Hur får man Godare Kaffe? [Bästa Tips & Råd för Gott Kaffe]

coffee 2242249 1280

Att brygga kaffe hemma behöver inte vara svårt, och med rätt teknik kan din hembrygga bli lika läcker som kaffet som serveras på caféer.
Det finns några tekniker som omedelbart kan förbättra kvaliteten på ditt kaffe, oavsett hur fancy (eller grundläggande) din kaffemaskin är.

I denna artikel går vi igenom de viktigaste stegen och tipsen för att göra godare kaffe hema.

1. Köp färska kaffebönor

En kopp kaffe är bara så gott som bönorna du använder.

Om du köper påsar med förmalt kaffe gör du det fel. Börja istället med färska, hela bönor.

Det finns en anledning till att de flesta kaffeföretag inte anger datumet för när kaffet rostades; bönorna man hittar på hyllan i mataffären har säkert legat där i månader. Kaffe når sin toppsmak bara några dagar efter att det har rostats och bör konsumeras inom en månad efter rostningsdatumet.

För att hitta färskt kaffe, kolla lokala kaféer. En del rostas på plats eller kommer från lokala rosterier som rostar i mindre omgångar, vilket vanligtvis innebär fräschare kaffe.

2. Förvara bönor på rätt sätt

För att hålla kaffet du köper färskt längre, se till att du förvarar det på rätt sätt. Medan en vakuumförseglad behållare med envägsventil rekommenderas av många, räcker en vanlig Mason-burk för de flesta.

Om du har burkar i flera storlekar är det ingen dålig idé att flytta kaffet till den mest lämpliga burken när du brygger genom den. En burk i kvartsstorlekär perfekt för förvaring av 340 gram kaffe. När du arbetar dig igenom påsen kan du förminska burken till en mindre burk. Desto mindre burk, desto mindre luft finns det i den.

3. Hur och när du maler spelar roll

Experter säger att kaffe börjar förlora sin smak inom 30 minuter efter det att det mals. I detta fall är det bäst att mala på plats, precis innan du brygger kaffet.

Malstorlek och konsistens har också stor betydelse. Mal för grovt och du får en svag kanna kaffe. Mal för fint och du kommer att överextrahera kaffet och det kommer att smaka bittert. De flesta droppkaffebryggare kräver en medel- till medelfin malning.

Om du inte vill spendera uppemot 1000kr på en automatisk borrkvarn av hög kvalitet, är en manuell handkvarn det mest prisvärda sättet att uppnå en snygg, konsekvent malning, även om de kräver en liten mängd manuellt arbete..

4. Rätt sätt att mäta ditt kaffe

Att göra bättre kaffe handlar om att eliminera variabler, och ett sätt att göra det är att använda samma mängd kaffe per enhet vatten varje gång du brygger. Att använda en digital våg för att mäta tar bara en sekund och gör att du bättre kan jämföra hur mycket kaffe och vatten som används varje gång.

Helst är ett förhållande på 1:20 (det vill säga en del kaffe till 20 delar vatten, eller cirka 7,5 g kaffe till 150 ml vatten) en ganska stark kopp kaffe. Som sagt, vissa människor går så högt som 1:14 eller så lågt som 1:30. Det är upp till dig att bestämma vad som smakar bäst, vilket är mycket lättare att göra (och replikera) när du väl har tagit bort alla gissningar.

5. Brygg vid rätt temperatur

Många automatiska droppmaskiner når inte optimal bryggtemperatur.

Ett annat steg som många automatiska kaffebryggare hoppar över är att uppnå optimal temperatur. Den önskade bryggtemperaturen för droppkaffe är mellan 90 och 96 grader. Nyare, avancerade modeller har ibland en manuell temperaturjustering, men äldre, billigare tillverkare gör det inte.

För att säkerställa att din kaffebryggare blir tillräckligt varm, kör den utan kaffe i behållaren och använd en termometer för att mäta temperaturen. Om du kan, försök att mäta temperaturen under bryggningsprocessen, eftersom vattentemperaturen kommer att sjunka när den passerar genom behållaren och in i karaffen under. Om det aldrig når minst 90 grader, se om det hjälper att förkoka ditt vatten i en vattenkokare.

Tänk dock på att du inte vill överstiga 96 grader, eftersom det kommer att ”bränna” kaffet. Om detta inte fungerar kan du överväga att uppgradera din kaffebryggare.

Många kommersiella droppbryggare når aldrig den idealiska temperaturen (90 till 9 grader) för perfekt kaffe. Vatten i detta intervall extraherar mest smak från bönorna. Byt till en fransk press- eller pour-over-metod, där vatten precis efter att koka upp hälls över malda bönor och blötläggs i tre till fyra minuter.

6. Använd rätt vatten

Kvaliteten på vattnet du använder är en annan ofta förbisedd aspekt av att brygga kaffe. Att använda hårt vatten som är fullt av mineraler kommer inte att binda bra till de lösta partiklarna från kaffet, vilket leder till ett underextraherat, svagt kaffe. Inte bara det, detta högre mineralinnehåll är det som också leder till ansamlingar i din kaffebryggare, såsom kalkavlagringar. Detta kommer att kräva att du avkalkar din kaffebryggare oftare.

Å andra sidan kan hårt filtrerat eller destillerat vatten vara lika destruktivt för din utrustning. Även om det inte orsakar så mycket uppbyggnad kommer dess brist på joner och mineralinnehåll att tvinga vattnet att laka ut mineraler ur metallkomponenterna och försämra maskinens prestanda över tiden. Plus, med mer utrymme för bindningar, kan destillerat vatten lätt leda till överextraktion.

Du vill ha vatten som är ungefär i mitten av spektrumet, med en mineralbalans på cirka 150 ppm. Det räcker ofta med lätt filtrerat vatten (från en vattenfilterkanna eller ett kylskåps filtrerade vatten).

Visste du att cirka 98,5 % av bryggkaffe bara är vatten? Det betyder att vattnets kvalitet och smak spelar en enorm roll för hur ditt bryggkaffe smakar. Om vattnet du använder smakar illa eller har några konstiga lukter, gör ditt kaffe det också. Att använda renat vatten är en av de bästa sakerna du kan göra för din morgonkopp. Om du använder vatten på flaska, se till att inte använda destillerat; även om det tekniskt sett är det renaste vattnet, behöver kaffe lite mineralitet för att brygga ordentligt och smaka utsökt.

7. Använd inte gamla kaffebönor

Att köpa färdigmalda bönor är något du vill undvika om du vill göra så gott kaffe som möjligt. Så fort kaffebönorna mals börjar de släppa sina nyanserade smaker. Ju längre du väntar med att brygga, desto mer kommer smaken att ha minskat.

8. Häll inte upp kaffet i en kall kopp

Om du häller het vätska i en behållare med lägre temperatur kommer den inte att hålla sig varm länge, eller hur? Förläng din njutning genom att förvärma koppen.

Det bästa är att vattnet redan är på väg att koka – häll bara lite av vattnet i koppen, låt det stå där medan kaffet bryggs och töm det innan du fyller på med kaffe. Det är också en bra idé att skölja ur din franska press eller hälla över med varmt vatten innan du tillsätter sump.

9. Håll koll på måtten

Att skeda in dina nyligen rostade och noggrant malda bönor i filtret för ögat är en vana du vill bryta nu. Att mäta exakt låter dig kontrollera styrkan på koppen. Måtten bör inte underskattas för att få perfekt kaffe varje gång.

Har du någonsin smakat en kopp kaffe och tänkt, wow, det är verkligen svagt? Kanske finns det för mycket vatten – eller för lite kaffe – för att andelen ska fungera. Börja med två rågade matskedar kaffe per kopp och modifiera sedan om det behövs.

10. Förvara inte kaffe på fel ställe

Det finns inte en rätt plats att förvara kaffe på. Men du vill hitta en plats fri från fukt. Detta kan betyda att du använder en behållare med ett lufttätt lock eller förvarar en påse eller burk kaffe på en hylla eller baksidan av skafferiet (och nej, inte din frys: det är fuktigt där inne). Du kan dock förvara kaffebönor i frysen om du använder zip-lock påsar.

11. Glöm inte att rengöra din maskin

Precis som allt annat i köket behöver din kaffebryggare rengöras regelbundet. Tvätta karaffen, filterkorg och lock i tvålvatten efter varje användning. Och minst en gång i månaden kör en bryggcykel med lika delar vatten och vinäger.

12. Lär känna olika kaffebönor

Att veta var ditt kaffe kommer ifrån är viktigt. Syrlighet, styrka och smak är beroende av den odlingsregion kaffet kommer från. Vanligtvis är kaffebönor från Afrika mörka och sura. Kaffebönor från Sydamerika är mindre sura och mer av en medelrostad.

Om du är osäker på vilken typ av kaffe du ska börja brygga med är Guatemala ett bra ställe att börja. Odlat i Centralamerika är guatemalanskt kaffe komplext samtidigt som det fortfarande är balanserat i smak och medium i rostat.

13. Mal endast så mycket du behöver

Mal inte alla dina kaffebönor på en gång. Håll ditt hemmakaffe så fräscht som möjligt genom att bara mala den mängd kaffebönor du planerar att använda.

14. Hitta den bästa malstorleken

Nymalet kaffe är det mest smakrika och värt några extra minuter av din tid. Det finns flera alternativ för kaffekvarn, och alla kommer att hitta en personlig preferens. Vissa elektriska modeller maler bönorna automatiskt så fint du vill, medan andra kräver manuella justeringar och experimenterande.

När du har hittat den bästa kvarnen för dig är det dags att matcha malstorleken på kaffet till din bryggteknik. Malningsstorleken avgör hur snabbt vatten passerar genom kaffet och hur mycket smak det extraherar. Om vattnet går igenom för snabbt är kaffet underextraherat och kommer att smaka surt eller surt. Överextraherat kaffe är resultatet av långsamt vattenflöde och skapar bittert eller smaklöst kaffe.

Vattentrycket och flödet är olika för varje typ av kaffebryggare, så det är viktigt att välja rätt malningsstorlek:

  • Turkiskt kaffe: Superfin malning som strösocker
  • Espresso: Extra fin malning som liknar mjöl
  • Spishäll Espresso (Moka Pot): Finmalet, konsistensen av bordssalt
  • Pour-Over Dripper: Medium till finmalt eller (för Chemex) medium-till-grov malning
  • Droppmaskin och sifonbryggare: Medium malning som liknar sand
  • Cold Brew, French Press och Percolator: Grovmalning som grovt havssalt

15. Prova en annan bryggmetod

Det finns många metoder för att brygga en kopp kaffe. Du kan till exempel prova en pour-over-stil eller en fransk press. Espressobryggare för spishäll, och den populära Aeropressen är också utmärkta alternativ. Var och en av dessa kommer att skapa en rik, smakrik kopp kaffe som ofta överglänser en klassisk kaffebryggare. De kan ta lite mer tid och uppmärksamhet, och kommer inte att brygga så många koppar på en gång, men resultatet är ofta värt det.

Om du har ett litet kök kan dessa alternativ frigöra värdefullt bänkutrymme och även minska pappersfilteravfallet. Samma teori gäller för kaffemaskiner för en servering, som är bekväma men lämnar dig utan kontroll över ditt kaffe.

16. Undvik gammalt kaffe

Bittert, illasmakande kaffe är ofta resultatet av överhettat eller bränt kaffe. Det händer vanligtvis när du lämnar kastrullen på en värmande brännare tills den torkar eller någon på kontoret blir desperat nog för en eftermiddagsstöt. Ännu värre är bruket att värma upp det i mikrovågsugnen!

Om du verkligen vill njuta av ditt kaffe, brygg en färsk kanna eller kopp. Det är bäst att lämna en kastrull på värmeplattan i högst en timme. För att undvika att slösa bort kaffet, ställ in det i kylskåpet och njut av iskaffe senare på dagen.

By nesta

Du kanske också gillar dessa artiklar