Är Kaffe Urindrivande? Kaffe Vätskedrivande

coffee 20486 1280 1

Även om koffein är milt urindrivande leder det inte riktigt till uttorkning. Så du kan njuta av din kaffe och inte oroa dig för att bli uttorkad!

En av de vanligaste frågorna om koffein är om det gör dig uttorkad. Vissa tror att kaffe och andra koffeinhaltiga drycker får dem att kissa mer än vanligt, vilket kanske får dem att tro att de tappar vätska. Vissa tror dock att det inte gör en buckla på deras vätskeintag.

Är koffein urindrivande?

”Vätskedrivande medel eller diuretika (singularis: diuretikum) är läkemedel eller andra ämnen som ger ökad produktion av urin (polyuri), är vätskedrivande.” Vätskedrivande eller urindrivande används ofta omväxlande

Diuretika hjälper kroppen att bli av med överflödig vätska, främst vatten och natrium. De flesta stimulerar njurarna att utsöndra mer natrium i urinen. När diuretika spolar bort natrium, spolar kroppen också bort vatten.

För att uttrycka det enkelt är diuretika ämnen som får dig att kissa mer.

Medan diuretika får din kropp att producera mer urin, är det inte nödvändigtvis lika med uttorkning att behöva gå på toaletten. …Såvida du inte avsiktligt torkar ut genom att inte dricka tillräckligt med vätska!

Får koffein dig att kissa mer?

En studie som går långt tillbaka till 1928 visade att koffein inte har något att göra med mängden kissar på en dag. Mer specifikt påverkar koffeinhaltiga drycker inte urinproduktionen lika mycket som alla vanliga drycker.

Men nya studier säger nu att koffein är ett milt diuretikum och kan faktiskt påverka vätskebalansen.

I en studie blev 12 koffeinkonsumenter tillsagda att avstå från koffein i fem dagar och fick sedan 642 mg koffein i form av kaffe. Deras urinproduktion ökade när de fick koffeinet. En annan studie gjord på åtta män testade effekten av 45 mg, 90 mg, 180 mg eller 360 mg koffein på urinvolymen. En ökning av urinvolymen sågs endast vid en dos på 360 mg koffein. En begränsning för dessa studier är att de inte utvärderade effekten av koffein när det konsumeras regelbundet. En engångsdos kan påverka kroppen annorlunda än daglig konsumtion.

Gör koffein dig uttorkad?

Koffein får dina njurar att rensa upp ditt system från extra natrium och vatten i ett fenomen som är mer känt som urinering. Men även om vi kan betrakta det som ett diuretikum, gör koffein dig INTE uttorkad.

Vid det här laget är det viktigt att veta att du kissar ofta och att du förlorar vätska inte helt dränerar dig på vätska.

När du dricker en kopp kaffe eller dricker ett glas iste, tar du in en volym vätska tillsammans med den dosen av koffein. Även om koffein är ett milt diuretikum, förlorar du inte mer vätska genom urinen än du tar i dig genom att dricka en koffeinhaltig dryck. Din kropp kan absorbera så mycket vätska som den behöver och driva ut resten.

Detta stöds faktiskt av en studie som drar slutsatsen i stort sett samma sak.

Att konsumera koffeinhaltiga drycker som en del av en normal livsstil leder inte till vätskeförlust utöver den intagna volymen eller är associerad med dålig hydreringsstatus.

Så det finns inget behov av att avstå från koffeinhaltiga drycker i situationer där vätskebalansen kan äventyras.

Diuretiska effekter av koffein

Att få dig att kissa mer är bara toppen av isberget. I diuresens rike gör koffein också dessa saker i din kropp:

Högre blodvolym för njursystemet

Eftersom koffein är ett stimulerande medel leder det till högre kardiovaskulär aktivitet, snabbare hjärtslag och ökat blodtryck. Detta gör att njursystemet arbetar hårdare eftersom det behöver filtrera en större volym blod. Detta gör att njurarna spolar ut mer av dessa avfall, vilket visar sig i frekvent urinering. Hela det här kan tyvärr leda till oregelbunden hjärtrytm och näringsutarmning, så det är viktigt att begränsa ditt koffeinintag.

Hindrar resorption av natrium och vatten

Njurarna upprätthåller homeostas i blodomloppet genom att reglera balansen mellan natrium och vatten för att säkerställa att kroppsceller likaså är balanserade. Koffein orsakar upptag av natrium och vatten från njurarna till blodomloppet, vilket orsakar njurarna. att antingen spola ut vatten eller natrium för att hålla balansen i blodomloppet och cellerna.

Avslappnar musklerna i blåsan

Koffein hjälper till att lindra och slappna av detrusormusklerna – eller de som kontrollerar mängden vätska som går från blåsan in i urinröret – vilket gör att blåsan känns som att den börjar bli fylld. Koffein slappnar också av blåsans förmåga att hålla en stor volym urin. Därav behovet av att kissa oftare.

Koffein ökar känslan av att det är brådskande att kissa, jämfört med att dricka samma mängd vanligt vatten

Även om allt du dricker så småningom kommer att behöva elimineras, är det koffeinet i kaffe som påskyndar processen.

Koffein irriterar urinblåsan, och när blåsan är irriterad börjar den dra ihop sig.

Den sammandragningen är det som ger dig den känslan av vad urologer kallar ”bråttom”, vilket är den plötsliga önskan att gå på toaletten som du inte kan fördröja.

Studier har visat att även om koffein ökar brådskan, kan de som konsumerar ganska mycket av det – i drycker eller mat – bygga upp ett visst motstånd. I sin praktik ser hon en stor variation i varje persons kropp.

Koffeinets diuretiska – urindrivande effekt

Studier har visat att koffein är ett milt diuretikum. Detta betyder att det får njurarna att släppa ut mer vatten från blodomloppet, vilket gör att blåsan fylls snabbt. Andra vanliga diuretika inkluderar alkohol, glukos och antidepressiva medel. Under perioden med kaffe och annan koffeinkonsumtion ökar urinering drastiskt.

Detrusormusklerna i urinblåsan hjälper till att bestämma kapacitetsgränserna för urinblåsan samt kontrollera urinblåsan i urinröret. Koffein är inblandat i att direkt orsaka irritation av blåsslemhinnan. Människor som har problem med urinblåsan klarar sig i genomsnitt bättre om de minskar sin koffeinkonsumtion.

I en studie blev 12 koffeinkonsumenter tillsagda att avstå från koffein i fem dagar och fick 642 mg koffein i form av kaffe. Deras urinproduktion ökade avsevärt när de gavs koffeinet. Koffein är varken återfuktande eller uttorkande; när det konsumeras i drycker som innehåller mycket vatten, finns det ingen uttorkande effekt.

Om kroppen är i ett uttorkat tillstånd, kommer det inte att avhjälpa detta genom att dricka en koffeinhaltig dryck. En tvärsnittsundersökning av mer än 4300 kvinnor fann att dagligt koffeinintag på mer än 204 mg var associerat med en prevalens på 40 % av alla typer av inkontinens. Särskilt stressinkontinens och trängningsinkontinens är ofta förknippade med högt koffeinintag.

Koffein kan också göra att musklerna som drar ihop sig när du inte är överaktiva. Frekvent urinering orsakad av koffein kan förvärra din urinblåsa och orsaka blåspasmer, särskilt hos personer som har befintliga blåsproblem. Koffein innehåller syra, som kan koncentrera din urin när du dricker för mycket.

Detta kan orsaka en brännande känsla och till och med blåspasmer. Blåspasmer orsakar en känsla av brådska, vilket ger människor lite tid att nå toaletten. Dessa är också kända som ”detrusorsammandragningar”, som tvingar ut urin ur urinblåsan. De kan till och med ibland vara mycket smärtsamma och beskrivs ofta som krampsmärtor med en brännande känsla. De har till och med jämförts med förlossningsvärk under förlossningen.

En del av anledningen till att kaffe rör sig ut ur kroppen så snabbt är att vi smälter vätskor snabbare än fast föda. Speciellt om du dricker kaffe på fastande mage direkt efter att du har vaknat, finns det inte för mycket annat för matsmältningssystemet att hantera, vilket ger en tydlig väg genom tarmarna och njurarna på vägen till urinblåsan.

Om du antar att ditt kaffe innehåller koffein, kommer den redan snabba processen att fungera ännu snabbare. Tunntarmen använder osmos för att absorbera vätskan och använder energi för att dra in natrium och andra elektrolyter så att vätskan följer dessa partiklar. Med koffeinhaltigt kaffe är koffeinet, polyfenolerna och andra kaffemolekyler alla lipidlösliga, vilket innebär att de lätt passerar över slemhinnan i mag-tarmkanalen.

När blåsan fylls och börjar skicka signaler till den del av hjärnan som säger att det är dags att kissa, stimulerar koffein blåsväggens detrusormuskel, vilket kommer att få din uppmärksamhet, så att tala.

Inte bara kommer koffeinhaltigt kaffe att överdriva den känslan av brådska, utan även volymen. Eftersom koffein är ett diuretikum, drar det kaffet faktiskt ut vätska ur dina njurar utöver vilken vätska som helst i din morgonkopp. Så om din morgonmiktion involverar en större mängd vätska än du är säker på att du nyss druckit, finns det inget att vara orolig för – så länge du inte dricker mer än 400 milligram koffein på kort tid. Hur som helst, det skadar inte att följa upp det kaffet med lite vatten bara för att se till att saker är balanserade.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar