lukt- och smaksinne!

Lukt

Nyrostade kaffebönor kommer att ha en kraftfull arom. Beroende på vilken typ av kaffe du luktar och dess rostningsprofil kan du känna dofter av olika dofter av frukt, blommor, kakao, choklad, nötter, vin och kryddor. Inaktuella kaffebönor har vanligtvis en svag arom som är ganska intetsägande.

Smak

Slutligen kan du bedöma bönans fräschör utifrån dess smak. En färsk böna kommer att ha starka smaker medan gamla bönor kommer att vara ganska intetsägande och eventuellt bittra eller sura.

Använd hela bönor

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: använd bara bönor av hög kvalitet och mal dem precis innan du använder dem!

Malet kaffe förlorar sin smak mycket snabbare än hela bönor, så köp bara så mycket kaffe som du kommer att konsumera på en eller två veckor och se till att du har en kaffekvarn i ditt kök.

Förvara inte kaffe i kylen

Bara några minuter i kylen är allt som krävs för att ditt kaffe ska börja fungera som bakpulver – absorbera alla lukter och smaker som omger det. Inte bara det, utan den fuktiga miljön kommer att få dina ost- och överblivna smaksatta bönor att bli inaktuella. Om det inte låter bra för dig, förvara ditt kaffe ur kylen!

Vilka är de idealiska förvaringsplatserna för kaffe?

Att förvara kaffe på en idealisk plats är lika viktigt som att förvara dem i rätt behållare. Jag håller med om att bekvämlighet är en viktig aspekt (trots allt, vem vill jaga bönor tidigt på morgonen), men du måste se till att du förvarar på en plats som håller dina bönor fräscha. Här är några exempel på bra och dåliga förvaringsplatser.

Torra, svala och mörka platser som skåp och skafferi är de bästa platserna att lagra kaffebönor. Köksbänkskivor som är borta från värmekällor och direkt solljus är också bra om du använder lufttäta burkar.

Kyl och frys är något du bör undvika eftersom de är fuktiga och de har olika lukter instängda som kan förorena dina bönor. Jag har täckt detta i detalj nedan.

Undvik de varmare platserna som bredvid en ugn, fönsterbräda som får direkt solljus eller skåp som ligger precis ovanför spisen
Köp mindre, köp färskt

Se till att du alltid köper de nyrostade bönorna som är sprängfyllda av smaker. Att lagra för mycket kan resultera i utarmning av smaker så köp och köp alltid färskt. De kommer mestadels i ventilförseglade påsar för att låsa fräschören inuti.

Kaffebönor börjar släppa ut koldioxid så fort de är rostade och det fortsätter att släppa smaker i upp till en vecka. För optimal färskhet förpackas de rostade kaffebönorna omedelbart i ventilförseglade påsar. Envägspåsarna är bäst eftersom de låter koldioxid släppa ut utan att släppa in syre.

När du köper rostade kaffebönor, köp bara så mycket som du tror att du kommer att konsumera innan färskhetsfönstret går ut. Om du köper hela kaffebönor, få bara en månads leverans och om du köper malet kaffe, köp för en vecka eller högst två.
Vanliga misstag när du förvarar kaffebönor hemma

Att lagra mer kaffe än du kan konsumera på en månad för att slippa göra den resan till affären kan visa sig vara ett dyrt slöseri.
Att köpa kaffebönor från de öppna kärlen kan kännas bra på grund av den överväldigande lukten, men man vet inte hur länge de har rostats.

Att förvara bönor i frysen i hopp om att detta förlänger livslängden kan leda till att ditt kaffe absorberar olika lukter, precis som bakpulver gör.

Att förvara kaffebönor i en glasbehållare kommer att utsätta dem för ljus och påskynda försämringsprocessen.

Att förvara kaffebönor i påsen de kom i kan vara ett stort misstag om påsen är gjord av vanligt papper eller plast. Du kan dock förvara dem i återförslutbara förpackningar på en sval och torr plats.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar

  • Vad är Skillnaden mellan Kaffebönor och Espressobönor?

  • Hur går Rostning av Kaffebönor Till?

  • Hur Mycket Kaffe ger en Planta? Kaffeträd Skörd

  • Vad är Grovmalet kaffe?