Hur Fungerar ett Kaffefilter? Förklarat!

coffee 2235370 1280

Alla kaffefilter är inte gjorda lika. Den typ du väljer för din dagliga kafferitual kan ha stor inverkan på din totala kaffeupplevelse. Aromerna, kroppen, syran, hur smakerna smälter samman – alla dessa saker kan påverkas av din kaffefiltertyp.

Genom att förstå hur de olika kaffefiltren fungerar kan du fatta välgrundade beslut om hur du vill att ditt kaffe ska smaka hemma och när du är ute på kaféer. Du vill veta vilket kaffe som bäst passar dina smakpreferenser, eller hur? Lär dig sedan de grundläggande filtertyperna!

Men det går utöver den sensoriska upplevelsen. Varje kaffefiltertyp påverkar din bryggrutin lite annorlunda, så det finns förmodligen en som passar dina värderingar och livsstil mer än de andra.

Låt oss hoppa direkt in i de olika kaffefiltertyperna – papper, tyg och metall – så att du kan få en bra titt på vilket som bäst passar dina smakpreferenser och livsstil.

Papper kaffefilter

Pappersfilter är vad du förmodligen tänker på när det kommer till att göra kaffe. De finns i varje matbutik och kan hittas i skåpen i de flesta hem.

Pappersfilter är tätt vävda och absorberande och filtrerar bort det mesta av oljor och mikrojord. Detta är en bra och en dålig sak.

Å ena sidan ger frånvaron av oljor och mikrojord en tunnare, mer lättillgänglig dryck som är fri från sediment. Kaffet förlorar dock en hel del smaker och aromer utan att dessa saker är närvarande, och avsaknaden av mikroskopiska grunder tenderar att få syrorna att verka mer uttalade och starka (även om de faktiskt inte är starkare – det är en uppfattningssak).

Pappersfilter var tidigare de vanligaste kaffefiltren eftersom folk i allmänhet drack dåligt kaffe (rikt smakrikt och balanserat kaffe är modernare än de flesta inser). Många kaffedrickare fann att pappersfilter skulle göra kaffet tunnare och mer uthärdligt.

Tack och lov är utmärkt kaffe mycket vanligare än det brukade vara och pappersfilter är inte lika nödvändiga som de en gång var. Ändå är pappersfilter fortfarande favoriten för många som tycker om den lätta, skarpa, ljusa och rena upplevelsen som pappersfilter ger.

När det gäller rengöring är pappersfilter extremt lätta. Du släpper helt enkelt hela filtret, inklusive kaffesump, i papperskorgen eller komposten. Även om det är bekvämt, producerar det också pappersavfall – och mycket av det.

Papperskaffefilter:

Smakprofil: lätt, skarp, ljus, ren
Rengöring: snabb, bekväm
Avfall: högt

Kaffefilter i metall

Kaffefilter av metall brygger kaffe på den helt motsatta änden av spektrumet jämfört med papperskaffefilter. Eftersom det inte finns något fint vävt papper för att absorbera de naturliga oljorna eller fånga de mikroskopiska grunderna, hamnar några av dessa saker i din sista mugg.

Det låter kanske lite konstigt att du dricker mikrojord och oljor när du njuter av en kopp kaffe gjort med metallfilter. Tillåt mig att förklara.

Kaffes naturliga oljor är ansvariga för majoriteten av de aromer som kaffe kan ha – över 800 av dem! Dessa oljor är knappt märkbara konsistensmässigt, men de bidrar enormt mycket till den totala smakupplevelsen. Många smaker är bara möjliga när kaffeoljor är närvarande, inklusive blåbär, ros och många andra lättare, sötare smaker.

Mikromald förtjockar munkänslan på ditt kaffe, men inte på ett konstigt grovt sätt. Istället för att kännas rent kommer ditt kaffe bara att kännas något tyngre. Dessa sump minskar inte surheten i ditt kaffe, men de gör att dina smaklökar inte uppfattar dem som starka, intensiva och bitande.

Ibland bildas ett tunt lager av mikromalt sediment i botten av din mugg med metallfilter. Detta är helt ofarligt och ger en smakfylld klunk – men känn inte att du måste dricka det här lagret om du inte är förtjust i konsistensen.

Att rengöra metallfilter är inte det lättaste, men de kan hålla en livstid (eller två) om du tar hand om dem, vilket innebär noll pappersavfall. Processen att rengöra metallkaffefilter är inte besvärlig, men du bör kolla upp det själv.

Metallkaffefilter:

Smakprofil: aromatisk, djärv, rik, tung
Rengöring: 30 till 60 sekunder
Avfall: noll

Tyg kaffefilter

Tygkaffefilter är de minst vanliga filtren bland de tre – men de är inte mindre bra. Det finvävda tyget fångar upp allt kaffesump, även mikrosumpen, men absorberar knappt och genererar kaffeoljor.

Resultatet är en ren, sedimentfri kopp med rika aromater från oljorna och en hög upplevd syra. Ibland ger oljorna en medelhög munkänsla.

Tygkaffefilter är en bra mellanväg smakmässigt mellan papper och tyg, men de är svåra att underhålla. Om du bestämmer dig för att använda tygfilter, måste du se till att du tvättar dem mycket väl mellan bryggningarna och inte låter dem torka ut för mycket eller förbli för fuktiga.

Dessa filter tenderar att hålla några dussin bryggningar innan de börjar bidra med smaker till ditt kaffe från de instängda oljorna och mikrosumpen från tidigare bryggningar, men de är tekniskt säkra att använda för över 100 bryggningar för det mesta.

Tygkaffefilter:

Smakprofil: aromatisk, ren, ljus, medium kropp
Rengöring: 30 till 60 sekunder
Avfall: minimalt

Vilket kaffefilter är rätt för dig?

Nu när du har sett en sammanfattning av de olika kaffefiltertyperna, är det dags att välja det som bäst passar in i din livsstil och kompletterar dina smakpreferenser.

Älskar du en ljus, skarp syra till ditt kaffe eller behöver din morgonrutin vara mer bekväm än något annat? Kaffefilter av papper låter som att de kanske passar dig bäst.

Njuter du av en rik aromatisk mugg och fet kropp utan sediment? Tygfilter kan vara mellanvägen du behöver.

Vill du uppleva det mesta av dina läckra kaffebönor med en rik, robust smakprofil eller är du väldigt miljömedveten? Kaffefilter av metall är rätt i din gränd.

I slutändan handlar det om vad som fungerar bäst för dig och hjälper dig att utvecklas.

Hur fungerar återanvändbara kaffefilter?

Var och en av de olika kaffefiltertyperna – papper, tyg och metall skapar ett bryggkaffe med olika smak. Konceptet med kaffeskapande är i princip detsamma för alla tre typerna. Kokande vatten kommer upp genom grytan och droppar sedan ner över kaffesumpen som hålls i filtret. Den resulterande brygden kommer ut från botten och sumpen filtreras bort av filtret. Kaffebryggningsmetoden skiljer sig dock för varje typ av kaffefilter.

Den andra skillnaden mellan filtren ligger i deras återanvändbarhet. Duk- och metallfilter är båda mycket återanvändbara.

Speciellt metallfilter kan hålla hela livet utan att behöva bytas ut. Några av de nyaste tygfiltren på marknaden är inte bara återanvändbara, de är också tillverkade på ett hållbart sätt av naturliga material. Pappersfilter, även om de ibland är komposterbara, är fortfarande ett stort slöseri med icke-återanvändbart papper.

Fortsätt läsa för en titt på varje typ av kaffefilter.

Kaffefilter i metall

De oljorna som pappersfiltrerar försökte övertyga dig om att du inte ville ha i ditt kaffe? Tja, vissa människor gillar dessa oljor, och metallkaffefilter kan hjälpa till att bevara dem. Kaffeoljor är ansvariga för det mesta av den söta kaffearom som många av oss älskar. Dessa aromer bidrar mycket till kaffedricksupplevelsen.

Nu är det sant att metallfilter tenderar att tillåta en del mikrosump från att passera in i ditt kaffe. En perkolator, i synnerhet, är skyldig till den här sortens saker. Ändå tillåter metallfilter en mycket mer smakfull upplevelse än andra filter. De erbjuder också en grad av återanvändbarhet som de andra filtren inte riktigt kan hålla ett ljus för. Så länge du rengör dem regelbundet kan metallfilter fortsätta att brygga kaffe för hela livet utan avfall.

Hur vet jag vilket kaffefilter som är rätt för mig?

I slutändan kommer ditt kaffefilter att bestämmas av din kaffepreferens. Vissa gillar att deras kaffe doftar starkt och smakar starkt, så därför använder de metallfilter. Andra gillar enkelhetenmed ett papersfilter.

Vad ett kaffefilter gör

Filtret tjänar några olika syften vid kaffebryggning. För det första håller det kaffet fysiskt och håller dem åtskilda från det färdiga kaffet. För det andra hjälper det till att kontrollera hur snabbt vattnet rinner genom. Detta avgör hur mycket extraktion du får och hur den resulterande koppen kaffe kommer att smaka.

Om du häller vattnet manuellt över ett filter fullt med kaffe, kan du experimentera med malningen och temperaturen på ditt vatten tills du får det precis som du vill ha det. I en automatisk kaffebryggare är temperaturen förinställd av tillverkaren, och det är maskinen som avgör hur jämnt vattnet och sumpen kommer samman.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar