Vad är Starkast – Latte eller Cappuccino?

aroma 3837158 1280

Cappuccino vs. latte – vad är skillnaden? Vilken är starkast?

En del föredrar kaffe med en kraftig kaffesmak medans andra föredrar en kraftig och tydlig kaffesmak. Med det sagt kanske du undrar vilken av kaffesorterna latte eller cappuccino är starkast?

En cappuccino har en mycket starkare espressosmak än en latte på grund av att den har mindre mjölk och mer skum än en latte. En barista är sugen när de kan skapa den perfekta cappuccinoen – när den görs på rätt sätt kommer vår cappuccino att ha ett 1-till-1-förhållande mellan vätska och skum, vilket experter kan bestämma baserat på dryckens vikt.

På grund av den mindre mängden mjölk som används när man gör en cappuccino kommer drycken att smaka starkare än en latte. Som sagt, båda dryckerna innehåller vanligtvis samma mängd espresso, så koffeinhalten är identisk; styrkan här är helt enkelt ett mått på hur mycket du smakar på espresson i drycken. Med andra ord, den mjölkiga latten har en mycket mjukare smak i jämförelse.

Vad är en latte?

En latte består av espresso, kombinerat med en relativt stor mängd ångad mjölk. Det som gör en latte distinkt är mjölkens konsistens som bör ångas tills den har en glans och konsistens av färsk färg. Slutresultatet är en dryck där den sammetslena ångade mjölken blandas helt med espresson, med bara ett litet lager fint skum på ytan av drycken.

Vad är en cappuccino?

En cappuccino, å andra sidan, använder bara hälften så mycket mjölk som en latte, men volymen av vätskan fördubblas i storlek på grund av en annan ångteknik där mer luft förs in i mjölken. Som sådan finns det en mer generös mängd mjölkskum – ungefär som på en öl. Den bildas på ytan av den ångade mjölken och den färdiga cappucinon som består av tre distinkta och lika lager: Espresso i botten, ångad mjölk i mitten och fylligt, luftigt skum ovanpå.

Vad är skillnaden mellan en latte och en cappuccino?

Baserat på ovanstående beskrivningar är det säkert att säga att den mest anmärkningsvärda skillnaden mellan en cappuccino och en latte är mjölkens konsistens, eftersom den ångade mjölken i latten är tunnare, medan en cappuccino är full av skum. En annan viktig skillnad är att cappuccino använder mindre mjölk än latte – nämligen för att cappuccinomjölk fluffar upp så mycket av all luftning, och drinken är avsedd att serveras i en mindre storlek.

I grund och botten definieras dessa drycker av deras konsistens, som bestäms av förhållandet mellan ingredienser: En cappuccino har mer skum i volym än en latte gör. En latte tenderar att bestå mestadels av försiktigt ångad mjölk med en kyss av skum på toppen, precis tillräckligt så att den mestadels är borta efter en klunk eller två, även om den informerar om den övergripande munkänslan för hela den härliga drinken.

Sammanfattning

En latte består av kaffe och varm ångad mjölk. Kaffet kan ersättas med en annan dryckesbas som te eller matcha. I Italien tillagas ofta caffè latte hemma till frukost. Kaffet bryggs på spishäll. Moka eller caffettiera och hälls upp i en kopp som innehåller uppvärmd mjölk. Den italienska latten innehåller inte skummad mjölk. Utanför Italien består caffe latte av 1/3 espresso och 2/3 ångad mjölk; ett 5 mm lager av skummad mjölk flyter ovanpå. En annan version av latte görs med starkt eller djärvt kaffe blandat med skållad mjölk i förhållandet 1:1. Även om detta liknar en Cappuccino, är mjölkskumlagret på 2 cm i en Cappuccino.

Cappuccino tillagas med espresso, varm mjölk och ångat mjölkskum. Mjölkens konsistens och temperatur är av största vikt. Mjölk ångas för att introducera små luftbubblor i mjölken; detta skapar det som kallas mikroskum och ger mjölken en mjuk konsistens och sötma.

Den varma skummade mjölken hälls i espresson vilket resulterar i ett 2 cm tjockt lager av mjölkskum ovanpå. Cappuccino har varianter som använder mer mjölk, som cappuccino chiaro, eller vit cappuccino, och cappuccino scuro, eller torr cappuccino. Cappuccino Freddo är den kalla versionen av kaffedrycken och toppas vanligtvis med en liten mängd kall, skummad mjölk.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar