Är Kaffe en Drog?

coffee 1576537 1280

Det har gjorts mycket forskning om vanliga ämnen och deras hälsoeffekter. Vi vet att det är dåligt för oss att dricka för mycket alkohol. Att röka cigaretter är riktigt dåligt för oss. Å andra sidan är kaffe (eller koffein) ett måste för många.

Ska kaffe betraktas som en drog?

I många länder är en morgonkopp kaffe en helig ritual. Är det möjligt att ditt dagliga kaffeintag har en större effekt på dig än du inser?

Så är kaffe en drog? Låt oss ta en titt på vetenskapen.

Adenosin är ett ämne som byggs upp i hjärnan under en dag. Det saktar ner hur snabbt neuroner avfyras och får dig att känna dig sömnig. Eftersom koffein och adenosin delar en liknande molekylstruktur, kan koffein kliva in i hjärnan och stoppa adenosin från att få dig att känna dig dåsig. Det är detta som får dig att känna dig pigg och redo att möta dagen.

Låter bra – vad är problemet?

Så om kaffe får dig att känna dig piggare, är det väl en bra sak? Det kan vara så, men risken är att kaffe (eller koffein i allmänhet) har andra oavsiktliga effekter.

En välkänd risk med kaffe är helt enkelt att om du dricker det för sent på dagen kommer du inte att kunna somna på natten. Eller så kanske du kan sova, men bara lätt, och du kanske inte känner dig lika utvilad efteråt. Om du känner dig sur efter en dålig natts sömn kanske du sträcker dig efter mer kaffe, och innan du vet ordet av kan du hamna i en koffeinfylld nedåtgående spiral.

En annan effekt att tänka på är att koffein kan få dig att känna dig orolig. Detta kan förutsägas av dina gener. Ångest är ett växande problem för många människor nuförtiden. Men om du är en orolig person som dricker mycket kaffe eller koffeinhaltiga energidrycker, och du har gener som betyder att koffein sannolikt gör dig orolig, kan det vara värt att se hur du känner när du tar bort det.

Koffein förbättrar vissa människors resonemangsförmåga, men för andra kan det vara skadligt. Det är värt att veta vilket läger du befinner dig i, baserat på dina gener. Det är ingen idé att använda koffein för att hjälpa dig att känna dig pigg på jobbet om det också undergräver din förmåga att tänka klart.

Hur gener påverkar koffeinets hastighet

Koffein färdas med olika hastigheter i olika kroppar. Hastigheten som den färdas med påverkas av en genetisk markör, som kallas CYP1A1-1A2. Vissa människor bearbetar koffein snabbt. Det verkar på hjärnan och får dem att känna sig mer vakna. Sedan rensas det snabbt från deras system. Andra människor bearbetar koffein långsammare. För dem kan effekten vara mycket längre. Denna genetiska markör påverkar också om koffein sannolikt håller dig vaken på natten.

Kaffe: en ofarlig drog?

Jämfört med narkotika och cigaretter är kaffe relativt ofarligt, men det kan ha sina biverkningar och leda till beroende, säger forskare som rapporterar att koffein dyker upp överallt.

Är du en kaffeberoende?

Koffein, den aktiva ingrediensen i en kopp kaffe, är en beroendeframkallande psykoaktiv drog, som konsumeras i ökande takt, säger forskare.

Långt innan de börjar experimentera med alkohol och cigaretter utsätts barn för missbruk i form av koffein i cola och choklad. Redan före födseln konsumerar bebisar koffein genom livmodern från kaffedrickande mödrar. Spår av drogen har hittats hos daggamla spädbarn, rapporterar forskarna.

Som ett stimulerande medel påverkar koffein olika mentala och fysiska funktioner. Det kan också vara beroendeframkallande. En person som regelbundet dricker tre koppar kaffe, till exempel, kommer att behöva minst en kopp för att hjärnan ska fungera i ”normalt” läge. Många intygar att de inte kan vakna helt på morgonen utan en kaffe.

Majoriteten av forskare och läkare anser dock att en till två koppar kaffe om dagen inte kan skada. Det avsiktliga missbruket av koffein är sällan. Endast inom idrottsområdet, där konsumtion av mer än sex koppar kaffe anses vara dopning, hörs fall av koffeinmissbruk.

Med tanke på förekomsten av kaffe och andra koffeinhaltiga drycker i dagens samhälle är det inte förvånande att nästan alla konsumerar koffein.

Koffein dyker också upp på platser man normalt inte skulle förvänta sig: i smärtstillande medel, i sportdrycker, och mycket annat.

Kort förklaring: Kaffe är inte en drog men huvudkomponenten som kallas koffein klassas som en drog (om än en laglig sådan).

Är kaffe en stimulans?

Kaffe i sig är inget stimulerande, men koffeinet i kaffe är det.

Koffein i kaffe ökar cirkulationen av kemikalier som kortisol och adrenalin och fungerar även som ett milt stimulerande för det centrala nervsystemet.

Koffein i kaffe är ett milt stimulerande medel som sägs bidra till att förbättra kognitionen, när det gäller att öka vakenhet, uppmärksamhet och koncentration.

Koffeinets stimulerande effekt förbättrar också sömnmönster, beroende på din känslighet för stimulanten. Det finns också forskning som visar att att avstå från koffein under en dag kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten.

Är kaffe säkert?

Ja, det är absolut säkert att dricka kaffe i hälsosamma mängder.

Den rekommenderade mängden koffein för friska vuxna är maximaly 400 mg per dag, vilket motsvarar 4 eller 5 koppar kaffe.

Ändå rekommenderar jag starkt att du pratar med en medicinsk expert innan du hoppar till någon rekommenderad gräns eftersom koffeintoleransen skiljer sig från kropp till kropp.

Men överkonsumtion av drycken kommer att leda till flera negativa effekter inklusive:

 • sömnlöshet
 • svår huvudvärk
 • orolig mage
 • snabba hjärtslag/hjärtklappning
 • illamående
 • ångest
 • högt blodtryck

Är koffein en drog?

Koffein är en socialt accepterad drog! Koffein är en drog, en psykoaktiv drog för att vara mer exakt!

En psykoaktiv drog är ett ämne som påverkar mentala processer när det konsumeras. Det tillhör samma kategori som nikotin och alkohol som också är psykoaktiva ämnen.

Dessutom klassificeras psykoaktiva droger i termer av deras vanliga effekter, sannolikhet att orsaka beroende, kemisk struktur och risk för missbruk.

Så, koffein stimulerar det centrala nervsystemet vilket orsakar ökad vakenhet, höjer humöret och förbättrar energinivåerna på samma gång.

Med andra ord, koffein påverkar hur du känner och tänker – det påskyndar din andning, dina tankar och dina handlingar.

Det påverkar verkligen dina mentala processer enormt. Så koffeinet i din kopp kaffe är verkligen en drog!

Vad gör koffein med din kropp?

När koffein når din hjärna är det första du kommer att märka ökad vakenhet. Du kommer också att känna dig mer vaken och mindre trött.

Effekterna av koffein upplevs vanligtvis inom 5 till 30 minuter efter att ha tagit det. Ökad andning, hjärtfrekvens och mental vakenhet är några av effekterna av koffein på din kropp.

Dessutom, om du tar koffein varje dag, kommer du att bygga upp tolerans och att avstå från det kan leda till huvudvärk. Dessutom, om du bestämt dig för att sluta med koffein, är det inte en bra idé att sluta omedelbart helt eftersom det också kan leda till huvudvärk.

Generellt sett varierar effekten av koffein från person till person. Vissa är känsliga för stimulansen och andra har mycket låg tolerans.

Ändå är det en klok idé att hålla ditt intag av koffein i låga mängder.

Är det ett beroende att dricka kaffe varje dag?

Det beror på hur mycket kaffe du dricker på en dag.

Generellt kan man säga att om du dricker mer än 5 koppar kaffe om dagen, så är det definitivt ett beroende. Även om du tror att din tolerans är hög bör du inte dricka så mycket kaffe på en dag!

Som ett resultat kommer du att börja känna huvudvärk, skakningar och sömnsvårigheter som milda symtom. Så det är bättre att begränsa din kaffekonsumtion! Så, kaffeberoende är verkligen en riktig sak!

Negativa effekter av kaffe på hjärnan

Koffeinet i kaffe minskar det cerebrala blodflödet i hjärnan vilket inducerar relativ hjärnhypoperfusion.

Hypoperfusion inträffar när det finns ett otillräckligt blodflöde i hjärnan.

Det finns en studie som nämnde 250 mg koffein (motsvarande 2 till 3 koppar snabbkaffe) minskar det cerebrala blodflödet (CBF) hos patienter som återhämtar sig från ischemisk stroke.

Det visar också att det finns en signifikant minskning av global CBF upp till 90 minuter efter administrering av 250 mg koffein.

Med enklare ord kan minskat blodflöde i hjärnan leda till blockering som orsakar mer ischemisk stroke och/eller dödlig hemorragisk stroke.

Så det är bättre att sätta några gränser när det gäller att dricka kaffe!

Fakta om koffein

Här är några fakta om koffein som du bör känna till:

 • Koffein är en socialt acceptabel drog.
 • Det tar 20 minuter för din hjärna att börja känna effekterna av koffein efter att det träffar din mage.
 • Koffein ökar den atletiska förmågan med 3%.
 • Koffeinrelaterad död är mycket sällsynt men möjlig.
 • Koffeinabstinens är en riktig sak.
By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar