Vilket Kaffe är minst Beskt? Minst Bittra Kaffet

coffee 2714970 1280

Även om många människor njuter av bitterheten i kaffe, är det för vissa överväldigande. Många njuter av doften av nybryggt kaffe men tål inte den bittra smaken. Men allt kaffe är bittert, eller hur? Fel.

Arabica-kaffebönor ger kaffe som är mindre bittert än robustabönor. Högkvalitativt arabicakaffe som har rostats lätt till medium har knappt någon bitterhet alls. Att köpa kaffe från lokala och oberoende specialkafferosterier kommer att säkerställa att du njuter av en bitterfri kopp kaffe.

Om du tycker att bitterheten i dåligt kaffe är överväldigande kan du mycket väl vara den av fyra personer i befolkningen som är en supersmakare. Men frukta inte, jag är här för att visa dig hur du kan undvika bittert kaffe och börja njuta av kaffes sanna smak.

Icke-bittert kaffe

Även om bitterföreningar finns i alla typer av kaffe kan beskheten variera enormt beroende på sort och hur kaffet bearbetas och bryggs.

Medan majoriteten av världens kaffe bara är en lågvärdig vara, finns det en industri som är inriktad på att förbättra kvaliteten på kaffet vi dricker. Den branschen är känd som specialkaffeindustrin.

Genom noggrann uppmärksamhet på detaljer blir den resulterande koppen kaffe allt annat än bitter. Det liknar verkligen ingenting du någonsin har smakat. Den är smakrik, den är aromatisk, den är balanserad, den är söt, den är lätt.

Kanske har du redan lagt märke till en ny trend i din stad med specialitetskaféer från tredje vågen. Till skillnad från de stora namnen som Starbucks och McDonald’s använder dessa specialkaféer högkvalitativt kaffe som har behandlats kärleksfullt.

Genom noggrann omsorg och uppmärksamhet i odling, rostning och bryggningsprocessen är kaffet inte bittert. Du kan köpa dessa kaffe genom att googla på specialkaffe nära mig eller genom att söka på specialkafferosteringar online.

Kallbryggt kaffe är mindre bittert

Cold brew är inte bara en uppfriskande dryck att njuta av en varm sommardag, utan det är också ett kaffe med minskad beskhet.
Allt har att göra med hur kaffe reagerar när det kombineras med vatten. Ju varmare vattnet är, desto lättare kan det extrahera de bittra föreningarna som finns i kaffebönan. Att använda kallt vatten innebär att de bittra föreningarna stannar kvar i bönan, vilket resulterar i en mjukare kopp kaffe.
Kallbryggning är också bra för att producera ett kaffe med något lägre syra. Det är goda nyheter om du är känslig för surhet.

Varför smakar kaffe bittert?

De två huvudorsakerna till de höga nivåerna av bitterhet i kaffe är:

Kafferostare: rostar sämre, låggradigt kaffe för mörkt

Användarfel: överextraktering av kaffet under bryggning

Kafferostare

De flesta billiga, kommersiella kaffeerna rostas alldeles för länge vilket resulterar i brännande och därmed bitterhet. Det är precis samma sak som när du rostar en bit bröd för länge; resultatet är bitterhet på grund av bränning.

Du kommer att märka att kaffebönor ofta är svarta eller i bästa fall en mycket djupbrun färg.

Rostar som fransk- eller italienskrostat rostas vid så höga temperaturer att bönorna blir blanka på grund av att kaffefetterna (oljorna) syns på ytan. Om de skulle grillas längre, skulle de gå upp i lågor.

Detta ger en extremt bitter kopp eftersom du i princip dricker bränt kaffe.

Så varför rostar rostare sitt kaffe så mörkt? Allt görs i ett försök att dölja kaffebönor med dålig kvalitet. Genom att rosta så mörkt som de gör täcker de över bristerna hos de sämre, lågvärdiga kaffebönorna.

De flesta kommersiella paket med kaffe är också en blandning av så många som 40 olika kaffebönor från hela världen. Precis som med vin har kaffe sina egna inneboende smaker som förändras år efter år.

För att skapa en blandning som smakar samma år in, år ut, rostas kaffet mörkt för att ta hänsyn till förändringarna, vilket innebär att smaken av blandningen förblir densamma.

Användarfel

En annan orsak till beskt kaffe kan bero på användarfel. Även med de bästa kaffebönorna i världen kan du fortfarande göra att  brygden blir besk.

När du brygger kaffe för länge blir det överextraherat och därmed bittert. När du tillsätter varmt vatten till kaffet fungerar vattnet som lösningsmedel till kaffet. Först utvinns syrorna från bönorna, sedan sockret och slutligen de bittra föreningarna.

Du vill stoppa bryggningsprocessen när du har kommit till de läckra sockerföreningarna men inte tillräckligt långt för att du är på beskt territorium.

Detta är ungefär detsamma som en fruktbit. Visste du att kaffe också kommer från frukt?

När en fruktbit inte har fått mogna kommer du att märka att den är sur och obehaglig att äta. Om du låter frukten mogna blir den sötare och sötare. Det är då du vill äta den.

Men när du lämnar en bit frukt för länge, vad händer? Sötman avtar faktiskt eftersom den nådde sin topp.

Även om frukt inte blir bitter efter att ha nått sin sötaste punkt, är kaffe ungefär detsamma som frukt genom att det når sitt bästa och sedan gradvis blir värre. Du vill konsumera den på topp.

Vilket kaffe är mest beskt?

Italienska mörkrostade kaffebönor

Mörkrostat kaffe kommer alltid att vara mer beskt än lättrostat kaffe på grund av den kemiska process som sker under rostning. Ju mer kaffe som rostas, desto större ansamling av kininsyror som omvandlas till klorogensyralaktoner och fenylindanbitterföreningar.

De mest bittra kaffesorterna kommer antingen att ha en hög styrka på förpackningen eller kallas full mörkrost/fullrost, så det är de du vill undvika.

Bra specialkafferostare rostar sällan kaffe mörkt. Ju mörkare ett kaffe är rostat, desto mer döljer du dess inneboende smaker.

Specialkafferosterier rostar sina kaffe på ett sådant sätt att de framhäver kaffets vackra smaker och för att visa upp dess terroir – var kaffet kom ifrån.

Robusta har mer bitterhet än arabica

De två vanligaste varianterna av kaffebönor är arabica och robusta. Arabica är i smak överlägsen robusta och kräver därför ett högre pris.

Du hittar robusta som används i burkar med snabbpulver och paket med billigt kaffe. Det finns också ofta i kaffekapslar för automatiska maskiner som Nepresso eller Dulce Gusto.

Rostat robusta-kaffe är mycket bittrare än arabica-sorten. Detta beror på att det har högre koncentrationer av bitterföreningarna klorogensyralaktoner och fenylindaner.

Robusta har också en högre koncentration av den bittra föreningen koffein, vilket också bidrar något till nivåerna av bitterhet.

Robusta producerar mycket mer crema (skummet du ser på toppen av din espresso). För många människor är stora mängder crema ett tecken på gott kaffe, och crema visas till och med upp i annonser som något önskvärt.

Creman är dock extremt bitter och gynnas inte särskilt mycket i specialkaffeindustrin. Prova att ta bort creman från toppen av din espresso och smaka av den. Du vill inte göra det igen i all hast.

Leta efter 100 % arabica kaffe nästa gång du köper ett paket. Arabica är mycket mildare i smaken.

Hur gör man kaffe som inte är bittert?

Ett av de enklaste sätten att brygga kaffe som inte smakar beskt och bittert är att tillsätta nymalet specialkaffe i en fransk press och tillsätta vatten som precis har börjat koka. Låt stå i fyra minuter så har du perfekt bryggt kaffe.

Vattentemperatur och malningsstorlek påverkar hur ditt kaffe smakar. Ju varmare vattnet är, desto lättare tar du ut de bittra föreningarna. Mal fint, och du kommer att nå dessa bittra föreningar snabbare.

Du kan använda i stort sett vilken vattentemperatur och malningsstorlek du vill, men du behöver bara anpassa din bryggmetod.

Det är mycket som att laga mat. Till exempel tar en hel potatis mycket längre tid att koka än en som har hackats i mindre bitar. Ju mindre bitar desto snabbare tillagas det.

Det är inte annorlunda med kaffe. Du behöver bara veta när du ska stoppa ”matlagningsprocessen”.

Rengör utrustning för att minska bitterhet

Se till att hålla din utrustning ren. Sköljning räcker inte. Du kanske har hört att det är bättre att inte rengöra kaffeutrustning på samma sätt som de säger att det inte är en bra idé att rengöra en kinesisk wok.

Kaffe härsknar om du inte rengör det på grund av ansamling av oljor. Använd ett neutralt, oparfymerat diskmedel och rengör din utrustning noggrant efter varje användning.

Hur motverkar du dåligt kaffes bittra smak?

Om du tycker att svart kaffe är för bittert kan du naturligtvis tillsätta socker och mjölk. De naturliga sockerarterna i mjölk som kallas laktos hjälper till att minska bitterheten på ungefär samma sätt som vanligt socker gör.

Du kanske har hört talas om att tillsätta salt till kaffe för att minska dess bitterhet eftersom salt faktiskt är bättre på att minska bitterheten än socker. Även om det hjälper till viss del att lägga till en liten mängd, om du använder salt, så vill du titta på att köpa kaffe av bättre kvalitet.

Du kan inte göra något gott av dåliga ingredienser.

Istället för att försöka motverka bitterheten i dåligt kaffe, köp specialkaffe av god kvalitet som är bitterfritt. Nuförtiden har de flesta städer specialkaféer som säljer paket med kvalitetskaffe. Du kan också ha turen att bo nära en specialrosteri, speciellt om du bor i en stor stad.

Vad gör kaffe bittert?

Bitter är smaken som ger kaffe dess distinkta smak, men det finns många saker du kan göra för att göra det mer eller mindre bittert. Rostningen, bönorna, bryggningen och tillsatserna till kaffe påverkar alla smaken. Du måste hitta rätt balans för att få smaken dit du vill ha den.

Rostningen

Mörkare rostar tenderar att göra mer bittert kaffe. Om du vill undvika den där bittra kaffesmaken, vill du hitta några mindre tillagade alternativ. När du använder lätta rostar får du mer av kaffebönsmaken.

Det finns några problem med denna avvägning att se upp med när du använder dessa stekar. Lätt stekt tenderar att ha mer syrliga toner. Du måste hitta rätt kombination av syra och beska för det kaffe som fungerar bäst för dig.

Allt mörkrostat kaffe är inte lätt att märka. Några av de dolda mörka rostnamnen inkluderar Italian Roast, French Roast och Continental. Om du försöker hålla dig borta från bittra alternativ bör du leta efter olika val i kaffe.

Bönan

Det finns två huvudtyper av kaffebönor: Arabica och Robusta. Robusta tenderar att vara mer bitter. De är också billigare och erbjuder en högre koffeinhalt. Arabicabönor kostar mer, men de har inte heller samma bittra smak.

Brygg bättre kaffe

Du kan lösa många bittra problem genom att använda en bättre kaffebryggningsmetod. Försök alltid att använda färska kaffebönor. Rengör din kaffeutrustning regelbundet för att ge ditt kaffe de bästa smaktonerna. Om du maler ditt kaffe, se till att det har rätt konsistens.

Överdriv inte bönorna heller. Du vill se till att kaffet får blomma, men du kommer att dra mer bitterhet från bönorna om det varma vattnet stannar på dem för länge.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar