Är kaffe bra för Tänderna? Missfärgar Kaffe Tänderna?

coffee 20486 1280

Om du är som många vuxna behöver du kaffe för att starta dagen. Oavsett om du brygger en ny kopp kaffe hemma eller beger dig till närmaste Starbucks, börjar majoriteten av svenskar över 18 år sin dag på samma sätt. Många ser kaffe som livets dryck och ett måste som förgyller vardagen. Vem älskar inte att lägga sig i en hängmatta eller sätta sig i en skön fotälj och avnjuta en kopp nybrygt kaffe?

Förutom att ge dig en boost av energi, ger den också många hälsofördelar, som en minskad risk för cancer, stroke och diabetes; din tandläkare har dock några farhågor om att ofta dricka kaffe. Tro det eller ej, det kan skada dina tänder. Om du inte kan hoppa över din kopp kaffe på morgonen, här är vad du behöver veta för att hålla ditt leende friskt.

Hur skadar kaffe dina tänder?

Trots hälsofördelarna kan att dricka för mycket kaffe lämna ett bestående missfärgningar på ditt leende. Faktum är att forskning visar att det kan öka risken för hål eftersom det är surt, vilket kan erodera din emalj. När din emalj blir tunnare kan det också leda till tandkänslighet och ilningar. Om du tillsätter socker eller gräddersättningar för att söta det ökar också risken för karies. När socker kombineras med din saliv, skapar det en sur plack som kan bryta ner din emalj.

Kaffe är också kopplat till halitosis. Doften kan dröja kvar och syran och sockret skapar också den perfekta grogrunden för lukt- och hålrumsframkallande bakterier.

Förutom hål och dålig andedräkt kan kaffe också missfärga dina tänder. När dess surhet kombineras med emaljförlust kommer det att göra mer av ditt gulaktiga dentin synligt. Som ett resultat kan dina tänder förlora sitt vita utseende, vilket kan påverka din självkänsla negativt.

Hur kan jag skydda mitt leende?

Om du inte kan ge upp din morgonkopp kaffe är det bäst att göra några enkla ändringar för att skydda dina tänder, som att dricka det genom ett sugrör. Detta kommer att begränsa kontakten med dina tänder. Din tandläkare rekommenderar också att du minskar din konsumtion. Istället för att smutta på det hela dagen, drick bara en kopp på morgonen för att förhindra att bakterier ansamlas i munnen.

När du har avslutat ditt kaffe, borsta tänderna för att ta bort eventuella rester; vänta dock minst 30 minuter innan du tar din tandborste. Detta ger tid för syran i munnen att neutraliseras, så att du inte borstar bort din uppmjukade emalj. Om du kan komma till din tandborste, skölj munnen med vatten eller ät krispiga grönsaker, som morötter, för att minska missfärgning av tänderna.

Med ett proaktivt förhållningssätt till din munhygien kan du fortfarande njuta av din morgonrutin utan att skada ditt leende.

Missfärgningar

Ja, kaffe fläckar och missfärgar tänderna tillsammans med de flesta andra livsmedel vi äter eller dricker (te, rött vin, curryrätter, etc.). Men denna typ av färgning är mestadels utanför tandytan och kan enkelt tas bort under ditt rutinmässiga tandläkarbesök. Vissa människors tänder samlar mer fläckar än andra och detta är ofta en återspegling av emaljens ytråhet och variationen av enzymerna i vår saliv och de typer av bakterier som lever i våra munnar.

Det bör noteras att den totala basfärgen på tänderna inte påverkas nämnvärt av yttre missfärgning. Om du känner att dina tänder är mörka eller gula hjälper det inte att sluta med kaffe. Det mest effektiva sättet att bleka tänder är genom tandblekning eller blekning av professionell kvalitet. Skräddarsydda blekningssatser för hemmet som framställts under instruktion av en tandläkare anses generellt ge de mest långsiktiga blekningsresultaten på det säkraste sättet.

Socker

Det här är en viktig punkt. Så länge du inte tillsätter socker till ditt te eller kaffe är risken för karies ganska låg. Å andra sidan, varje gång vi smuttar på en sockerrik drink, ger vi bränsle till de bakterier som orsakar sönderfall i munnen. Om du har haft många fyllningar har socker förmodligen spelat en stor roll sedan barnsben. Det finns i nästan allt vi äter, så se till att du inte lägger till något extra till dina dagliga drycker, särskilt eftersom vi spenderar en stor del av dagen med att smutta iväg.

Om du verkligen måste söta ditt kaffe, prova att byta till ett konstgjort sötningsmedel istället eftersom dessa inte främjar förruttnelse, och sedan avvänjas med tiden.

Kaffe och tänder: ett recept för tandskador?

Kaffe fläckar tänderna. Men gör det någon annan skada? Är kaffe dåligt för dina tänder i allmänhet? Tyvärr är svaret ja. Men vilken skada kaffe än orsakar är lätt reversibel.

Kaffe är en sur dryck. Det gör att det skadar dina tänder genom att äta bort emaljen. Emaljen är det yttersta lagret av dina tänder. Det är ett hårt ämne, men inte oförstörbart. Så kaffe och tandemalj blandas inte bra ihop.

Kaffe skadar också dina tänder på samma sätt som all annan mat gör. Speciellt om du tar ditt kaffe med socker. Matpartiklarna fastnar i gropar och sprickor på dina tänder och matar bakterierna i munnen.

Denna bakterie är boven bakom håligheter och tandköttssjukdomar. Om den inte behandlas kan tandköttssjukdom resultera i förlorade tänder och till och med stroke och hjärtsjukdomar. Kort sagt, kaffe bidrar till mycket mer än enkel färgning när det kommer till din munhälsa. Som tur är är både färgningen och bakterierna lätta problem att fixa.

Kan jag dricka kaffe och inte fläcka mina tänder?

Det finns fortfarande ett sätt att få din dagliga kopp kaffe och ha ett pärlvitt leende. Att använda enkla knep kan hjälpa till att förebygga och minska fläckar på dina tänder när du dricker kaffe regelbundet.

8 knep och råd för att förhindra att kaffe missfärgar tänderna

1. Begränsa hur mycket kaffe du dricker

Om du är en 3-koppars om dagen typ av person, men du är orolig för hur kaffe fläckar dina tänder kan det vara värt att begränsa dig till bara en. Dessutom är det rekommenderade kaffeintaget bara 2 koppar/dag.

2. Drick kaffe med mjölk

Svart kaffe fläckar dina tänder mer. Att späda ut det med mjölk kan minska färgningseffekterna av kaffe. Men om du dricker kaffe med mjölk och socker också, kommer du att skapa ett annat sätt hur kaffe kan skada dina tänder.

3. Använd en elektrisk tandborste

Elektriska tandborstar är mer effektiva än vanliga tandborstar när det kommer till att ta bort kaffefläckar. Om du använder en manuell tandborste men älskar ditt dagliga kaffe kan det vara värt att investera i en annan tandborste.

4. Ät på krispiga frukt och grönsaker

Äpplen, selleri och morötter är naturliga fläckborttagningsmedel. De aktiverar salivproduktionen i din mun som hjälper till att tvätta bort tanninerna från kaffe.

5. Drick kaffe med sugrör

Att dricka iskaffe med sugrör är vanligt. Men du kan dricka varmt kaffe med sugrör för att minska fläckningseffekterna det har på dina tänder. Var försiktig. Att smutta på rykande hett kaffe med ett sugrör kan orsaka allvarliga brännskador.

6. Drick allt på en gång

Att smutta på kaffe hela dagen, även om det bara är en kopp, hjälper till att bygga upp bakterier. Medan att dricka din kopp snabbare i en sittning minimerar den.

7. Ät något före ditt kaffe

Att äta en bit eller två med ditt kaffe kan spänna tänderna från de fläckiga tanninerna. På så sätt skapar maten och saliven du producerar en buffert mellan kaffet och dina tänder. Dessutom dricker även fransmännen sitt kaffe med en croissant.

8. Borsta tänderna direkt efter att du har druckit kaffe

Även om det verkar konstigt, om du verkligen vill förhindra skador på kaffe, bör du borsta direkt efter att du har druckit det. Det är det mest effektiva sättet att minimera hur dåligt kaffe är för dina tänder.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar