Sättet du maler ditt kaffe (och när du maler) är det första steget för att bestämma smaken på det färdiga kaffet. Naturligtvis kan du använda det bästa kaffet, den bästa rosten, det renaste vattnet, de bästa filtren och den bästa kaffebryggaren i världen, och du kan fortfarande få en dålig kopp kaffe eftersom malningen var felaktig eller ineffektivt. Men låt inte dessa vanliga problem avskräcka dig; en grundläggande förståelse för kaffemalning kommer att hjälpa dig att brygga den perfekta koppen.
Det primära syftet med att mala kaffe, oavsett din kaffebryggningsmetod, är detsamma över hela världen – att tillåta att rätt mängd oljor och smaker extraheras genom att bryta ner den rostade kaffebönan för att avslöja det inre av kaffebönan. Vid bryggning har malet kaffe en mycket större yta än helbönor, vilket gör att mer vatten (extraktionsmedlet i det här fallet) kan komma i kontakt med kaffet. Ökad smakextraktion och utbyte kan uppnås med mer kontakt.
Kan du mala kaffe utan en kvarn?
Ja, det finns flera metoder för att mala kaffe utan att behöva använda moderna kaffekvarnar. I ett nötskal är dessa metoder:
- Använd en mortel och mal dina kaffebönor manuellt. Du kommer att få relativt fint kaffepulver.
- Mixer: Använd din hushållsmixer för att snabbt göra grovt kaffesump. Undvik att låta den uppbyggda värmen förstöra smaken på dina kaffebönor.
- Använda en kavel för att krossa: Med en kavel kan du producera en medelfin konsistens av homogen kaffesump, men det kommer att kräva mycket ansträngning.
- Hammare: Medium kaffesump kan uppnås med detta verktyg. Använd sidan av en köttklyv och krossa kaffebönorna. Denna process ger medelfina malningar.
Kan du mortla kaffebönor?
Att mala kaffebönor med mortel är vanligare än man tror, särskilt i regioner där dyra, automatiska kaffekvarnar inte är populära.
Under åren har farmaceuter och traditionalister använt denna procedur för att finmala kryddor, mediciner och örter. Det är en metod som hjälper till att producera en konsekvent malningsblandning. Som ett resultat kan denna alternativa malningsmetod generera finmalningar som är likvärdiga med espressokaffe.
Dessutom ger metoden dig fin kontroll för en rad malningar från grov fransk press till fin turkiskt kaffe.
Hur man mortlar kaffebönor
- Fyll din mortel med några små skopor kaffebönor. Fyll den inte mer än cirka ¼ för bästa kontroll. Du kan alltid mala en andra sats.
- Håll mortelstöten med din dominerande hand; använd din andra för att hålla murbruket på plats.
- Använd mortelstöten, tryck ner och krossa kaffebönorna med en vridande rörelse.
- När du har krossat, använd mortelstöten för att rulla kaffet runt skålen, tills du ser den konsistens och malning du vill ha.
- Om du behöver mala mer kaffe, töm kaffet du redan har malt i en skål (eller din kaffebryggare) och upprepa processen tills du har tillräckligt med kaffe.
Tips för att mortla kaffebönor
- Fyll din mortel med en liten mängd kaffe. På bara några minuter kan du skapa en konsekvent malning med en liten mängd kaffe.
- Mortelstöten ska hållas i din dominerande hand, medan morteln ska hållas i den andra. Säkerställ ett stadigt grepp om den så att det inte glider ur dina händer när du krossar bönorna.
- Stöt kaffebönorna till ett fint pulver med hjälp av mortelstöten. Se till att slipa alla på alla sidor för att uppnå en konsekvent malning.
- Fortsätt att krossa och tillsätta bönor tills du har nått önskad mängd kaffe. Sedan, för att få mer konsekventa resultat, börja med en liten mängd och arbeta dig uppåt.
- Efter att ha krossat kaffebönorna, använd mortelstöten för att flytta runt kaffet medan du maler bönorna för att få en mer delikat konsistens.
- Kaffet blir finare för varje minut. Fortsätt krossa och rulla kaffet tills du får rätt konsistens och konsistens.
- Överfyll inte: Fyll morteln endast ¼ till ⅓ av vägen. För mycket och du kommer att spilla och ha svårare att krossa. Du kommer att göra mindre satser på detta sätt men det blir lättare att kontrollera konsistensen på din malning.
- Använd lite kraft först: Håll morteln säkert, använd mortelstöten för att krossa bönorna tills du har brutit ner alla bönorna. Sedan snurrar du bara på mortelstöten, samtidigt som du trycker lite, tills du har krossat bitarna till en önskvärd konsistens.
- Krossa och krossa lite mer: När du har uppnått en grov malning som är tillräckligt konsekvent för att använda, kör på det. Om du använder en perkolator, en fransk press eller gör en kall brygd kan du använda grov malning. Om inte fortsätt mala tills du får önskad finhet.
Om du inte redan äger en, leta efter en granit eller liknande hårdhetsmaterial. Du vill undvika beläggningar och ytbehandlingar som kan lossna när du krossar dina kaffebönor.
Vikt är också en faktor – ett tungt set är mer benägna att stanna kvar när bönorna mals.
Följande är de viktigaste ”reglerna” för kaffemalning:
- Precis innan du är redo att brygga, mal ditt kaffe.
- Välj lämplig malstorlek (finhet/grovhet).
- Investera i en högkvalitativ kaffekvarn för att konsekvent få bästa resultat.
Håll din kvarn välskött och inspektera den regelbundet. - När man gör den perfekta koppen kaffe är experter överens om att malningslikformighet och konsistens är avgörande.
- Konsistensen på malningen gör att du kan extrahera smakerna som finns i kaffebönor med mycket bättre precision. Omvänt kommer över- eller underextraktion att inträffa med en inkonsekvent malning, vilket resulterar i en kritaktig smak.
Det finns tre typer av malning
Medium kaffemalning
Droppa och hälla över metoder används för medelmalning. Medelstora malningar har en konfektyrs sockerstruktur och används bäst i vakuum och vissa typer av droppkaffemaskiner. Mediummalning är idealisk för olika bryggningsmetoder, dock inte espresso, på grund av den varierande storleken på det resulterande kaffepulvret.
Fin kaffemalning
Espresso är gjord av finmalet kaffe. Denna pulverformiga/mjöliga malning, även kallad espressomalning, används i espressomaskiner medan den också kan användas i elektriska dropp- och filterbryggningar.
Pulveriserad kaffemalning
Turkiskt kaffe är ett utmärkt exempel på malning av pulveriserat kaffe. Turkiskt kaffe, precis som raffinerat mjöl, är känt för sin utmärkta malning, vilket kräver en klassisk kvarn som uttryckligen är gjord för denna kaffetyp.