Vad är Skillnaden mellan Kaffe Latte och Cappuccino?

computer 2242263 1280

Vad föredrar di: en latte eller en cappuccino? Har du provat båda?

Men framförallt, vad är skillnaden?

Även om ingredienserna är desamma, är sättet som de två dryckerna tillagas och serveras på den viktigaste särskiljande faktorn.

Latte vs cappuccino – Vilka är de största skillnaderna?

Låt oss börja med definitionerna av varje ord.

”Latte’ är det italienska ordet för mjölk. Så tekniskt kallas drycken en ’cafe latte’ som betyder kaffe och mjölk.

Cappuccinon har också italienskt ursprung, och kallas ibland för frukostkaffe. Men cappuccinon är inte uppkallad efter sina ingredienser. Ordet ”cappuccino” syftar på italienska munkar, närmare bestämt kapucinerbröderna. De var kända för det missionsarbete de utförde för de fattiga, med anor så långt tillbaka som på 1500-talet.

Så varför är en kaffedryck uppkallad efter en mångårig religiös ordning av män? Kapucinerna är allmänt kända för sitt distinkta utseende: en brun dräkt med en lång spetsig huva som dinglar på ryggen. Cappuccio är det italienska ordet för just denna huva, som gav upphov till ordet cappuccino. När drycken först kom till döptes den efter kapucinerbröderna på grund av färgen espresson gjorde när den blandades med mjölk – den liknade färgen på deras kläder.

Hur mycket mjölk är det i en cappuccino jämfört med hur mycket mjölk är det i en latte?

Enkelt uttryckt innehåller en latte mer mjölk än en cappuccino.

Båda dryckerna har en hel dubbel shot espresso som bas. Latten har dock ett högre förhållande mellan mjölk och espresso än cappuccino, vilket gör att den smakar mjukare och mjölkigare. Det är också därför som latte serveras i större koppar än cappuccino.

Smakar en latte samma som en cappuccino?

Som du kan föreställa dig med tanke på de olika förhållandena mellan mjölk som ingår i dessa drycker, är kaffesmaken i en cappuccino mycket mer framträdande än den är i en latte.

Eftersom cappuccinon serveras i en mindre kopp har den en tyngre kaffesmak med mer syra och bett, på grund av att espresson skär genom den mindre mängden mjölk. Latten blir mildare och sötare.

Vad är en latte?

Som du säkert vet börjar både cappuccino och latte med en viss mängd espresso beroende på storleken på drycken du beställer eller gör. Men faktum är att det är allt som kommer efter espresson som skapar de olika dryckerna. Från denna punkt görs lattes med ångad mjölk och en touch av mjölkskum på toppen.

En twist på latten är förstås de många olika smakerna och siraperna man kan lägga till drinken nu för tiden. Men med framväxten av kallbryggt kaffe har även islatten blivit ganska populär. Men islattes saknar några av de viktigaste egenskaperna hos heta lattes, som skumskiktet på toppen. Så tänk på det när du funderar på vilken drink du skulle vilja smutta på.

Vad är en cappuccino?

Precis som latten börjar även cappuccino med en shot eller två espresso i botten av koppen. Och återigen, resten av drycken är det som avgör skillnaden mellan de två. Cappuccino innehåller också ångad mjölk och skum, men mängderna varierar jämfört med de som används i latte.

En annan komponent i en riktig cappuccino som skiljer den från lattes är att cappuccino inte ofta kommer med tillsatta smaker eller siraper. Istället är drinken i allra högsta grad en klassisk kaffe. Så de som föredrar att deras drinkar kommer med en sötma eller annan smak för att distrahera från själva kaffesmaken bör skippa denna espressodricka och hålla sig till lattes. Men det kan vara ett användbart sätt att gå över från smaksatt latte till svart kaffe om du funderar på att göra en sådan förändring. Kom bara ihåg att skummet är en stor del av det som gör cappuccino.

Var och en kräver olika mängd mjölk

En av de största skillnaderna mellan cappuccino och latte är mängden mjölk som tillsätts till varje. Latte översätts bokstavligen till ”mjölk”. Så det borde inte vara någon överraskning att det är espressodricken mellan de två med mer mjölk inuti koppen.

Baristas gör lattes med dubbelt så mycket ångad mjölk till espresso. Så om du till exempel beställer en två-shots latte bör du få dubbelt så mycket mjölk som hälls i.

Cappuccino, å andra sidan, har mjölk tillsatt i drycken i mängder som bestäms av dryckens vikt. Den perfekta cappuccinon är en balans mellan lika delar kaffe och mjölk till skum. Det betyder att det är mycket mindre mjölk och mycket mer skum i drycken. Och eftersom det finns en sådan skillnad inte bara i mjölken utan även mängden skum i varje typ av dryck, är det en annan stor skillnad mellan en latte och en cappuccino.

De har olika mängder skum också

Bortsett från mängden mjölk i latte och cappuccino, är mängden skum som tillsätts dryckerna helt klart en av de viktigaste egenskaperna hos var och en. Skummet är verkligen en avgörande del av både latte och cappuccino. En anledning till detta har att göra med ”texturen” skummet ger varje drink.

Som sagt, i lattes finns det mycket mer mjölk än skum. Skummet som denna espressodricka toppas med är väldigt tunt och håller inte särskilt länge. Det är ofta lätt att blanda in med resten av drycken eller drickas med de första klunkarna. Så om du inte bryr dig så mycket om skum ovanpå ditt kaffe men älskar den krämiga mjölken, välj latte.

Skum spelar dock en stor roll i cappuccino. Hälften av en välgjord cappuccino ska vara skum i vikt. Med så mycket skum ska du få en touch av det i varje klunk du tar ner till botten av koppen. Det är därför det tillför så mycket till dryckens konsistens. Så för dem som älskar sin espresso med skum är cappuccino det överlägset bästa valet.

Proportion är viktig med latte och cappuccino

Det är härifrån mycket av förvirringen kommer. Ingredienserna i en cappuccino och latte är desamma, men skillnaden ligger i proportionerna. Latte innehåller mer ångad mjölk än cappuccino (där alla ingredienser är lika mycket över hela linjen), vilket i sin tur ger lattes en mildare smak än cappuccino. På grund av förhållandeskillnaden är det mer vätska i en latte på grund av den högre andelen ångad mjölk. Om båda dryckerna fick stå så att skummet kollapsar kommer cappuccinon att se betydligt mindre ut.

De flesta kaféer serverar lattes i större storlekar än de traditionella storkelarna. För att bibehålla förhållandet mellan en shot espresso till ångad mjölk kan en liten eller medelstor latte som beställs på ett kafé innehålla två shots espresso.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar